Onsdag 19. september 2018
47 prosent av barna i familievoldssaker er fra innvandrerfamilier
Nesten halvparten av barna i familievoldssaker er fra innvandrerfamilier. Det viser en gjennomgang NRK har gjort av dommer i norske rettssaler i vår.
Publisert: 19 September 06:41
Nesten halvparten av barna i familievoldssaker er fra innvandrerfamilier. Det viser en gjennomgang NRK har gjort av dommer i norske rettssaler i vår.
NRK har gått gjennom alle dommer fra norske rettssaler i mars, april og mai i år hvor barn har vært involverte i rettssaker mot deres aller nærmeste.
Det ble domfellelse i 84 saker. I alt 135 barn var involvert i sakene. Av disse er 63 barn i innvandrerfamilier. Det vil si hele 47 prosent. De fleste har bakgrunn fra Afrika og Asia, og mange er fra Afghanistan og Pakistan, viser NRK-undersøkelsen,
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen sier hun synes tallene er urovekkende. Hun mener alle som kommer til Norge må få tilbud om psykologiske undersøkelser.
Statistikken kan forklares med kulturelle og juridiske forskjeller, mener hun.
– Lovene er forskjellige i Norge sammenlignet med mange andre land. Det kan være at personer kommer fra svake statsdannelser med autoritære diktatur, hvor makten ligger i slekten og familien. De har ikke alle disse organisasjonene som vi har i utviklingslandene, forteller Bjørnebekk.
Hun mener mye handler om æreskultur. Dessuten er det mange innvandrere som flykter fra traumaer, ikke minst krig, sier Bjørnebekk.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.