Onsdag 19. september 2018
Mekling i mål på overtid – kirkestreik avverget
Nesten halvannen time på overtid kom partene i kirkemeklingen til enighet i forhandlingene om ny hovedtariffavtale hos Riksmekleren natt til onsdag.
Publisert: 19 September 02:01
Nesten halvannen time på overtid kom partene i kirkemeklingen til enighet i forhandlingene om ny hovedtariffavtale hos Riksmekleren natt til onsdag.
Tirsdag kveld forhandlet representanter for en rekke fagforeninger med arbeidsgiverorganisasjonen KA hos Riksmekleren, der striden blant annet sto om lønnen til prester, diakoner, kateketer, organister, barnehageansatte, menighetspedagoger, kontoransatte, gravere og kirketjenere.
I utgangspunktet hadde de på seg til midnatt, men det skulle drøye litt lenger før partene klarte å enes om en avtale. En lettet forhandlingsleder for Fagforbundet, Kai Nygård, bekrefter overfor NTB at det ikke vil bli streik.
– Vi er veldig fornøyde med å komme i mål med meklingen, sier han.

KomplekstDet er ikke uvanlig at forhandlingene strekker seg utover fristen før det eventuelt blir brudd eller enighet.
Om lag 7.500 personer har Den norske kirke som arbeidsplass. Parat, Fagforbundet, Presteforeningen, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Diakonforbundet, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Fellesorganisasjonen, Akademikerforbundet, Sykepleierforbundet og Forskerforbundet deltok i meklingen.
– Det har vært lange og komplekse forhandlinger med det vi opplevde som angrep på den eksisterende tariffavtalen. Nå har vi i stedet kommet til en enighet som innebærer en god reallønnsutvikling for våre medlemmer på linje med frontfagene og et godt grunnlag for videre arbeid med utvikling av lønnssystemet, sier Nygård til NTB.

Samlet – Det er grunn til å glede seg over at alle ansatte i kirken for første gang er omfattet av samme avtale, sier Marit Halvorsen Hougsnæs i arbeidsgiverorganisasjonen KA i en pressemelding.
KA mener de nå er et skritt nærmere målet om et harmonisert avtaleverk for Den norske kirke.
Tariffoppgjøret har en lønnsramme på 2,8 prosent, tilsvarende frontfaget, offentlig sektor og andre sammenlignbare sektorer.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.