Tirsdag 18. september 2018
OPPBYGGING: Satellittbilder fra Google viser storstilt russisk opprusting i kort avstand til Norge. Dette bildet viser splitter nye våpenbunkere i Okolnaja-bukta utenfor Severomorsk. FOTO: GOOGLE
• Stor russisk opprustning på Kola • Bygger nye bunkere til atomvåpen
Ruster opp ved grensa
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

RUSSLAND

50 nye forsterkede våpenlagre på til sammen 60.000 kvadratmeter. Det er blant de synlige tegnene på den russiske nordflåtens oppbygning på Kolahalvøya de siste tre årene.

Den uavhengige norske nettavisa The International Barents Observer har sammenlignet satellittbilder tre år tilbake i tid, gjort offentlig av Google.

Bildene viser en massiv russisk opprustning rundt marinebasene på Kola. Bildene viser ifølge The International Barents Observer våpenbunkere bygd over store områder rundt to av den russiske marinens anlegg.

Våpenbunkerne er bygd med flere meter tykk betong og er tungt beskyttet, blant annet med veisperringer og flere lag piggtråd.

Fakta

Bastionforsvaret:

• Bastionforsvaret er et russisk forsvarskonsept i nordområdene. Konseptet er utformet for å forsvare den russiske marinens atomubåter, som i stor grad har base på Kolahalvøya, nær grensa til Norge.

• Konseptet går ut på å forhindre andre land i å bevege seg mot Barentshavet, der de russiske atomubåtene opererer.

• Den russiske forsvarsstrategien innebærer trolig også å forhindre andre lands fly og båter å bevege seg på deler av Norges territorium.

Nye atomvåpen-missiler

The International Barents Observer setter opprustingen i sammenheng med den nye russiske ubåtklassen Borei.

Ubåtene i Borei-klassen skal utstyres med et nytt interkontinentalt missil som ifølge russiske myndigheter skal ha evnen til å trenge igjennom Natos missilforsvar. Missilet heter Bulava og skal utstyres med atomstridshoder.

Flere av bunkerne som nå er synlige på satellittbildene skal være store nok til å romme de nye missilene. De nye atomvåpen-bunkerne ligger utenfor den avstengte marinebyen Gadzjijevo, omtrent ti mil fra grensa til Norge.

Satser tungt på atomvåpen

Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen har selv brukt Google Earth for å følge med på Kolahalvøya.

Han forklarer at Russlands nye moderne missiler krever egnede lagre.

– Det er to nye missilsystemer som innføres, og det kan godt hende de må ha nye bunkere, sier han.

– Missiler må ligge i veldig tempererte rom, og det må være en bestemt fuktighet i lufta. Og disse missilene er avskyelig dyre, så det kan hende at de har bygd nye bunkere for å holde missilene der, legger han til.

Ulriksen sier at Russland bruker store ressurser på å modernisere atomvåpnene sine.

– De har også et behov for å forsvare disse tingene, og derfor har det også skjedd en temmelig kraftig oppgradering av de defensive systemene på Kolahalvøya. Dette vil berøre Norge. Missilsystemet S-400, som ligger der for å beskytte noen av disse anleggene, har rekkevidde langt inni Finnmark, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
FUSJON: Det hvite hus samarbeider med produsenter som selger atomteknologi til Saudi-Arabia. – Det kan være et lovbrudd, hevder kontrollkomite.
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.