Tirsdag 18. september 2018
OPPBYGGING: Satellittbilder fra Google viser storstilt russisk opprusting i kort avstand til Norge. Dette bildet viser splitter nye våpenbunkere i Okolnaja-bukta utenfor Severomorsk. FOTO: GOOGLE
• Stor russisk opprustning på Kola • Bygger nye bunkere til atomvåpen
Ruster opp ved grensa
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

RUSSLAND

50 nye forsterkede våpenlagre på til sammen 60.000 kvadratmeter. Det er blant de synlige tegnene på den russiske nordflåtens oppbygning på Kolahalvøya de siste tre årene.

Den uavhengige norske nettavisa The International Barents Observer har sammenlignet satellittbilder tre år tilbake i tid, gjort offentlig av Google.

Bildene viser en massiv russisk opprustning rundt marinebasene på Kola. Bildene viser ifølge The International Barents Observer våpenbunkere bygd over store områder rundt to av den russiske marinens anlegg.

Våpenbunkerne er bygd med flere meter tykk betong og er tungt beskyttet, blant annet med veisperringer og flere lag piggtråd.

Fakta

Bastionforsvaret:

• Bastionforsvaret er et russisk forsvarskonsept i nordområdene. Konseptet er utformet for å forsvare den russiske marinens atomubåter, som i stor grad har base på Kolahalvøya, nær grensa til Norge.

• Konseptet går ut på å forhindre andre land i å bevege seg mot Barentshavet, der de russiske atomubåtene opererer.

• Den russiske forsvarsstrategien innebærer trolig også å forhindre andre lands fly og båter å bevege seg på deler av Norges territorium.

Nye atomvåpen-missiler

The International Barents Observer setter opprustingen i sammenheng med den nye russiske ubåtklassen Borei.

Ubåtene i Borei-klassen skal utstyres med et nytt interkontinentalt missil som ifølge russiske myndigheter skal ha evnen til å trenge igjennom Natos missilforsvar. Missilet heter Bulava og skal utstyres med atomstridshoder.

Flere av bunkerne som nå er synlige på satellittbildene skal være store nok til å romme de nye missilene. De nye atomvåpen-bunkerne ligger utenfor den avstengte marinebyen Gadzjijevo, omtrent ti mil fra grensa til Norge.

Satser tungt på atomvåpen

Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen har selv brukt Google Earth for å følge med på Kolahalvøya.

Han forklarer at Russlands nye moderne missiler krever egnede lagre.

– Det er to nye missilsystemer som innføres, og det kan godt hende de må ha nye bunkere, sier han.

– Missiler må ligge i veldig tempererte rom, og det må være en bestemt fuktighet i lufta. Og disse missilene er avskyelig dyre, så det kan hende at de har bygd nye bunkere for å holde missilene der, legger han til.

Ulriksen sier at Russland bruker store ressurser på å modernisere atomvåpnene sine.

– De har også et behov for å forsvare disse tingene, og derfor har det også skjedd en temmelig kraftig oppgradering av de defensive systemene på Kolahalvøya. Dette vil berøre Norge. Missilsystemet S-400, som ligger der for å beskytte noen av disse anleggene, har rekkevidde langt inni Finnmark, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.
Fredag 30. november 2018
STRUPES: Norsk gasseksport går vanskelige tider i møte. – Det blir tøff konkurranse for den som skal produsere EUs siste gass, sier Thina Saltvedt i Nordea.
Torsdag 29. november 2018
SPENT: Politikerne strides om hva som bør være Norges svar på det forverrede naboforholdet i nord. ­– Russland tester grenser, fasthet er vårt svar, sier forsvarspolitiker ­Hårek Elvenes i Høyre.
Onsdag 28. november 2018
PETRO-PLAN: For første gang siden andre verdenskrig innfører Ukraina unntakslov. – President Petro Porosjenko prøver å klamre seg til makta, sier journalist og aktivist Maxim Eristavi til Klassekampen.