Tirsdag 18. september 2018
OPPBYGGING: Satellittbilder fra Google viser storstilt russisk opprusting i kort avstand til Norge. Dette bildet viser splitter nye våpenbunkere i Okolnaja-bukta utenfor Severomorsk. FOTO: GOOGLE
• Stor russisk opprustning på Kola • Bygger nye bunkere til atomvåpen
Ruster opp ved grensa
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

RUSSLAND

50 nye forsterkede våpenlagre på til sammen 60.000 kvadratmeter. Det er blant de synlige tegnene på den russiske nordflåtens oppbygning på Kolahalvøya de siste tre årene.

Den uavhengige norske nettavisa The International Barents Observer har sammenlignet satellittbilder tre år tilbake i tid, gjort offentlig av Google.

Bildene viser en massiv russisk opprustning rundt marinebasene på Kola. Bildene viser ifølge The International Barents Observer våpenbunkere bygd over store områder rundt to av den russiske marinens anlegg.

Våpenbunkerne er bygd med flere meter tykk betong og er tungt beskyttet, blant annet med veisperringer og flere lag piggtråd.

Fakta

Bastionforsvaret:

• Bastionforsvaret er et russisk forsvarskonsept i nordområdene. Konseptet er utformet for å forsvare den russiske marinens atomubåter, som i stor grad har base på Kolahalvøya, nær grensa til Norge.

• Konseptet går ut på å forhindre andre land i å bevege seg mot Barentshavet, der de russiske atomubåtene opererer.

• Den russiske forsvarsstrategien innebærer trolig også å forhindre andre lands fly og båter å bevege seg på deler av Norges territorium.

Nye atomvåpen-missiler

The International Barents Observer setter opprustingen i sammenheng med den nye russiske ubåtklassen Borei.

Ubåtene i Borei-klassen skal utstyres med et nytt interkontinentalt missil som ifølge russiske myndigheter skal ha evnen til å trenge igjennom Natos missilforsvar. Missilet heter Bulava og skal utstyres med atomstridshoder.

Flere av bunkerne som nå er synlige på satellittbildene skal være store nok til å romme de nye missilene. De nye atomvåpen-bunkerne ligger utenfor den avstengte marinebyen Gadzjijevo, omtrent ti mil fra grensa til Norge.

Satser tungt på atomvåpen

Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen har selv brukt Google Earth for å følge med på Kolahalvøya.

Han forklarer at Russlands nye moderne missiler krever egnede lagre.

– Det er to nye missilsystemer som innføres, og det kan godt hende de må ha nye bunkere, sier han.

– Missiler må ligge i veldig tempererte rom, og det må være en bestemt fuktighet i lufta. Og disse missilene er avskyelig dyre, så det kan hende at de har bygd nye bunkere for å holde missilene der, legger han til.

Ulriksen sier at Russland bruker store ressurser på å modernisere atomvåpnene sine.

– De har også et behov for å forsvare disse tingene, og derfor har det også skjedd en temmelig kraftig oppgradering av de defensive systemene på Kolahalvøya. Dette vil berøre Norge. Missilsystemet S-400, som ligger der for å beskytte noen av disse anleggene, har rekkevidde langt inni Finnmark, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.