Tirsdag 18. september 2018
OPPBYGGING: Satellittbilder fra Google viser storstilt russisk opprusting i kort avstand til Norge. Dette bildet viser splitter nye våpenbunkere i Okolnaja-bukta utenfor Severomorsk. FOTO: GOOGLE
• Stor russisk opprustning på Kola • Bygger nye bunkere til atomvåpen
Ruster opp ved grensa
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

RUSSLAND

50 nye forsterkede våpenlagre på til sammen 60.000 kvadratmeter. Det er blant de synlige tegnene på den russiske nordflåtens oppbygning på Kolahalvøya de siste tre årene.

Den uavhengige norske nettavisa The International Barents Observer har sammenlignet satellittbilder tre år tilbake i tid, gjort offentlig av Google.

Bildene viser en massiv russisk opprustning rundt marinebasene på Kola. Bildene viser ifølge The International Barents Observer våpenbunkere bygd over store områder rundt to av den russiske marinens anlegg.

Våpenbunkerne er bygd med flere meter tykk betong og er tungt beskyttet, blant annet med veisperringer og flere lag piggtråd.

Fakta

Bastionforsvaret:

• Bastionforsvaret er et russisk forsvarskonsept i nordområdene. Konseptet er utformet for å forsvare den russiske marinens atomubåter, som i stor grad har base på Kolahalvøya, nær grensa til Norge.

• Konseptet går ut på å forhindre andre land i å bevege seg mot Barentshavet, der de russiske atomubåtene opererer.

• Den russiske forsvarsstrategien innebærer trolig også å forhindre andre lands fly og båter å bevege seg på deler av Norges territorium.

Nye atomvåpen-missiler

The International Barents Observer setter opprustingen i sammenheng med den nye russiske ubåtklassen Borei.

Ubåtene i Borei-klassen skal utstyres med et nytt interkontinentalt missil som ifølge russiske myndigheter skal ha evnen til å trenge igjennom Natos missilforsvar. Missilet heter Bulava og skal utstyres med atomstridshoder.

Flere av bunkerne som nå er synlige på satellittbildene skal være store nok til å romme de nye missilene. De nye atomvåpen-bunkerne ligger utenfor den avstengte marinebyen Gadzjijevo, omtrent ti mil fra grensa til Norge.

Satser tungt på atomvåpen

Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen har selv brukt Google Earth for å følge med på Kolahalvøya.

Han forklarer at Russlands nye moderne missiler krever egnede lagre.

– Det er to nye missilsystemer som innføres, og det kan godt hende de må ha nye bunkere, sier han.

– Missiler må ligge i veldig tempererte rom, og det må være en bestemt fuktighet i lufta. Og disse missilene er avskyelig dyre, så det kan hende at de har bygd nye bunkere for å holde missilene der, legger han til.

Ulriksen sier at Russland bruker store ressurser på å modernisere atomvåpnene sine.

– De har også et behov for å forsvare disse tingene, og derfor har det også skjedd en temmelig kraftig oppgradering av de defensive systemene på Kolahalvøya. Dette vil berøre Norge. Missilsystemet S-400, som ligger der for å beskytte noen av disse anleggene, har rekkevidde langt inni Finnmark, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.