Lørdag 15. september 2018
To russere utvist fra Nederland grunnet spionmistanke
Nederlandsk politi utviste tidligere i år to angivelige russiske spioner for å skulle ha forsøkt å hacke et sveitsisk laboratorium knyttet til Skripal-saken.
Publisert: 15 September 00:10
Nederlandsk politi utviste tidligere i år to angivelige russiske spioner for å skulle ha forsøkt å hacke et sveitsisk laboratorium knyttet til Skripal-saken.
Sveitsiske myndigheter bekreftet utvisningen fredag, mens de innkalte den russiske ambassadøren på teppet for å protestere mot «angrepsforsøket».
Russland avviste raskt anklagene, som følger en rekke påstander om russisk spionasje og andre innblandinger den siste tiden. Det angivelige målet var laboratoriet Spiez, som analyserte prøver fra novitsjok-forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i England.

BekreftetBekreftelsen fra sveitsiske myndigheter kom etter at flere medier meldte at to personer tilknyttet militær etterretning ble utvist fra Nederland en gang i vår.
– Sveitsiske myndigheter er klar over saken om russiske spioner som ble avdekket i Haag og utvist fra samme sted, sa talskvinne Isabelle Graber for sveitsisk etterretningstjeneste.
Nederlandske myndigheter har ikke villet kommentere saken.

– AbsurdTalsmann Stanislav Smirnov for den russiske ambassaden i Sveits avviser kontant anklagene overfor det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.
– Vi mener dette er nok et eksempel på anti-Russland oppspinn som er funnet på av vestlige medier. Det er absurd, kun nye bunnløse anklager, sa Smirnov.
Talsmann for laboratoriet, Andreas Bucher, ville ikke kommentere situasjonen i Nederland, men bekreftet at laboratoriet hadde tatt forholdsregler, og at ingen data var forsvunnet. Spiez-laben jobber for det meste med testing av kjemiske våpen-prøver. Det var ifølge nyhetsbyrået AP Russlands utenriksminister Sergej Lavrov som tidligere i år bekreftet at laboratoriet hadde analysert prøver fra Skripal-saken.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.