Lørdag 15. september 2018
UNIFORMERING: 11. september besøkte statsminister Erna Solberg de amerikanske soldatene på Værnes i Trøndelag.
• Statsminister Erna Solberg jubler over Nato-øvelsen • Motstandere frykter militarisering
Strid om stor Nato-øvelse
Undersak

Nøkkeltall om Trident Juncture

Det er sju fylker som vil merke Trident Juncture best, på grunn av krigsøvelser og store forflytninger av militært matriell: Nordland, Trøndelag, Oppland, Møre og Romsdal, Hedmark, Akershus og Østfold.

Det vil også være luftøvelser som innover norsk, finsk og svensk luftområde og sjøkrigsøvelser i det baltiske hav og nordmområdene.

Over 40.000 deltakere fra mer enn 30 land.

10.000 kjøretøy (Hvis alle kjøretøyene stilles etter hverandre vil de rekke over en distanse på 9,2 mil. Det tilsvarer avstanden mellom Oslo og Kongsvinger.

130 fly.

70 skip.

Det etableres ca. 35.000 senger. Antall hotellsenger i Oslo fylke er til sammenlikning 24.872.

Det blir servert 1,8 millioner måltider.

Det blir levert 4,6 millioner flasker med vann.

Under øvelsen vil det bli vasket 660.000 kilo med klær.

Det etableres opp mot 50 camper/leirer som bygges opp fra bunnen av. Av disse er 20 til over 500 personer. Den største campen bygges for 5.500 personer.

PROTESTERER: Gruppa «Ingen amerikansk base på Værnes» arrangerte demonstrasjon mot Natos øvelse Trident Juncture 20. oktober. Her representert ved (fra venstre) Ivar Frøseth, Harald Reppesgaard, Torolv Stunes og Rolf Egil Bunes.
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.

NATO

Tirsdag gjestet statsminister Erna Solberg (H) garnison Værnes, hvor hun fikk kjøre fram og tilbake i stridsvogn foran journalister og snakke med amerikanske og norske soldater.

Besøket var i forbindelse med Nato-øvelsen Trident Juncture som fra oktober vil samle over 40.000 soldater og 10.000 kjøretøy fra mer enn 30 land i Norge. Bare på Værnes vil 330 US Marines få selskap av 3500 soldater.

– Dette vil vise at Nato er en moderne og funksjonell allianse. Vi blir bare sterkere ved faktisk å jobbe sammen, sa Solberg, som brukte anledningen til å skryte av den nye avtalen sikrer at 700 amerikanske soldater skal være stasjonert i Norge, på rotasjon, i minst fem år.

Kritikere mener dette bryter med Norges selvpålagte forbud mot utenlandske baser på norsk jord i fredstid.

Trident Jucture vil ha sin hovedbase i Trøndelag, men vil berøre store deler av landet. Fly- og sjødelen av øvelsen inkluderer i tillegg luftkrig over Sverige og Finland, og sjøslag i det baltiske hav.

Fakta

Nato:

• Nato står for North Atlantic Treaty Organization, ble opprettet i 1949 som en kollektiv forsvarsallianse.

• Norge var et av tolv vestlige land som var med å grunnlegge Nato. Alliansen har i dag 29 medlemsland.

• Nato deltok ikke i krigshandlinger under den kalde krigen. Etter Sovjetunionens fall har forsvarsalliansen deltatt i krig i Bosnia og Hercegovina, Kosovo, Afghanistan, Irak og Libya.

• Natos samlede forsvars­budsjett var i 2017 13,6 ganger større en Russlands.

Russisk mot-øvelse

Russland avholder nå Vostok-øvelsen, den største russiske militærøvelsen siden 1981, noe mange mener er et svar på Trident Juncture. Over 300.000 soldater deltar. Begge sider kommer med skarp kritikk av hverandres øvelser.

Solberg er ikke bekymret for at Trident Juncture bidrar til økt spenning mellom Norge og Russland.

– Russerne kommer helt sikkert til å uttale seg mye om dette, men det er del av den russiske propagandaen, sier Solberg.

Varsler demonstrasjoner

Mens Solberg gleder seg over Natos storøvelse, møter krigslekene motstand i fredsbevegelsen.

– Trøndelag har utviklet seg fra et relativt fredelig område til å bli nærmest et militært sentrum for Nato, sier Jens Frøseth, et av medlemmene i arbeidsgruppa mot Trident Juncture.

De arrangerer demonstrasjon mot øvelsen i Trondheim 20. oktober. Lignende demonstrasjoner er planlagt i Oslo, og Bergen og Rødt har varslet en nasjonal aksjonsdag mot Nato, samme dag.

Frøseth og resten av aksjonsgruppa mener Norge og Trøndelag er tildelt en nøkkelrolle i USA og Natos opprusting i Europa.

De peker på Trident Juncture, USAs forhåndslagring av militært utstyr til 17.000 soldater i fjellhaller rundt Værnes, plasseringen av 52 F35-jagerfly på Ørlandet og stasjoneringen av US Marines på Værnes.

– Alt dette bidrar til at spenningen med Russland øker, sier Frøseth, som er bekymret for at amerikanerne ser Norge som en mulig slagmark i en eventuell konflikt.

Aksjonsgruppa understreker at de vil stanse opprustingen på begge sider og ønsker at Norge skal trekkes ut av stormaktsspillet. Rødt og SV har kommet med klar kritikk av Trident Juncture.

– Øvelsen må ses i sammenheng med økt spenning og militarisering av konflikten mellom Norge og Russland. Det er dypt problematisk, sier Marianne Gull, internasjonalt ansvarlig i Rødt.

Hun mener det er behov for en grundig debatt om konsekvensene av Nato-medlemskapet.

– Vi mister muligheten til å bestemme vår egen utenrikspolitikk. Vårt bidrag til Natos opprustning forverrer vårt forhold til land som kan se Nato som en trussel, sier Gulli.

jos@klassekampen.no

fridag@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.