Fredag 14. september 2018
Supertyfon har truffet Filippinene
Supertyfonen Mangkhut har feid innover Filippinenes nordøstkyst med voldsom styrke. Millioner av mennesker kan blir rammet.
Publisert: 14 September 21:55
Supertyfonen Mangkhut har feid innover Filippinenes nordøstkyst med voldsom styrke. Millioner av mennesker kan blir rammet.
Tyfonen som omtales som årets sterkeste, traff Baggao på øya Luzon natt til lørdag lokal tid.
Vindkastene er målt til 70 meter i sekundet, og tyfonen beveger seg nordvestover i 35 kilometer i timen, opplyser Filippinenes meteorologiske institutt PAGASA.
Myndighetene anslår at minst 5 millioner mennesker blir rammet av tyfonen, mens Røde Kors har advart om at tallet kan bli dobbelt så høyt.
PAGASA frykter at Mangkhut skal gjøre massiv skade på lokalsamfunn og har utstedt det høyeste farevarselet på skalaen. Tusenvis er evakuert til tilfluktssentre, skoler er stengt og redningsmannskaper er i full beredskap.
Foreløpig er det ikke meldt om skadde, men seks provinser nord på Luzon ligger i uværets bane. Tyfonen er rundt 900 kilometer bred.

Som den sterkeste orkanMyndighetene frykter at tyfonen vil forårsake massive ødeleggelser på øya Luzon, der det bor millioner av mennesker. I november 2013 antas 7.350 mennesker å ha mistet livet da supertyfonen Haiyan feide innover sentrale deler av Filippinene. Over 4 millioner mistet hjemmene sine.
Mangkhuts styrke er på nivå med en kategori fem-orkan i Atlanterhavet, det høyeste på orkanskalaen.
– De sier tyfonen er dobbelt stå sterk som den forrige, derfor er vi livredde, sier Myrna Parallag (53).
Hun og familien flyktet fra hjemmet sitt før uværet satte inn.
– Vi fikk en lærepenge sist gang. Da nådde vannet taket, sier 53-åringen om den gangen familien bestemte seg for å ri stormen av i 2016.

Avlinger truesBønder i regionen rammes av tyfonen i det de er i gang med å få ris- og kornavlingene i hus. Landet sliter fra før av med rismangel, og regionen er blant de viktigste jordbruksområdene.
Gjennomsnittlig rammes Filippinene av 20 tyfoner og andre stormer hvert år. Hundrevis mister livet i flom og jordskred, og millioner kastes ut i vedvarende fattigdom.
Fattige lokalsamfunn som livnærer seg av fiske, er blant de mest sårbare for uværet langs kysten.
– Det blir kraftig regn, og vindene er ingen vits. Vi kan komme til å få en stormflo som blir fire etasjer høy, sier Michael Conag, talsmann for det lokale sivilforsvaret.
Meteorologene varsler at Mangkhut vil kunne bevege seg mot Kinas tett befolkede sørkyst i løpet av helgen. Hongkong kan bli rammet av uværet søndag.

(©NTB)
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Onsdag 14. november 2018
• Under markeringen for avslutningen av første verdenskrig i Paris søndag gikk Frankrikes president Emmanuel Macron til kraftig angrep på nasjonalisme. I talen han holdt for de frammøtte, omtalte han nasjonalisme som et svik og «en...
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.