Fredag 14. september 2018
Politiet har fått 80 tips om savnede Arjen Kamphuis
Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjen Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.
Publisert: 14 September 17:00
Politiet har fått inn 80 tips om nederlenderen Arjen Kamphuis (46) som er meldt savnet siden han sist sikkert ble observert i Bodø 20. august.
Politiet mangler sikre og bekreftede observasjoner av sikkerhetseksperten som jobber i WikiLeaks. Snart én måned etter at han beviselig sjekket ut fra hotellet hvor han bodde i Bodø har mange sagt at de har sett ham på ulike steder, men politiet har ikke greid å verifisere noen av tipsene.
– Det er mange spørsmål vi ikke har svar på. Vi har 80 ulike tips vi skal ettergå, så det er en omfattende etterforskning, sier politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt til NTB.
Han leder etterforskningen av mannen som uventet er blitt borte. Arjen Kamphuis sjekket ut fra hotellet sitt i Bodø 20. august, angivelig med to svarte bager. I den ene tror politiet han hadde en sammenleggbar kano som sammen med flere personlige eiendeler ble funnet i sjøen mellom Fauske og Rognan tirsdag kveld.
Kamphuis skulle reise fra Nordland med tog til Trondheim og deretter fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten.

Telefon og vitnerUten noe forutgående livstegn slo telefonen hans inn på en basestasjon i det lille tettstedet Vikeså i Bjerkreim sør i Rogaland i timen før midnatt 30. august. Først var det hans nederlandske SIM-kort som ble registrert, siden ble det skiftet til et tysk SIM-kort som også er registrert på hans navn. Siden har det vært ikke vært noen tekniske spor etter mannen.
Et vitne skal ifølge VG ha observert Kamphuis sammen med to andre menn i Vikeså den samme kvelden telefonen ble registrert av basestasjonen. Alle tre skal ha hatt turutstyr og to av dem snakket nederlandsk mens den tredje snakket tysk.

Tre hypoteser– Vi har et tips om en observasjon i Danmark litt ut i september. Vi samarbeider med dansk politi om dette, men det er helt umulig å si noe om sikkerheten i disse tipsene, sier Walla.
Han gjentar at politiet holder alt åpent hva som kan ha tilstøtt nederlenderen. De har tre hovedhypoteser som går ut på at 46-åringen kan ha blitt utsatt for en ulykke, at han selv har valgt å holde seg skjult eller han har blitt utsatt for en straffbar handling.
– Vi har så langt ingen opplysninger i saken som gjør at vi kan utelukke noen av de tre hypotesene, sier Walla, og legger til:
– Hans beskrevne tilknytning til WikiLeaks har ikke noe innvirkning på jobben politiet gjør. Vi etterforsker denne på lik linje med andre savnetsaker.

SpekulasjonerSaken vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser etter at WikiLeaks og flere nederlandske medier har fulgt saken tett. Svært mange finner det underlig at politiets siste sikre observasjon er ved utsjekkingen av hotellet i Bodø 20. august og at telefonen hans deretter plutselig dukker over 1.000 kilometer lenger sør uten at det er funnet andre spor i mellomtiden.
Den britiske avisen The Guardian oppsummerer fredag en rekke av spekulasjonene som følgere av WikiLeaks på Twitter har lansert. Mer enn 5,4 millioner personer følger WikiLeaks, og nettstedet har selv omtalt forsvinningen av Kamphuis som «merkelig».
Venner av Kamphuis er urolige over forsvinningen og sier Kamphuis har gått glipp av viktige møter fordi han ikke er kommet tilbake som ventet, blant annet møter han selv hadde tatt initiativ til.


(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.