Fredag 14. september 2018
PÅ HJEMMEBANE: Filmprodusenten Motlys valgte Filmparken på Jar for å spille inn scener fra fotballgarderoben og klubbhuset til andre sesong av «Heimebane». FOTO: SJUR AARTHUN, NRK
• Filmparken på Jar fullbooket med innspillinger • Ber kulturministeren oppheve salgsvedtak
Tv-serier berger filmpark
Tone Bjørnov
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.

Film

I fem år har Filmparken på Jar vært til salgs. Stortinget vedtok i 2013 å gi Kulturdepartementet fullmakt til å kvitte seg med det statlige eierskapet, men hittil har alle forsøk på å finne alternative løsninger strandet.

Nå har forutsetningene for Stortingets vedtak endret seg, ikke minst på grunn av den kraftige veksten i norskproduserte tv-dramaserier, forteller styreleder Tone Bjørnov.

– Utviklingen i filmbransjen har gått i vår favør. Det er mye aktivitet i studioene våre igjen, og produsentene vi har snakket med er overbevist om at Filmparken fortsatt er liv laga, sier Bjørnov.

I et brev til kulturminister Trine Skei Grande (V) ber Filmparken om å få beholde staten som eier. Hvis ikke kan det få store konsekvenser for en norsk film- og tv-bransje i vekst, hevder Filmparkens styreleder.

«Filmparken produserer for tida med full kapasitet», skriver Bjørnov til kulturministeren. Hun frykter at de norske produsentene blir tvunget til å flytte innspillingen til utlandet dersom tilbudet på Jar forsvinner.

– Det ville vært veldig synd for norsk filmbransje dersom alt vi har bygget opp på Jar, skulle bli rasert. I så fall vil det være ekstremt krevende å bygge noe liknende opp igjen et annet sted, sier Bjørnov.

Fakta

Filmparken på Jar:

• Åpnet 2. mars 1935, som en del av det statlig eide Norsk Film.

• Staten er største eier, med 78 prosent av aksjene. Oslo kommune eier 12 prosent.

• Høsten 2013 ga Stortinget regjeringen fullmakt til å selge Filmparken til høystbydende.

• Filmparken består av fire filmstudioer, verksteder og tilbyr også støttefunksjoner som rigging av kulisser og scener.

Foretrekker å jobbe i Norge

I disse dager er det mindre liv og røre i Filmparken enn det pleier å være, på grunn av den pågående streikekonflikten mellom norske filmarbeidere og produsentselskaper. Men når partene kommer til enighet, vil filmteamet som spiller inn andre sesong av den kritikerroste tv-serien «Heimebane», vende tilbake. Innspillingen har pågått helt siden februar i to av Filmparkens fire studioer, med garderoben og klubbhuset til fotballklubben Varg IL som kulisser.

Også tv-serien «Twin» med Kristoffer Hivju har leid studio på Jar i år, og forhandlinger pågår nå med produsenten av en norsk kinofilm for innspilling seinere i høst.

– Det er litt paradoksalt å snakke om nedleggelse av Filmparken nå som så mange har behov for tilgang til studio, sier produsenten bak «Heimebane 2», Vilje Kathrine Hagen i Motlys.

Hun forklarer at behovet for norske filmstudioer er ekstra stort for produsenter av dramaserier, fordi innspillingen tar lengre tid enn for kinofilmer.

– Vi foretrekker også å jobbe med norske filmarbeidere og leverandører, framfor å måtte flytte innspillingen til utlandet. Det er det ingen som har noe å tjene på, sier Hagen.

Sliter med gjeld

Filmparken AS ble etablert i 2001, samtidig som staten avviklet Norsk Film og overførte deler av virksomheten til andre. I denne forbindelse overtok Filmparken en restgjeld på 30 millioner kroner, som nå er redusert til 23 millioner kroner. En av løsningene kan bli å selge deler av den 23 mål store tomta til boligformål og kvitte seg med deler av gjelden.

– På grunn av salgsvedtaket har vi gått på sparebluss i flere år, helt uten midler til for eksempel markedsføring og modernisering av anlegget. Dersom vi får en avklaring, kan vi satse og utvikle Filmparken for ytterligere vekst, håper Bjørnov.

8. oktober vil det bli klart om Filmparkens bønner blir hørt, når Kulturdepartementet legger fram sitt forslag til statsbudsettet for 2019. I fire år på rad har departementet gjentatt at Filmparken er til salgs. Nå håper Tone Bjørnov at Trine Skei Grande vil gi andre signaler.

– Vi ser mange muligheter framover for Filmparken. I andre land, som Danmark og Skottland, har myndighetene satset stort på å utvikle sine nasjonale filmstudioer. Å selge eller verste fall legge ned i Norge vil være feil vei å gå, mener Bjørnov.

Før sommeren sendte Trine Skei Grande sin statssekretær Frida Blomgren til Filmparken på Jar for å bli orientert om situasjonen.

Via Kulturdepartementets pressetjeneste svarer Blomgren at brevet fra Filmparken var et innspill til regjeringens arbeid med en ny stortingsmelding om statlig eierskap.

«Vi har merket oss at etterspørselen etter Filmparkens tjenester har økt, og styrets synspunkter på framtiden for selskapet. Vi vil omtale saken i budsjettproposisjonen for 2019, som legges frem i oktober», skriver Blomgren.

jonas.braekke@klassekampen.no

Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Torsdag 15. november 2018
Det er viktig at den hegemoniske historiefortellingen om jødeforfølgelsen i Norge blir utfordret, mener Irene Levin.
Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Fredag 9. november 2018
Sentrale personer i motstandsbevegelsen ble varslet om deportasjonen av de norske jødene høsten 1942, men varslene ble ignorert. Det viser Marte Michelet i boka «Hva visste hjemmefronten?».