Onsdag 12. september 2018
Löfven avviser å være støtteparti for Alliansen
Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven avviser blankt å bli den borgerlige Alliansens støtteparti etter valget sist søndag.
Publisert: 12 September 13:55
Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven avviser blankt å bli den borgerlige Alliansens støtteparti etter valget sist søndag.
Alliansen inviterte onsdag Löfven til samtaler om muligheten for at Socialdemokraterna kan bli støtteparti for en borgerlig regjering.
– At vi skulle bli støtteparti for den borgerlige blokken, er en tanke som kan avskrives fullstendig, sier statsministeren.
– Det er selvsagt at vi ikke kommer til å bli et støtteparti som gir en borgerlig regjering kunstig åndedrett i fire år.
Statsministeren beskrev det som «ulovlig og udemokratisk» hvis de fire borgerlige partiene skulle danne regjering selv om de blir mindre enn det rødgrønne alternativet. Onsdag så det ut til at de tre rødgrønne partiene vil bli marginalt større enn Alliansen.
– Vi kan ikke etablere en praksis i Sverige der man sementerer en blokkpolitikk hvor den borgerlige blokken skal regjere om den blir størst, og hvor den borgerlige blokken også skal regjere om den blir minst, sier han.
– De borgerlige blir bare størst om man regner inn Sverigedemokraterna som en samarbeidspartner i den blokken, slår Löfven fast.
Regjeringssjefen understreker samtidig at han gjerne går inn i samtaler med alle «anstendige» partier og avviser på det sterkeste noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterna.
Alliansens påstand om at den er det eneste regjeringsalternativet, parerte Löfven med å minne om at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet sammen har snekret åtte budsjetter de siste fire årene.
(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.