Onsdag 12. september 2018
Lulas parti har nominert ny kandidat til valget i Brasil
Brasils fengslede presidentkandidat Luiz Inacio Lula da Silva overleverer stafettpinnen til partiets andrekandidat Fernando Haddad, en knapp måned før valget.
Publisert: 12 September 00:45
Brasils fengslede presidentkandidat Luiz Inacio Lula da Silva overleverer stafettpinnen til partiets andrekandidat Fernando Haddad, en knapp måned før valget.
Domstolen hadde gitt Brasils arbeiderparti frist til 12. september til å nominere en ny kandidat.
– I dag presenterer vi Fernando Haddad, sa partileder Gleisi Hoffmann under et valgmøte som ble holdt like ved fengselet der Lula soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger.
Et brev fra Lula ble tirsdag lest opp for de oppmøtte der han uttrykte støtte til andrekandidaten som Lula skrev har holdt posten med «ekstrem lojalitet».
– Jeg ber fra bunnen av mitt hjerte om at alle dem som stemte på meg stemmer på kampfelle Fernando Haddad som president for republikken, het det i brevet. Det var på forhånd ventet at Haddad, en tidligere Sao Paulo-ordfører, ville bli utnevnt. I sin tale sa Haddad at han deler smerten mange brasilianere føler over at de ikke vil få Lula som sin president.
72 år gamle Lula har hele tiden avvist anklagene han er dømt for, som gikk på at han skal ha fått en luksusleilighet mot å favorisere entreprenørfirmaet Grupo OAS. På grunn av dommen har valgdomstolen nektet Lula å stille til valget 7. oktober, men advokatene hans har fortsatt en anke til behandling. Det er imidlertid ikke ventet at den går gjennom.
På de siste meningsmålingene har Lula hatt en oppslutning på 40 prosent, dobbelt så mye som den nærmeste rivalen, høyrepopulisten Jair Bolsonaro. Sistnevnte ble i forrige uke knivstukket på et valgmøte nord for Rio de Janeiro. Han har måttet la sønnene overta valgkampen, ettersom han fortsatt er til behandling på sykehus.
(©NTB)
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Onsdag 14. november 2018
• Under markeringen for avslutningen av første verdenskrig i Paris søndag gikk Frankrikes president Emmanuel Macron til kraftig angrep på nasjonalisme. I talen han holdt for de frammøtte, omtalte han nasjonalisme som et svik og «en...
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.