Onsdag 12. september 2018
EU-parlamentet starter prosess mot Ungarn
EU-parlamentet har bestemt seg for å sette i gang en straffeprosess som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.
Publisert: 12 September 15:48
EU-parlamentet har bestemt seg for å sette i gang en straffeprosess som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.
Det kontroversielle forslaget ble vedtatt med 448 stemmer for og 197 stemmer mot – nok til å oppfylle kravet om to tredels flertall.
– Nå er det opp til europeiske ledere å ta ansvar og ikke bare se på fra sidelinjene mens rettsstaten ødelegges i Ungarn, sier nederlandske Judith Sargentini, som har vært saksordfører.
I vedtaket ber de folkevalgte EUs medlemsland om å tre sammen for å vurdere om det skal settes i gang en såkalt artikkel 7-prosedyre mot Ungarn.
EU-parlamentets begrunnelse for vedtaket er bekymring for systematisk undergraving av menneskerettighetene, demokratiet og rettsstaten i Ungarn.
Den ungarske regjeringen har avvist kritikken som en politisk motivert heksejakt orkestrert av venstrevridde innvandringsliberalere.
– Ungarn vil ikke gi etter for utpressing, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán da han debatterte saken med de folkevalgte tirsdag ettermiddag.
EU-traktatens artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeidet, og aktivering av artikkelen er starten på en straffeprosedyre som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.
Det regnes likevel som usannsynlig at saken vil gå så langt. Grunnen er at vedtak om straff krever enstemmighet.

(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.