Onsdag 12. september 2018
EU-kommisjonen foreslår bevæpnet grensestyrke
EU-kommisjonen går inn for å opprette en bevæpnet grensestyrke på 10.000 mann.
Publisert: 12 September 11:40
EU-kommisjonen går inn for å opprette en bevæpnet grensestyrke på 10.000 mann.
– Kommisjonen foreslår i dag å styrke den europeiske grense- og kystvakten med ytterligere 10.000 europeiske grensevakter innen 2020 for å beskytte yttergrensene bedre, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker onsdag i sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg om unionens tilstand.
Den nye grensestyrken skal være fullt utstyrt med fly, båter og kjøretøyer.
Grensevaktene skal ha myndighet til å stoppe mennesker ved EUs yttergrenser, gjennomføre identitetskontroll og nekte innreise. I tillegg skal grensestyrken bistå EUs medlemsland i arbeidet med å få returnert avviste asylsøkere.
Grensevaktene skal også få myndighet til å bære våpen og ammunisjon.
Samlet sett vil grensestyrken ifølge EU-kommisjonens anslag koste 1,3 milliarder euro over de to kommende årene, tilsvarende 12,5 milliarder norske kroner.
Styrken er en del av EUs plan for å strupe strømmen av flyktninger og migranter til Europa.
EU har den siste tida stått overfor store utfordringer med å fordele alle migrantene som ankommer ved yttergrensene. Italias nye regjering har stilt seg svært kritisk til fordelingen og har truet med å stenge havnene sine hvis ikke andre land tar inn flere av dem som kommer.
(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.