Onsdag 12. september 2018
Fant verdens eldste menneskeskapte tegning
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) mener de har funnet verdens eldste menneskeskapte tegning. Den skal være 73.000 år gammel.
Publisert: 12 September 19:40
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) mener de har funnet verdens eldste menneskeskapte tegning. Den skal være 73.000 år gammel.
Tegningen ble funnet under arkeologiske utgravninger i Blombos-hulen i Cape i Sør-Afrika. Den består av tre røde linjer skravert med seks separate linjer.
Forskerne ved UiB har avdekket tegningen på en bit av bergarten silcrete, som ble brukt til å lage steinredskaper for 73.000 år siden.
Steinen er studert grundig ved hjelp av et avansert mikroskop, geokjemiske analyser og moderne rekonstruksjon. Gjennom disse undersøkelsene ble det bekreftet at linjene er påført av mennesker. Forskerteamet har siden funnet ut at tegningen er påført med en «fargestift» laget av rød okerstein. Avslutningen på linjene indikerer at mønsteret originalt må ha dekket en større flate.
Tidligere har man trodd at entydige symboler først oppsto da Homo sapiens ankom Europa for 40.000 år siden. Det betyr at funnet tilbakedaterer menneskeskapte tegninger med minst 30.000 år.
Blombos-hulen har vært under utgraving siden 1991. De siste 15 årene i regi av Senter for fremragende forskning (SFF) ved UiB og Universitetet i Witwatersrand.
Hulen inneholder materiale datert fra 70.000 til 100.000 år tilbake. En tidsperiode beskrevet som afrikansk mellomsteinalder.
(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.