Onsdag 5. september 2018
ØNSKER RETTSSAK: Roger Berg er ansikt utad for en gruppe tidligere og nåværende Aleris Ungplan ansatte som vil gå til sak og mener de har blitt drevet rovdrift på av selskapet.
• Tidligere ansatte kan dokumentere arbeidsuke på 148 timer uten overtid • Vil gå rettens vei
Forbereder nytt søksmål
Undersak

– Flest fornøyd

Erik Sandøy, administrerende direktør i Aleris Omsorg, avviser at de utnytter konsulenter. Han ser fram til å få Fagforbundets søksmål avklart i retten i januar og er ikke bekymret for nye rettssaker.

– Det jobber 3500 mennesker hos oss. Regn med et par tusen til som har jobbet for oss. Det vil alltid være slik at noen slutter fordi de er misfornøyde og andre blir misfornøyde når de må slutte.

– Dere har tidligere antydet at søksmålet er drevet fram av Fagforbundet. Viser ikke denne saken at det er en reell misnøye?

– Fakta er at de årlige, anonymiserte leder- og medarbeiderundersøkelsene våre viser at folk er gjennomgående fornøyd med arbeidsplassen sin og med lederne, sier Sandøy.

– Dere beskyldes for bruk og kast-mentalitet av Berg?

– Alle står fritt til å mene hva de vil, men våre undersøkelser viser altså at over 90 prosent av medarbeiderne i Aleris Ungplan & Boi AS, fast ansatte og konsulenter, er fornøyd, sier Sandøy.

Han forteller at selskapet får mange støtteerklæringer fra konsulenter som ikke kjenner seg igjen i medienes framstilling av selskapet.

ERSTATNING: Aleris-saken sprer seg. Tidligere og nåværende ansatte i Aleris Ungplan i Midt-Norge jobber nå for å organisere nytt søksmål mot omsorgsgiganten.

ARBEIDSLIV

– Vi var fire til å begynne med, men mange har tatt kontakt. Inkludert dem som fortsatt jobber i Aleris, er vi nå oppimot tolv stykker som ønsker å gå til søksmål, sier Roger Berg, tidligere ansatt i Aleris Ungplan Midt-Norge.

26 konsulenter som har jobbet for Aleris Ungplan på Østlandet, har med hjelp fra Fagforbundet gått til gruppesøksmål mot selskapet. De mener de har blitt snytt for store summer ved å leies inn som enkeltpersonforetak når de i realiteten var fast ansatte.

Aleris har tidligere avfeid søksmålet som «en velregissert drittpakke» fra Fagforbundet. Nå sprer likevel misnøyen seg også blant ansatte utenfor Fagforbundet.

Fakta

Aleris-søksmålet:

• Aleris er et av de største skandinaviske velferdskonsernene, med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

• I august gikk 26 medlemmer av Fagforbundet på Østlandet til søksmål.

• De har vært tilknyttet Aleris som konsulenter. De krever mellom en halv og to millioner hver, som erstatning for tapte tillegg og ytelser de ville fått som fast ansatte.

Ønsker ny sak

Roger Berg er ansikt utad for en gruppe bestående av tidligere og nåværende ansatte i Aleris Ungplan i Midt-Norge som, uavhengig av Fagforbundet, forbereder ny erstatningssak mot selskapet. De mener de til sammen har krav på flere millioner av kroner i ubetalt overtid, pensjon og ulovlig pålagte utlegg.

– Vi snakker nå med advokater. Dette handler om måten folk har blitt behandlet på, og å få tilbake det vi har krav på. Jo flere vi er, jo sterkere står vi, sier Berg.

Lange dager

Felles for alle de Aleris-ansatte han snakker for, er historier om tøffe arbeidsvilkår og intens jobbing i lange perioder.

En av dem har timelister som viser en uke med arbeidsdager på 19 og 24 timer. Totalt 148 timer jobb på en uke.

Berg har tidligere fortalt om sin egen historie med Aleris til Fagbladet. I seks år fram til 2016 jobbet den tidligere dørvakten med noen av de voldeligste og utagerende brukerne Aleris hadde ansvar for. I en periode var han fast ansatt, men da institusjonen han jobbet ved i Meråker ble nedlagt, mistet han jobben.

Han ble tilbudt arbeid ved en ny institusjon, nå som innleid konsulent. Da han i mars 2016 kom tilbake på jobb etter pappaperm, og uten forvarsel fikk beskjed om at han hadde blitt degradert til tilkallingsvikar, droppet han Aleris på dagen.

– Det er mentaliteten de har. Bruk og kast. Jeg har snakket med mange som har opplevd det samme. De blir skvisa ut på grunn av konflikt eller til fordel for andre sjefen liker bedre. De har ikke noe vern, sier Berg.

– Nasjonalt problem

Leder i Fagforbundet Mette Nord mener de nye signalene fra Midt-Norge tyder på at Aleris-saken er landsomfattende.

– For oss er det uhyre interessant at vi ser at Aleris driver den samme utnyttingen av omsorgsarbeidere andre steder. Det ser ut til å være et nasjonalt problem, sier Nord.

jos@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Tirsdag 6. november 2018
KOSTBART: Jakten på de tapte Terra-pengene har gitt store inntekter til advokatene som det siste tiåret har jobbet med saken.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.