Lørdag 1. september 2018
MOTBØR: Vladimir Putin har lansert en pensjonsreform som skal øke pensjonsalderen med fem år, fra 55 år for kvinner og 60 år for menn. Det er ikke populært, og presidenten faller på målingene. Her på utflukt i Sibir forrige helg. FOTO: ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK/AP/NTB SCANPIX
• Opposisjonen mobiliserer før lokalvalg • Håper på medvind etter fall i støtten til Putin
Svekket av egen reform
URO: Et forslag om å stramme inn russiske pensjoner har ført til protester i Russland og et kraftig fall i Putins popularitet. Det kan gi utslag i flere lokale valg neste søndag.

RUSSLAND

Russlands president Vladimir Putin har vært svært populær i Russland helt siden Krim-krisa ble løst med annektering av halvøya og krigen i Ukraina begynte.

Putin har nytt godt av målinger på over 80 prosent, ikke bare i offisielle tall, men også i meningsmålinger gjort av det uavhengige byrået Levada. I sommer har likevel den russiske presidenten fått seg en kraftig ripe i lakken.

Under fotball-VM i Russland annonserte regjeringen at pensjonsalderen skal opp. Russiske kvinner får i dag pensjon fra de er 55 år gamle, menn fra de er 60. Forslaget var å heve grensa til 63 år for kvinner og 65 år for menn.

Reformforslaget ble møtt med kraftige protester, og Putins popularitet har stupt. Det skjer like før 19 guvernører står på valg, og spørsmålet er nå om protestene får utslag i guvernørvalgene.

Fakta

Pensjonsreformen

• Under fotball-VM i sommer annonserte den russiske regjeringen en omfattende pensjonsreform.

• De ville øke pensjonsalderen for kvinner med åtte år, fra 55 til 63, mens mennenes pensjonsalder skulle øke med fem år, fra 60 til 65.

• Onsdag modererte Vladimir Putin innstrammingene, og sa at pensjonsalderen for kvinner bare skal øke med fem år, fra 55 til 60 år.

– Putins sårbare punkt

Russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk insitutt (Nupi) Julie Wilhelmsen tror pensjonsreformen kan bli et problem for den russiske presidenten.

– Putin har støttet seg på en slags sosial kontrakt med det russiske folket. Han har gitt dem noe de ville ha: mer orden og et bedre liv rent materielt sett. Til gjengjeld har de støttet ham som leder. Men kontrakten er avhengig av at han fortsetter å levere, og det er Putins mest sårbare punkt, sier hun.

Wilhelmsen tror at pensjonsreformen og økonomisk misnøye i befolkningen kan gjøre utslag i guvernørvalget neste søndag.

Arresterte protestleder

Titusenvis av mennesker har protestert mot reformen, og en bred koalisjon av opposisjonspartier har motsatt seg endringene. Også Kommunistpartiet, som i mange saker har støttet regjeringen, går nå imot hevingen av pensjonsalderen.

Den kjente opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble arrestert forrige søndag, og dømt til fengsel i 30 dager mandag denne uka. Han har organisert protester mot pensjonsreformen, men skal nå sitte i fengsel til valget er over.

Han brukte rettssaken til å oppfordre til demonstrasjoner søndag 9. september, samme dag som valget finner sted.

– Dere trenger ikke se så redde ut, det er ikke jeg som arresterer dere, sa han til dommeren og politibetjenten som geleidet ham ut av rettssalen.

Navalnyj regnes som liberal i russisk politikk og fikk 27 prosent av stemmene i borgermestervalget i Moskva i 2013. I senere valg har han vært forhindret fra å stille. Han ble arrestert i forkant av presidentvalget i mars i år, og satt fengslet til valget var overstått.

Bruker velkjente midler

Guvernørvalgene finner sted i 19 regioner av totalt 85. (To av dem ligger på den annekterte Krim-halvøya, men der avholdes det ikke valg i denne omgangen.)

Blant guvernørene som står på valg er Andreij Vorobjov, guvernøren i Moskva. Sergej Sobjanin, borgermesteren i Moskva, står også på valg.

Vladimir Putins parti Forente Russland har brukt velkjente taktikker for å sikre oppslutning i valgene. I forkant av presidentvalget i mars lagde partiet en tv-reklame som spilte på fordommer mot homofile for å oppfordre folk til å stemme. Det har Forente Russland gjort denne gangen også.

I den nye tv-reklamen diskuterer to unge menn om de skal stemme i valget. Mennene bestemmer seg for å la være, og går i stedet inn på soverommet, der de begynner å kle av seg.

Upopulær reform

Pensjonsalderen i Russland er lav, men det er også den forventete levealderen. Ifølge Verdensbanken kan nyfødte russiske guttebarn i snitt forvente å leve i 66,5 år. Det er godt under snittet for lav- og mellominntektsland i hele verden.

Den russiske levealderen har riktignok vokst raskt i årene etter bunnpunktet på midten av 1990-tallet, men med den nye pensjonsreformen kan russiske menn i snitt regne med å få pensjon i bare ett og et halvt år.

Pensjonen er heller ikke høy. I snitt får russerne omkring 1800 kroner i måneden, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Det er langt lavere enn de fleste anslag på gjennomsnittlig månedlig leiepris for en ett-romsleilighet utenfor en av de store russiske byene.

Folk som har tjent i det russiske militæret eller i politiet har spesielt gode ordninger. De mottar pensjon fra en langt lavere alder, og får i snitt nesten 5000 norske kroner.Pensjonsreformen rører likevel ikke ved privilegiene til folk i det russiske sikkerhetsapparatet, selv om myndighetene har signalisert at også disse pensjonene skal endres.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.