Lørdag 1. september 2018
MOTBØR: Vladimir Putin har lansert en pensjonsreform som skal øke pensjonsalderen med fem år, fra 55 år for kvinner og 60 år for menn. Det er ikke populært, og presidenten faller på målingene. Her på utflukt i Sibir forrige helg. FOTO: ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK/AP/NTB SCANPIX
• Opposisjonen mobiliserer før lokalvalg • Håper på medvind etter fall i støtten til Putin
Svekket av egen reform
URO: Et forslag om å stramme inn russiske pensjoner har ført til protester i Russland og et kraftig fall i Putins popularitet. Det kan gi utslag i flere lokale valg neste søndag.

RUSSLAND

Russlands president Vladimir Putin har vært svært populær i Russland helt siden Krim-krisa ble løst med annektering av halvøya og krigen i Ukraina begynte.

Putin har nytt godt av målinger på over 80 prosent, ikke bare i offisielle tall, men også i meningsmålinger gjort av det uavhengige byrået Levada. I sommer har likevel den russiske presidenten fått seg en kraftig ripe i lakken.

Under fotball-VM i Russland annonserte regjeringen at pensjonsalderen skal opp. Russiske kvinner får i dag pensjon fra de er 55 år gamle, menn fra de er 60. Forslaget var å heve grensa til 63 år for kvinner og 65 år for menn.

Reformforslaget ble møtt med kraftige protester, og Putins popularitet har stupt. Det skjer like før 19 guvernører står på valg, og spørsmålet er nå om protestene får utslag i guvernørvalgene.

Fakta

Pensjonsreformen

• Under fotball-VM i sommer annonserte den russiske regjeringen en omfattende pensjonsreform.

• De ville øke pensjonsalderen for kvinner med åtte år, fra 55 til 63, mens mennenes pensjonsalder skulle øke med fem år, fra 60 til 65.

• Onsdag modererte Vladimir Putin innstrammingene, og sa at pensjonsalderen for kvinner bare skal øke med fem år, fra 55 til 60 år.

– Putins sårbare punkt

Russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk insitutt (Nupi) Julie Wilhelmsen tror pensjonsreformen kan bli et problem for den russiske presidenten.

– Putin har støttet seg på en slags sosial kontrakt med det russiske folket. Han har gitt dem noe de ville ha: mer orden og et bedre liv rent materielt sett. Til gjengjeld har de støttet ham som leder. Men kontrakten er avhengig av at han fortsetter å levere, og det er Putins mest sårbare punkt, sier hun.

Wilhelmsen tror at pensjonsreformen og økonomisk misnøye i befolkningen kan gjøre utslag i guvernørvalget neste søndag.

Arresterte protestleder

Titusenvis av mennesker har protestert mot reformen, og en bred koalisjon av opposisjonspartier har motsatt seg endringene. Også Kommunistpartiet, som i mange saker har støttet regjeringen, går nå imot hevingen av pensjonsalderen.

Den kjente opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble arrestert forrige søndag, og dømt til fengsel i 30 dager mandag denne uka. Han har organisert protester mot pensjonsreformen, men skal nå sitte i fengsel til valget er over.

Han brukte rettssaken til å oppfordre til demonstrasjoner søndag 9. september, samme dag som valget finner sted.

– Dere trenger ikke se så redde ut, det er ikke jeg som arresterer dere, sa han til dommeren og politibetjenten som geleidet ham ut av rettssalen.

Navalnyj regnes som liberal i russisk politikk og fikk 27 prosent av stemmene i borgermestervalget i Moskva i 2013. I senere valg har han vært forhindret fra å stille. Han ble arrestert i forkant av presidentvalget i mars i år, og satt fengslet til valget var overstått.

Bruker velkjente midler

Guvernørvalgene finner sted i 19 regioner av totalt 85. (To av dem ligger på den annekterte Krim-halvøya, men der avholdes det ikke valg i denne omgangen.)

Blant guvernørene som står på valg er Andreij Vorobjov, guvernøren i Moskva. Sergej Sobjanin, borgermesteren i Moskva, står også på valg.

Vladimir Putins parti Forente Russland har brukt velkjente taktikker for å sikre oppslutning i valgene. I forkant av presidentvalget i mars lagde partiet en tv-reklame som spilte på fordommer mot homofile for å oppfordre folk til å stemme. Det har Forente Russland gjort denne gangen også.

I den nye tv-reklamen diskuterer to unge menn om de skal stemme i valget. Mennene bestemmer seg for å la være, og går i stedet inn på soverommet, der de begynner å kle av seg.

Upopulær reform

Pensjonsalderen i Russland er lav, men det er også den forventete levealderen. Ifølge Verdensbanken kan nyfødte russiske guttebarn i snitt forvente å leve i 66,5 år. Det er godt under snittet for lav- og mellominntektsland i hele verden.

Den russiske levealderen har riktignok vokst raskt i årene etter bunnpunktet på midten av 1990-tallet, men med den nye pensjonsreformen kan russiske menn i snitt regne med å få pensjon i bare ett og et halvt år.

Pensjonen er heller ikke høy. I snitt får russerne omkring 1800 kroner i måneden, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Det er langt lavere enn de fleste anslag på gjennomsnittlig månedlig leiepris for en ett-romsleilighet utenfor en av de store russiske byene.

Folk som har tjent i det russiske militæret eller i politiet har spesielt gode ordninger. De mottar pensjon fra en langt lavere alder, og får i snitt nesten 5000 norske kroner.Pensjonsreformen rører likevel ikke ved privilegiene til folk i det russiske sikkerhetsapparatet, selv om myndighetene har signalisert at også disse pensjonene skal endres.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.