Lørdag 1. september 2018
MOTBØR: Vladimir Putin har lansert en pensjonsreform som skal øke pensjonsalderen med fem år, fra 55 år for kvinner og 60 år for menn. Det er ikke populært, og presidenten faller på målingene. Her på utflukt i Sibir forrige helg. FOTO: ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK/AP/NTB SCANPIX
• Opposisjonen mobiliserer før lokalvalg • Håper på medvind etter fall i støtten til Putin
Svekket av egen reform
URO: Et forslag om å stramme inn russiske pensjoner har ført til protester i Russland og et kraftig fall i Putins popularitet. Det kan gi utslag i flere lokale valg neste søndag.

RUSSLAND

Russlands president Vladimir Putin har vært svært populær i Russland helt siden Krim-krisa ble løst med annektering av halvøya og krigen i Ukraina begynte.

Putin har nytt godt av målinger på over 80 prosent, ikke bare i offisielle tall, men også i meningsmålinger gjort av det uavhengige byrået Levada. I sommer har likevel den russiske presidenten fått seg en kraftig ripe i lakken.

Under fotball-VM i Russland annonserte regjeringen at pensjonsalderen skal opp. Russiske kvinner får i dag pensjon fra de er 55 år gamle, menn fra de er 60. Forslaget var å heve grensa til 63 år for kvinner og 65 år for menn.

Reformforslaget ble møtt med kraftige protester, og Putins popularitet har stupt. Det skjer like før 19 guvernører står på valg, og spørsmålet er nå om protestene får utslag i guvernørvalgene.

Fakta

Pensjonsreformen

• Under fotball-VM i sommer annonserte den russiske regjeringen en omfattende pensjonsreform.

• De ville øke pensjonsalderen for kvinner med åtte år, fra 55 til 63, mens mennenes pensjonsalder skulle øke med fem år, fra 60 til 65.

• Onsdag modererte Vladimir Putin innstrammingene, og sa at pensjonsalderen for kvinner bare skal øke med fem år, fra 55 til 60 år.

– Putins sårbare punkt

Russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk insitutt (Nupi) Julie Wilhelmsen tror pensjonsreformen kan bli et problem for den russiske presidenten.

– Putin har støttet seg på en slags sosial kontrakt med det russiske folket. Han har gitt dem noe de ville ha: mer orden og et bedre liv rent materielt sett. Til gjengjeld har de støttet ham som leder. Men kontrakten er avhengig av at han fortsetter å levere, og det er Putins mest sårbare punkt, sier hun.

Wilhelmsen tror at pensjonsreformen og økonomisk misnøye i befolkningen kan gjøre utslag i guvernørvalget neste søndag.

Arresterte protestleder

Titusenvis av mennesker har protestert mot reformen, og en bred koalisjon av opposisjonspartier har motsatt seg endringene. Også Kommunistpartiet, som i mange saker har støttet regjeringen, går nå imot hevingen av pensjonsalderen.

Den kjente opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble arrestert forrige søndag, og dømt til fengsel i 30 dager mandag denne uka. Han har organisert protester mot pensjonsreformen, men skal nå sitte i fengsel til valget er over.

Han brukte rettssaken til å oppfordre til demonstrasjoner søndag 9. september, samme dag som valget finner sted.

– Dere trenger ikke se så redde ut, det er ikke jeg som arresterer dere, sa han til dommeren og politibetjenten som geleidet ham ut av rettssalen.

Navalnyj regnes som liberal i russisk politikk og fikk 27 prosent av stemmene i borgermestervalget i Moskva i 2013. I senere valg har han vært forhindret fra å stille. Han ble arrestert i forkant av presidentvalget i mars i år, og satt fengslet til valget var overstått.

Bruker velkjente midler

Guvernørvalgene finner sted i 19 regioner av totalt 85. (To av dem ligger på den annekterte Krim-halvøya, men der avholdes det ikke valg i denne omgangen.)

Blant guvernørene som står på valg er Andreij Vorobjov, guvernøren i Moskva. Sergej Sobjanin, borgermesteren i Moskva, står også på valg.

Vladimir Putins parti Forente Russland har brukt velkjente taktikker for å sikre oppslutning i valgene. I forkant av presidentvalget i mars lagde partiet en tv-reklame som spilte på fordommer mot homofile for å oppfordre folk til å stemme. Det har Forente Russland gjort denne gangen også.

I den nye tv-reklamen diskuterer to unge menn om de skal stemme i valget. Mennene bestemmer seg for å la være, og går i stedet inn på soverommet, der de begynner å kle av seg.

Upopulær reform

Pensjonsalderen i Russland er lav, men det er også den forventete levealderen. Ifølge Verdensbanken kan nyfødte russiske guttebarn i snitt forvente å leve i 66,5 år. Det er godt under snittet for lav- og mellominntektsland i hele verden.

Den russiske levealderen har riktignok vokst raskt i årene etter bunnpunktet på midten av 1990-tallet, men med den nye pensjonsreformen kan russiske menn i snitt regne med å få pensjon i bare ett og et halvt år.

Pensjonen er heller ikke høy. I snitt får russerne omkring 1800 kroner i måneden, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Det er langt lavere enn de fleste anslag på gjennomsnittlig månedlig leiepris for en ett-romsleilighet utenfor en av de store russiske byene.

Folk som har tjent i det russiske militæret eller i politiet har spesielt gode ordninger. De mottar pensjon fra en langt lavere alder, og får i snitt nesten 5000 norske kroner.Pensjonsreformen rører likevel ikke ved privilegiene til folk i det russiske sikkerhetsapparatet, selv om myndighetene har signalisert at også disse pensjonene skal endres.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
Lørdag 9. februar 2019
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.
Fredag 8. februar 2019
SKJERPES: USA og opposisjonens forsøk på å få inn nødhjelp til Venezuela uroer humanitære aktører.
Torsdag 7. februar 2019
TO SPOR: Etter to måneder forener De gule vestene krefter med deler av den franske fagbevegelsen. Macrons svar er en kontroversiell «anti-bølle-lov» og en mulig folkeavstemning.
Onsdag 6. februar 2019
TERROR: Washington ber stater som har fremmedkrigere i Syria, om å hente dem hjem. I Frankrike, som de siste årene har blitt rammet av terror, koker nå debatten.