Lørdag 1. september 2018
MOTBØR: Vladimir Putin har lansert en pensjonsreform som skal øke pensjonsalderen med fem år, fra 55 år for kvinner og 60 år for menn. Det er ikke populært, og presidenten faller på målingene. Her på utflukt i Sibir forrige helg. FOTO: ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK/AP/NTB SCANPIX
• Opposisjonen mobiliserer før lokalvalg • Håper på medvind etter fall i støtten til Putin
Svekket av egen reform
URO: Et forslag om å stramme inn russiske pensjoner har ført til protester i Russland og et kraftig fall i Putins popularitet. Det kan gi utslag i flere lokale valg neste søndag.

RUSSLAND

Russlands president Vladimir Putin har vært svært populær i Russland helt siden Krim-krisa ble løst med annektering av halvøya og krigen i Ukraina begynte.

Putin har nytt godt av målinger på over 80 prosent, ikke bare i offisielle tall, men også i meningsmålinger gjort av det uavhengige byrået Levada. I sommer har likevel den russiske presidenten fått seg en kraftig ripe i lakken.

Under fotball-VM i Russland annonserte regjeringen at pensjonsalderen skal opp. Russiske kvinner får i dag pensjon fra de er 55 år gamle, menn fra de er 60. Forslaget var å heve grensa til 63 år for kvinner og 65 år for menn.

Reformforslaget ble møtt med kraftige protester, og Putins popularitet har stupt. Det skjer like før 19 guvernører står på valg, og spørsmålet er nå om protestene får utslag i guvernørvalgene.

Fakta

Pensjonsreformen

• Under fotball-VM i sommer annonserte den russiske regjeringen en omfattende pensjonsreform.

• De ville øke pensjonsalderen for kvinner med åtte år, fra 55 til 63, mens mennenes pensjonsalder skulle øke med fem år, fra 60 til 65.

• Onsdag modererte Vladimir Putin innstrammingene, og sa at pensjonsalderen for kvinner bare skal øke med fem år, fra 55 til 60 år.

– Putins sårbare punkt

Russlandsforsker ved Norsk utenrikspolitisk insitutt (Nupi) Julie Wilhelmsen tror pensjonsreformen kan bli et problem for den russiske presidenten.

– Putin har støttet seg på en slags sosial kontrakt med det russiske folket. Han har gitt dem noe de ville ha: mer orden og et bedre liv rent materielt sett. Til gjengjeld har de støttet ham som leder. Men kontrakten er avhengig av at han fortsetter å levere, og det er Putins mest sårbare punkt, sier hun.

Wilhelmsen tror at pensjonsreformen og økonomisk misnøye i befolkningen kan gjøre utslag i guvernørvalget neste søndag.

Arresterte protestleder

Titusenvis av mennesker har protestert mot reformen, og en bred koalisjon av opposisjonspartier har motsatt seg endringene. Også Kommunistpartiet, som i mange saker har støttet regjeringen, går nå imot hevingen av pensjonsalderen.

Den kjente opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble arrestert forrige søndag, og dømt til fengsel i 30 dager mandag denne uka. Han har organisert protester mot pensjonsreformen, men skal nå sitte i fengsel til valget er over.

Han brukte rettssaken til å oppfordre til demonstrasjoner søndag 9. september, samme dag som valget finner sted.

– Dere trenger ikke se så redde ut, det er ikke jeg som arresterer dere, sa han til dommeren og politibetjenten som geleidet ham ut av rettssalen.

Navalnyj regnes som liberal i russisk politikk og fikk 27 prosent av stemmene i borgermestervalget i Moskva i 2013. I senere valg har han vært forhindret fra å stille. Han ble arrestert i forkant av presidentvalget i mars i år, og satt fengslet til valget var overstått.

Bruker velkjente midler

Guvernørvalgene finner sted i 19 regioner av totalt 85. (To av dem ligger på den annekterte Krim-halvøya, men der avholdes det ikke valg i denne omgangen.)

Blant guvernørene som står på valg er Andreij Vorobjov, guvernøren i Moskva. Sergej Sobjanin, borgermesteren i Moskva, står også på valg.

Vladimir Putins parti Forente Russland har brukt velkjente taktikker for å sikre oppslutning i valgene. I forkant av presidentvalget i mars lagde partiet en tv-reklame som spilte på fordommer mot homofile for å oppfordre folk til å stemme. Det har Forente Russland gjort denne gangen også.

I den nye tv-reklamen diskuterer to unge menn om de skal stemme i valget. Mennene bestemmer seg for å la være, og går i stedet inn på soverommet, der de begynner å kle av seg.

Upopulær reform

Pensjonsalderen i Russland er lav, men det er også den forventete levealderen. Ifølge Verdensbanken kan nyfødte russiske guttebarn i snitt forvente å leve i 66,5 år. Det er godt under snittet for lav- og mellominntektsland i hele verden.

Den russiske levealderen har riktignok vokst raskt i årene etter bunnpunktet på midten av 1990-tallet, men med den nye pensjonsreformen kan russiske menn i snitt regne med å få pensjon i bare ett og et halvt år.

Pensjonen er heller ikke høy. I snitt får russerne omkring 1800 kroner i måneden, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Det er langt lavere enn de fleste anslag på gjennomsnittlig månedlig leiepris for en ett-romsleilighet utenfor en av de store russiske byene.

Folk som har tjent i det russiske militæret eller i politiet har spesielt gode ordninger. De mottar pensjon fra en langt lavere alder, og får i snitt nesten 5000 norske kroner.Pensjonsreformen rører likevel ikke ved privilegiene til folk i det russiske sikkerhetsapparatet, selv om myndighetene har signalisert at også disse pensjonene skal endres.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.