Torsdag 30. august 2018
I KRYSSILDEN: En syrisk familie fra Fuaa og Kafraya i Idlib blir evakuert i juli i år. Det har lenge vært spekulert i om syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte planlegger en stor offensiv mot Idlib-provinsen, noe Tyrkia advarer mot. FOTO: IBRAHIM YASOUF, AP/NTB SCANPIX
• Russland forhandler med jihadister • Tyrkia trekker røde linjer • USA advarer mot gass
Skjerpet før Idlib-kamper
Undersak

Bytte av styrker?

Amerikansk etterretning skal ha tilbudt Syrias president Bashar al-Assad å trekke ut sine Special Operation-soldater fra de kurdiske områdene i nordøst og fra at-Tanf-basen i sørøst, om Iran trekker ut sine styrker fra den sørlige delen av Syria, nær grensa til Israel. Det meldte Beirut-avisa al-Akhbar som står Hizbollah nær, tirsdag. Det fire timer lange møtet med sikkerhetsapparatet i Damaskus skal ha skjedd i juli.

Mandag undertegnet Assad og Irans forsvarsminister Amir Hatami en militær samarbeidsavtale, ifølge det iranske nyhetsbåret Tasnim. Iranere i Hatamis følge sier at iranske styrker er i Syria på invitasjon fra Assad og har ingen planer om snarlig tilbaketrekking, slik USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton krevde forrige uke. Han var søndag i Israel.

Skytset blir i stadig skarpere mot Iran som er USAs fremste mål. USA har gehør hos Storbritannia, Frankrike og Tyskland for at gjøre noe med Irans rakettprogram og rolle i Midtøsten – tross uenighet om atomavtalen.

Koblingen til iranske styrker i Syria er derfor nær for hånd. USA vil ha etterretning om terrorister og markedsandeler for amerikanske oljeselskap, ifølge al-Akhbar.

POSISJONER: ­Harde kamper om Idlib-provinsen kan rokke ved Syria-allianser.

syria

Russland har innledet samtaler med ledere for væpnede grupper i Idlib-provinsen, opplyste forsvarsminister Sergej Sjojgu i Moskva tirsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA. Idlib er Syrias siste opprørskontrollerte provins.

Russerne forsøker å få i stand tilsvarende avtaler om avvæpning og evakuering av jihadister og sivile, slik det kom i stand i Øst-Ghouta utenfor Damaskus og i Dera’a-provinsen sør for hovedstaden, den første etter harde bombetokter, den andre etter en relativt begrenset offensiv.

Fakta

Oppmarsjering til Idlib:

• Idlib er Syrias siste opprørskontrollerte provins, med en sivilbefolkning på 3,5 millioner mennesker. Provinsen ligger ved siden av Tyrkia.

• Russland forhandler med jihadistene i Idlib om å legge ned våpnene. al-Qa’ida-leder Abu Muhammad al-Jolani har avslått.

• Tyrkia advarer mot offensiv mot Idlib der Tyrkia støtter flere grupper og har minst ti militærposter.

• Kina har tidligere tilbudt militær bistand. IS-allierte Turkistans islamske parti, uighurer fra Kina, er i Jisr ash-Shugur.

• USA og Russland sender flåtestyrker til østre Middel­havet.

• USA advarer om militær­aksjoner om det skjer gass­angrep.

Ankara advarer

Utspillet fra Sjoigu kommer en knapp uke etter at Tyrkias utenriksminister Mëvlut Çavusoglu advarte mot en militær offensiv mot Idlib der mange av gruppene som Tyrkia og land som inngår i USA-koalisjonen, har støttet med våpen.

Det blir anslått at det er 70.000–80.000 jihadister i området. Al-Qa’ida-gruppa Hayat Tahrir ash-Sham (HTS), tidligere Jabhat an-Nusra, har tatt kommandoen over flere grupper som allierte seg etter de kom til Idlib fra evakueringen av Øst-Aleppo i desember 2016.

Den andre fraksjonen blir ledet av Ahrar ash-Sham sammen med Jaish al-Islam, begge tilknyttet Saudi-Arabia. Denne fraksjonen har blitt forsterket etter evakueringen fra Øst-Ghouta.

Andre som ble evakuert fra Øst-Ghouta, har blitt plassert i de tyrkiskokkuperte områdene i Nord-Syria, både i den kurdiske enklaven Afrin og i Jarablus og al-Bab-området.

Røde linjer i Idlib

Idlib står i sentrum for den taktiske alliansen mellom Russland, Iran og Nato-landet Tyrkia som har havnet på kant med USA i Syria. Assad-regimet i Damaskus synes å ha svært liten egen styrefart over begivenhetene.

Çavusoglu var tydelig med hensyn til Idlib:

– En militær løsning vil bli en katastrofe, ikke bare for Idlib-regionen, men en katastrofe med hensyn til Syrias framtid, sa han på pressekonferansen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

– Det er viktig for oss alle å nøytralisere disse radikale gruppene. Men vi må skille sivile fra terroristgruppene, la han til.

Syria, Russland og Iran har imidlertid en annen definisjon enn den Tyrkia har, om hvem som er terrorister. Det er mer sannsynlig at Ankara og Assad deler synet at flyktninger kan brukes til å endre demografiske forhold i de kurdiske områdene i nord.

Lavrov sa at titusener av militante prøver å forhindre Tyrkia fra å skille dem fra mer moderate krefter, ifølge Reuters. I morgen er det nye samtaler om Idlib, mellom Sjoigu og hans ferske tyrkiske kollega, tidligere forsvarssjef Hulusi Akar.

Tyrkia har innkalt til møte i Teheran mellom president Recep Tayyip Erdogan, Irans president Hassan Rouhani og Russlands president Vladimir Putin neste fredag.

Maner til martyrkamp

I Idlib er oddsen høyere enn i kampene om Øst-Ghouta. Idlib er siste skanse for HTS og de saudistøttede salafistene.

HTS-leder Abu Muhammed al-Jolani manet til kamp til siste slutt dagen etter at jihadistlederne hadde avslått forhandlingstilbudet til Aleksej Tsyganov, sjef for det russiske forsoningssenteret som har fått i stand evakueringsavtalene.

Det er få steder å evakuere annet enn til tyrkisk­kontrollerte områder på begge sider av grensa. Det kan gjøre kampene umåtelig harde – og umiddelbart rokke ved de taktiske alliansene i Syria.

Tyrkia har minst ti militærposter i området, etter avtale med Russland i opptakten til Ankaras tredje militære intervensjon i januar:

• To ved den HTS-kontrollerte byen Jisr ash-Shugur, ved Hatay-provinsen i Tyrkia.

Fire sør for Afrin.

Fire langs hovedveien mellom Aleppo og Hama.

USA med røde linjer

Det er ikke bare Tyrkia som trekker opp nye røde linjer. I forrige uke advarte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i møte med sin russiske motpart, Nikolaj Patrusjev, at USA vil gå til aksjon om det blir brukt i kampene om Idlib.

USA foretok seg intet da Russland og den syriske hæren brøyt USAs røde linjer rundt nedskaleringssonen i Dera’a og i Quneitra-provinsen på Golanhøydene mot Israel.

To ganger har Trump-administrasjonen skutt krysserraketter i anledning påståtte gassangrep, uten å endre situasjonen på bakken eller øke sitt eget militære avtrykk.

Som under kampene om Øst-Ghouta glir amerikanske krigsskip inn i det østre Middelhavet, skriver uketidsskriftet Newsweek.

På telefon mandag delte USAs president Donald Trump og Tysklands kansler Angela Merkel bekymringer over utviklingen i Syria og «ba om internasjonal handling for å hindre humanitær krise i Idlib», ifølge talskvinne i Det hvite hus Sarah Sanders.

Appellen er rettet til Russland, ifølge Merkels talsmann Steffen Seibert.

Samme dag var Storbritannias statsminister Theresa May på telefon med Tyrkias president Erdogan for å diskutere den militære opptrappingen i det nordvestre Syria, og advarte mot bruk av kjemiske våpen.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.