Mandag 27. august 2018
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener Aleris-saken avdekker et systemproblem, som bare et forbud mot profitt i velferden kan hamle opp med. Her er han fotografert under partilederdebatten i Arendal tidligere denne måneden. FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
SV-leder Audun Lysbakken ber landets ordførere granske kontraktene sine med Aleris:
– En komplett skandale
Undersak

Aleris: – Forundret

Administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge Erik Sandøy svarer på kritikken fra Andenæs slik: «Vi er forundret over hvor mange som ønsker å uttale seg i denne saken uten å kjenne til sakens fakta. Vår andel fastansatte og selvstendig næringsdrivende konsulenter er bestemt i de offentlige anbudene vi har vunnet, der kommunene har vurdert oss til å være beste kvalifiserte leverandør. Oppdragsavtalene har en gjensidig oppsigelsesmulighet både vi og de selvstendig næringsdrivende kan benytte», skriver han i en e-post til Klassekampen. «I motsetning til hva Andenæs kan virke å tro, er det også dyktige jurister og ikke kommunikasjonsfolk som har utarbeidet og kvalitetssikret våre oppdragsavtaler», legger han til.

Mads Andenæs
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.

ALERIS-SAKEN

– Vel. Jeg håper de har gode juridiske rådgivere.

Den lettere ironiske kommentaren kommer fra Mads Andenæs, professor i privatrett ved Universitetet i Oslo. Han reagerer på Klassekampens lørdagsoppslag om at Aleris sier opp kontraktene med de nå 25 Fagforbundet-medlemmene som har anlagt sak mot selskapet.

Søksmålet dreier seg om de egentlig skulle vært regnet som ansatte – ikke konsulenter – og om etterbetaling av blant annet overtid.

Aleris har selv bekreftet at rettstvisten er årsaken til at kontraktene nå sies opp. «Vi verken kan eller vil risikere at vårt gode arbeidsmiljø nå forstyrres ytterligere av få personer vi er i rettslig uenighet med. Av den årsak avslutter vi nå kontraktene med dem som saksøker oss. Det har vi også anledning til etter oppdragsavtalen som har en gjensidig oppsigelsesmulighet», skrev administrerende direktør i Aleris, Erik Sandøy, i en e-post til Klassekampen.

Fakta

Aleris-søksmålet:

• Aleris er et av de største skandinaviske velferdskonsernene, med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

• Tidligere denne måneden gikk 17 medlemmer av Fagforbundet til søksmål mot selskapet. Tallet er nå på 25.

• Saksøkerne har tidligere vært tilknyttet Aleris som konsulenter på forskjellige omsorgs­institusjoner.

• Omsorgsarbeiderne krever mellom en halv og to millioner hver, som erstatning for tapte tillegg og ytelser de ville fått som fast ansatte.

– Meget alvorlig

Jussprofessor Andenæs sier at spørsmålet er om søksmålet kvalifiserer til en saklig grunn for å si opp kontraktene.

– Jeg vil tro at de vil ha vansker med å vinne fram med det i vårt system, sier han til Klassekampen.

Aleris’ reaksjon mot Fagforbundet-medlemmene som bringer sak mot selskapet, «strider mot grunnleggende prinsipper i vår arbeidsrett og det norsk rettssystemet for øvrig», sier han.

– Dessuten, når de opptrer på en så kontroversielle måte, kan jo mye tyde på at de også trenger bedre kommunikasjonsrådgivere. De når etter hvert et punkt hvor offentlige myndigheter må vurdere om selskapet er en egnet partner i offentlige kontrakter.

– Alarmen må gå

SV-leder Audun Lysbakken mener Aleris allerede er langt forbi det punktet.

– Uavhengig av hvordan denne saken lander juridisk, så er saken politisk langt over streken for lenge siden, sier Lysbakken.

Han retter en formanede finger mot landets ordførere fra alle partier:

– Profitt i velferden seiler opp som en viktig sak i kommunevalgkampen, og jeg mener Aleris-saken nå er så omfattende at alarmen bår gå i alle rådhus. Alle ordførere som har kontrakter med Aleris, må komme til bunns i hvorvidt sosial dumping har foregått i egen kommune og eventuelt omfanget av det.

Om lørdagens oppslag om saksøkerne som sies opp, sier han:

– Dette er en komplett skandale – i tillegg til alt annet som har kommet fram om selskapet.

Fagforbundet-leder Mette Nord sier de vil følge opp oppsigelsene rettslig.

– Det er meget alvorlig. Ikke minst reagerer vi på at de blir sagt opp gjennom avisa, sier hun.

Nord mener Sandøys uttalelser bekrefter at Aleris har en fryktkultur der en risikerer jobben om en legger seg ut med selskapet.

Omkamp om velferdsprofitt

Lysbakken håper Aleris-saken skal få debatten om profitt i velferd til et nytt nivå, og varsler at han vil fremme tidligere nedstemte forslag om å forby profitt i velferd for Stortinget på nytt.

– Nå skal jo Aleris-saken prøves for retten. Viser ikke det at systemet fungerer?

– Nei. Dette kommer fram på grunn av modige ansatte og en pågående fagbevegelse. Alle skandalene i denne sektoren viser at vi har en systemproblem, og det kan bare løses ved å endre systemet. Vi må innføre et forbud mot profitt i velferden, svarer Lysbakken.

politikk@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Mandag 25. november 2019
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.