Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I Russland er alle forsvarsløse og rettsløse. Men innvandrerne mest av alle.

PÅ BUNNEN

I KØ: Innvandrere står i kø utenfor det offentlige kontoret i Moskva hvor de skal søke om arbeidstillatelse. Innvandrere fra Sentral-Asia møter ofte diskriminering og fiendtlige holdninger i det russiske samfunnet. FOTO: VASILY MAXIMOV, AFP/NTB SCANPIX VASILY MAXIMOV

UTSATT: Hvis Maksim Gorkij hadde skrevet om Russlands underklasse i dag, ville personene ha vært innvandrere fra Sentral-Asia.

Jeg kom en gang til Patriarkdammene, en elitebydel i Moskva, for å se på kjellerrom som kunne brukes til filmopptak. Det var i et av husene der leilighetene koster en million euro og oppover. Kjelleren var mørk og fuktig, og jeg måtte brette meg tredobbelt for å gå omkring der. Men i et rom var det lys. På gulvet lå det skitne madrasser og bager med saker og ting oppi, på en kokeplate sto det en kasserolle med noe som kokte. Inne i et mørkt hjørne satt et menneske og gjemte seg, en svarthåret mann med skrå øyne, kommet hit fra en asiatisk republikk. Han fortalte at de som bodde i kjelleren, var folk som jobbet som vaktmestre i området.

Oversatt av Marit Bjerkeng