Torsdag 23. august 2018
KVINNEOPPRØR: Karen Nance (64) er en av Demokrat-damene som vil utfordre gubbeveldet i West Virginia.
I den narkotikaherjede fjellstaten West Virginia har kvinnene fått nok av «the old boys club»:
FJELLMØDRE I FORMASJON
HOLDER SAMMEN: I en ofte skitten valgkamp sier Cindy Lavender-Bowe at kvinnealliansen Mountain Mamas finner styrke i eget samhold.
FANT STYRKE: Lærerstreiken i West-Virginia spredte seg til flere andre delstater og viste at det fortsatt finnes styrke i amerikansk arbeiderorganisering. Foto: Craig Hudson/AP/NTB SCANPIX
TØFFE DAMER: Fyrt opp av arbeiderkamp og Donald Trumps kvinnehat, stiller tjue «Mountain Mamas» til valg for første gang.

USA

På et dansegulv i USAs overdosehovedstad Huntington, i USAs tredje fattigste delstat West Virginia, hytter kjolekledde lærere med knyttnever i været, mens de roper refrenget på klassikeren til rapperen Ludacris:

Move bitch, get out of the way.

«Bitchen» lærerdamene sikter til er Mitch Carmichael. Han er republikaner og presidenten for sentatet her i Appalache-delstaten. I vår måtte han gi etter for kravene i det som ble en lærerstreik som vekket både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Vi er på grensa mellom West Virginia, Kentucky og Ohio. Denne kvelden har rundt 250 personer, de fleste av dem lærere, betalt 100 dollar hver for billetter til en gallamiddag med mål om å samle inn penger til politiske kandidater som støtter lærernes videre kamp.

Mange her beskriver streiken som starten på en gjenopplivning av USAs skadeskutte arbeiderbevegelse. Samtidig ga streiken kraft til en rosa bølge som skyller over amerikansk politikk. 85 prosent av West Virginias lærere er kvinner. De sto fremst i streiken som inntok alle West Virginias 55 fylker, endte med lønnsøkning for lærerne og spredte seg videre til flere andre delstater i USA.

– Nå prøver vi å ta med oss kraften fra streiken inn i valget, sier læreren Sarah Duncan (34).

Fakta

USA-valg:

• 6. november er det valg til de to kamrene i USAs kongress.

• Valget er det første landsomfattende valget under Donald Trump. Demokratene håper å frata presidenten kontrollen Republikanerne har i Kongressen i dag.

• Samtidig gjennomføres det valg på lokalt og delstatsnivå i alle USAs 50 stater.

• Over hele USA stiller rekordmange kvinner til valg.

• I West Virginia ble en gruppe Demokrat-kvinner inspirert av en lærerstreik i vår til å stille til valg.

• Streiken varte i flere uker og endte med gjennomslag for lærernes krav om lønnsøkning.

Fjellmødre

Duncan er nå blant tjue Demokrat-damer som i løpet av det siste året har bestemt seg for å stille til valg til delstatens parlament.

Sammen har de dannet valgalliansen «Mountain Mamas», som tar sikte på at flere menn må vike for organisert kvinnekraft. Bare 18 av 134 seter i delstatsparlamentet er fylt av kvinner. To av dem er demokrater.

– Delstatspolitikken har alltid vært en «old boys club», der menn fra begge partier har mer til felles med hverandre enn med vanlige folk. Det er dette vi vil endre på, sier Duncan.

De fleste av dem stiller til valg for aller første gang. Det gjør de både som en reaksjon mot Donald Trumps kvinnehat, men ikke minst en mannsdominert og skitten delstatspolitikk som har fyrt opp under fattigdom, overdosedødsfall og masseutflytting.

Guvernør Jim Justice er delstatens rikeste mann. Hans familie har bånd til flere kullselskaper som skylder fellesskapet millioner av dollar i skatt.

Arbeidere våkner

Kullstaten West Virginia har dype arbeidertradisjoner. Streikekampen «The Battle of Blair Mountain» i 1921 er en av de aller største interne konflikten i USAs historie.

Tidligere lærer og nå «Mountain Mama» Cindy Lavender-Bowe sier lærerstreiken vekket noe i folkedypet.

– Den minnet arbeiderklassen i West Virginia på at arbeiderkamp er vår historie, og at makten ligger i hendene på folket, sier hun.

Duncan var nettopp i Storbritannia på invitasjon fra britiske fagforeninger for å fortelle om streiken. Hun mener støtten streiken fikk i lokalbefolkningen ga mange tro på at det er fullt mulig for progressive demokrater, som prioriterer kamp for økonomisk rettferdighet, å vinne valg i en delstat der Trump vant med 70 prosent av stemmene i 2016.

Ifølge folk her handlet 2016-resultatet om hat mot elitepolitikeren Hillary Clinton og hennes manglende respekt for delstatens gruvearbeidere i kullindustrien. Ikke om at Trump er så populær eller delstaten så reaksjonær.

Mountain Mamas er også et oppgjør med demokrat-eliten både lokalt og nasjonalt. Mange her mener partiet i stor grad har mistet kontakt med folket og latt seg kjøpe av næringsinteresser. Demokrat-senator Joe Manchin får ingen applaus for sin videosendte hilsen til lærerne denne kvelden.

– Vi i Mountain Mamas har til felles at vi alle ønsker å tjene folket og ikke selskaper eller millionærer fra andre stater som så lenge har tatt våre ressurser, som kull, tømmer og gass, og etterlatt seg en nedslått befolkning med usikre og farlige jobber, sier Lavender-Bowe, som sammenligner infrastruktur og tilgang på helsehjelp i delstaten med «land i den tredje verden».

Kulldilemma

– Vi kvinner har fått nok av at politikerne kutter skatter og gir penger til folk som ikke trenger det, og går løs på sosiale budsjetter som skal hjelpe barn og familier, særlig de med lav inntekt, sier en annen «Mountain Mama», Karen Nance (64).

Damene deler løftet om å ikke akseptere donasjoner fra store selskaper, og er enige om at «trickle down»-økonomien politikerne har lovet dem er en bløff. På verdispørsmål er det større avstand mellom flere av dem. Gruppen består for eksempel også av medlemmer som ikke er for abort i tilfeller der det ikke handler om fare for liv eller voldtekt.

Utafor parlamentet kvinnene prøver å innta, i delstatshovedstaden Charleston, står en gruvearbeider på sokkel. Fjelldamene har en felles respekt for delstatens kulltradisjon og gruvearbeiderne som har skaffet «energien USA har blitt bygget på». Gruvearbeidernes fagforening United Mine Workers of America (UMWA) sluttet opp om lærernes streik.

Samtidig snakker de høyt om behovet, både for klimaet og økonomiens skyld, for en mer diversifisert økonomi, som ikke minst satser tyngre på fornybar energi.

Massedøden

Lavender-Bowe sier kvinner er vant til møte problemer i hverdagen og så finne løsninger på dem.

– Både på nasjonalt og delstatlig nivå ser vi nå alle disse problemene som ingen fikser. Det har nådd et punkt der vi innser at vi selv må bruke våre kvaliteter og erfaringer fra hverdagslivet til å hjelpe ikke bare våre egne familier, men hele samfunnet vårt, sier hun.

En lang rekke av delstatens politikere har tette bånd til farmasøytindustrien som får mye av skylda for West Virginias mest dramatiske problem: En narkotika-epidemi utløst av smertestillende tabletter herjer store deler av USA, ikke minst Appalachene og det såkalt rustbeltet.

Huntington er USAs uoffisielle overdosehovedstad med sin egen Netflix-dokumentar om elendigheten.

I 2017 økte antall overdosedødsfall i delstaten med rundt 20 prosent. 909 mennesker døde av overdose i 2017. I hele USA samme år døde nesten 200 mennesker hver eneste dag.

– Så mange her lever uten håp og tyr til narkotika for å føle seg bedre, sier Nance.

Donald Trump har tråkket på og skremt mange kvinner. Men han har heller ikke håndtert narkotika-epidemien som ødelegger familier og rammer særlig barn hardt, sier Bowe.

Broren til Bowes mann døde av overdose. Flere av hennes familiemedlemmer sliter med misbruk. Lærer Duncan sier hun hver dag ser effektene av epidemien i sine klasserom.

Psykolog og «Mountain Mama» Jeanette Rowsey forteller at hun i tiår har jobbet tett med barns mentale helse og sett konsekvensene av skattekutt og nedskjæringer i offentlige tilbud.

– Barn med mentale helseproblemer står på ventelister i ti år. Jeg har lang erfaring med dette, og barn og familier trenger en plass ved bordet der beslutninger om deres liv tas, sier Rowsey.

«Jeg elsker dem»

Republikanerne kaller damene «rødstrømper og sosialister». Valgkampen kan være røff, og det blir neppe mindre intenst ettersom november nærmer seg. Men damene finner styrke i eget fellesskap. Bowe forteller at Mountain Mamas daglig kommuniserer om oppturer og nedturer i valgkampen.

– Å stille til valg føltes ganske ensomt, så det var fantastisk når jeg skjønte at det fantes så mange andre som meg, sier hun.

Inntektene fra kveldens gallamiddag skal gå til politiske kandidater som lover å ta lærerkampen videre. Blant dem er kongress-kandidaten som har blitt en lokal rockestjerne og som tiltrekker seg både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, krigsveteranen, delstatssenatoren og fagforeningsforkjemperen Richard Ojeda.

– Jeg elsker dem og håper hver eneste Mountain Mama vinner sine valg, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.