Onsdag 22. august 2018
SJOKKERT: AUF-leder Mani Hussaini synes det er oppsiktsvekkende at ikke regjeringen reagerer på Israels voldsbruk mot norske statsborgere, sist mot aktivisten Kristin Foss som ble beskutt under en demonstrasjon på Vestbredden i helga. FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
• Norsk aktivist skutt nær Nablus lørdag • AUF: Regjeringen reagerer for svakt
Synes Søreide er feig
Kristin Foss
VOLD: Regjeringen raserer Norges omdømme som fredsnasjon når de ikke tør å kritisere Israel for vold mot nordmenn, mener AUF-leder Mani Husseini.

ISRAEL

AUF reagerer sterkt på at Norge ikke har protestert skarpere mot Israel. Kritikken kommer som følge av to nylige hendelser: volden mot deltakerne på Gaza-båten «Kårstein» i juli og at israelske soldater lørdag skøyt og skadet den norske aktivisten Kristin Foss på Vestbredden.

«I begge disse tilfellene er utenriksdepartementet (UD) oppsiktsvekkende fraværende. Det bes riktignok om en forklaring, men det kommer liten og ubetydelig kritikk av handlingene. Det er ingen fordømmelse. Ingen offentlig kritikk, kun tomme ord», skriver AUF i en pressemelding.

– Jeg synes det er utrolig at den norske regjeringen ikke tør å ta til motmæle når urett rammer fredelige aktivister, og nå seinest at en norsk statsborger blir skutt fordi hun demonstrerer mot en urettferdig politikk, sier Mani Hussaini, leder i AUF, til Klassekampen.

Fakta

Vold fra Israel:

• 29. juli ble den norskregistrerte båten «Kårstein», som var på vei til Gaza, bordet i internasjonalt farvann av israelske soldater. Kapteinen ble slått og drapstruet, flere av de andre om bord banket opp.

• Norge har bedt Israel om en forklaring, men så langt ikke protestert på volden. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa sist uke at bordingen ikke bryter folkeretten.

• Lørdag ble den norske aktivisten Kristin Foss (43) skutt av israelske soldater på den okkuperte Vestbredden.

• Den norske ambassaden i Tel Aviv har bedt Israel om en forklaring på hendelsen.

Skutt med hendene oppe

– Jeg er fortsatt blåsvart der kulen traff og forholdsvis sjokkert over at israelske soldater faktisk skøyt meg helt uprovosert, sier Kristin Foss (43) på telefon fra Ramallah.

Foss ble truffet i lysken av en gummibelagt stålkule ved en ukentlig demonstrasjon i landsbyen Kufr Qaddoum utenfor Nablus, mot en vei som bare er for israelere. Foss deltok som aktivist for International Solidarity Movement (ISM). Det er samme organisasjon som amerikanske Rachel Corrie var med i da hun ble drept av en israelsk militær bulldoser i Gaza i 2003.

Foss forteller at ISM-aktivistene drar til steder der palestinerne ber om støtte fra internasjonale vitner.

– Det hadde blitt avfyrt tåregass og skudd mot demonstrantene tidligere. Demonstrantene var ubevæpnet, mens en gruppe som hovedsakelig besto av guttunger kastet stein tilbake på de bevæpnede soldatene. Men da jeg ble skutt, oppfattet jeg situasjonen som rolig, sier hun.

En eldre palestiner ba Foss og en islandsk kollega om å hjelpe ham å få igjen bilen sin, som israelerne hadde beslaglagt. Sammen gikk de mot soldatene. Foss sier både hun og den islandske kvinnen holdt armene i været.

– De slapp faktisk fram den gamle palestineren, så han sto og snakket med dem, mens vi hadde stoppet opp da soldatene skøyt meg.

– Vi var åpenbart ubevæpnet og utgjorde overhodet ingen trussel mot soldatene, sier Foss.

Svak norsk protest

UD ble varslet om hendelsen lørdag. «Gjennom vår ambassade i Tel Aviv har vi bedt israelske myndigheter om en forklaring på omstendighetene rundt demonstrasjonene», sa UD mandag til VG.

Foss kontaktet Norges ambassade i Tel Aviv for å få hjelp til å anmelde Israel for brudd på hennes menneskerettigheter. Ambassaden svarte at de ikke kunne bidra med annet enn konsulær bistand, «men de ba om å få hendelsesforløpet skriftlig og ta det derfra».

– Jeg synes det er ganske sjokkerende at Norge har reagert så svakt både på det Israel gjorde mot deltakerne på «Kårstein» og mot meg. Den beskjeden UD gir til Israel, er jo at overgrep mot norske statsborgere ikke har noen som helst konsekvenser, sier Foss.

Hun viser til at utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu en uke «etter at kapteinen på ‘Kårstein’ ble drapstruet og de som var om bord der ble mishandlet og rundstjålet av israelske soldater».

– Lukker ører og øyne

– Når statsminister Erna Solberg og utenriksminister Søreide er musestille og lukker øyne og ører, betyr det egentlig at man i det stille aksepterer det som skjer mot norske aktivister, sier Hussaini, som synes det er «flaut å se regjeringens totale fravær» av kritikk mot Israel.

– Jeg hadde håpet at de ville stått opp mot og fordømt Israels maktmisbruk mot uskyldige mennesker, og i det siste også norske aktivister.

Hussaini sier at selv om han ikke har hatt så mye tro på denne regjeringen på mange felt, så hadde han håpet «at de ville videreføre Norges tydelighet i internasjonale spørsmål».

– Ved at de ikke tør å ta til motmæle når urett finner sted, bygger de ned Norges omdømme som fredsnasjon. Norge har hatt en lang og viktig rolle i Midtøsten, særlig i meklingen mellom Israel og palestinerne. Det Norge mener og sier har stor betydning for begge lands politikere.

Hussaini sier at selv om det ikke er snakk om «to parter», men okkupant og okkuperte, så finnes det både i Israel og Palestina politikere og politiske partier som tjener på å opprettholde konflikten.

– Jeg har venner på begge sider som nekter å gi opp håpet om en fredelig tostatsløsning. Internasjonal oppmerksomhet, samt det å anerkjenne Palestina som selvstendig stat, er viktig for å støtte kreftene på begge sider og presse de som forsøker å hindre fred.

«Provokasjon»

Klassekampen ba Israels ambassade om kommentar, og fikk følgende svar på e-post fra ambassaderåd Dan Poraz:

«Det er uheldig at en norsk statsborger har misbrukt et automatisk tildelt turistvisum for aktivt å delta i oppløp og politiske provokasjoner. Videoen som aktivisten har tatt, viser bare noen sekunder av en viss hendelse. Aktivisten ble advart av soldatene, men valgte ikke å etterkomme advarselen. Vi venter på å motta ytterligere informasjon om denne hendelsen.»

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.