Mandag 20. august 2018
HASTER: Theresa Mays regjering legger torsdag fram planer for å sikre tilgang på medisiner og andre varer fra EU om britene ikke kommer fram til en utmeldingsavtale med EU før fristen i mars 2019. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
• Nye brexit-samtaler i Brussel i morgen • Britene legger fram storstilt kriseplan
Slik vil May unngå kaos
Martin Howe
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.

BREXIT

Tirsdag reiser den britiske ministeren som har ansvaret for Storbritannias utmelding av EU, Dominic Raab, til Brussel. Der møter han EUs toppforhandler Michel Barnier, og ifølge den britiske regjeringen skal de «løse de få gjenværende sakene» om utmeldingen. De skal også diskutere Storbritannias framtidige forhold til EU, skriver Reuters. Møtet skjer to dager før Raab skal legge fram regjeringens plan for hvordan den vil løse praktiske problemer som kan oppstå dersom partene ikke kommer fram til en avtale.

De 84 dokumentene omhandler blant annet hvordan britene fortsatt skal kunne ha tilgang på alt fra medisiner og bildeler til kjemikalier som i dag importeres fra EU.

– Å sikre en avtale er fortsatt det mest sannsynlige utfallet, sier Raab i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Likevel vil regjeringen sørge for at det britiske folk, næringslivet og offentlige tjenester veit hva de skal gjøre i et såkalt «no deal»-scenario.

En næringslivskilde sier til The Telegraph at et av tiltakene går ut på å sikre markedsadgang i Storbritannia for medisineksportører i EU.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britene for å melde Storbritannia ut av EU.

• 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU.

• EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at selve avtaleteksten må være på plass i løpet av høsten 2018 for at EU og Storbritannia skal få ratifisert den i tide.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse

Kilde: NTB

Slakter Mays strategi

Statsminister Theresa Mays forsøk på å berolige britene vekker liten tillit hos juristen Martin Howe. Han er formann i Lawyers for Britain, som ble stiftet av britiske advokater, akademikere, pensjonerte dommere og grunnlovseksperter som vil «ta tilbake kontrollen over våre lover, våre domstoler, våre penger og våre grenser».

– Regjeringen har hatt to år og ni måneder på å lage planer for å forlate EU uten en avtale. Dette burde de hatt en plan for hele veien, sier Howe til Klassekampen på telefon fra Storbritannia.

– Nå har de lagd en stusslig plan som de vil bruke som et politisk våpen for å skremme folk til å godta en avtale, selv på verst tenkelige vilkår.

Tror ikke på skremsler

Howe, som er medlem i Mays konservative parti, kaller krisetiltakene «ren politisk posering».

– Det kommer mange falske uttalelser om at dersom vi forlater EU uten en avtale, blir det mangel på mat og medisiner. Dette er fullstendig absurd. Storbritannia kommer til å ha total kontroll over våre import- og tollreguleringer etter utgangen av mars neste år, sier han.

– Det er ingen grunn til at vi skulle innføre høyere toll på import fra EU etter den datoen.

Howe mener krisetiltakene er en fortsettelse av brexit-motstandernes skremselskampanje, omtalt som «Project Fear».

– Jeg er redd regjeringen har gått vekk fra å faktisk forlate EU og at den heller vil ha et system der vi er under EUs kontroll, med den eneste forskjellen at vi ikke vil ha stemmerett.

– På mange måter som Norge, altså?

– Verre enn Norge. I motsetning til Norge vil vi være under direkte kontroll av EU-domstolen. Vi vil også være låst fast til EUs tollsystem, noe som vil ødelegge utsiktene for en selvstendig handelspolitikk, hevder Howe.

Advarer mot «no deal»

I helga uttalte den tidligere toppbyråkraten Bob Kerslake at parlamentet kanskje må revurdere hele brexit, dersom May ikke kommer fram til en avtale med EU. Lord Kerslake, som inntil 2014 hadde tittelen Head of the Home Civil Service, sa til BBC lørdag at det vil bli nødvendig med «en pause for å reflektere» om ingen avtale foreligger innen fristen i mars 2019, og at sannsynligheten for dette er «ganske høy akkurat nå».

Samtidig kom nyheten om at kampanjen People’s Vote, som jobber for en ny folkeavstemning om brexit, har fått én million pund av mangemillionæren Julian Dunkerton, som er grunnlegger av klesmerket Superdry. Dunkerton sier han vil finansiere omfattende meningsmålinger, melder BBC.

People’s Vote inkluderer flere parlamentarikere fra Labour og Liberaldemokratene.

Vil gå ut uten avtale

May har lenge møtt motstand i egne rekker for å ha gitt for mye i forhandlingene med EU. I juli la hun fram et forslag om felles regler for handel av industri- og jordbruksvarer mellom Storbritannia og EU. Kritikerne mente den såkalte Chequers-avtalen, oppkalt etter statsministerens sommerresidens, lå for tett opptil dagens EU-regler.

Daværende brexit-minister David Davis og Boris Johnson trakk seg fra regjeringen i protest mot planen.

– Chequers-avtalen er en katastrofe. Den innebærer at vi godtar alle eksisterende og framtidige EU-regler som berører varemarkedet. Dette betyr at våre domstoler og vårt parlament vil fortsette å bli overkjørt av EUs lover og bestemmelser, uten at vi har rett til å stemme over framtidige lover og regler, sier Howe.

– Dette er utvilsomt verre enn medlemskap og i direkte strid med det britiske folks beslutning om å forlate EU og ta tilbake kontroll over våre anliggender.

– Hva mener du er den beste strategien?

– Den beste strategien ville vært å gå vekk fra Chequers-forslaget og gå tilbake til forslagene utformet av David Davis, nemlig en frihandelsavtale med EU. Mange land i verden har frihandelsavtale med EU, uten at de mister suvereniteten av den grunn, mener Howe.

– Min frykt er at måten regjeringen har handlet på har lagt i grus alle sjanser for å oppnå noe i nærheten av en avtale som kan godtas av det britiske folk. I et slikt scenario bør vi motsette oss enhver avtale med EU og forberede oss på å forlate på vilkårene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Kritisk til EUs tidsplan

– Hvordan vil du karakterisere EUs forhandlingsstrategi?

– EU har opptrådt forferdelig, men svært effektivt. De har lyktes fullstendig med å oppnå sine mål i møte med den britiske regjeringens totalt inkompetente forhandlinger. Du aner ikke hvor forferdet jeg har vært over den idiotiske oppførselen til den britiske regjeringen i disse forhandlingene, sier Howe.

– Hva tenker du på?

– For det første at de godtok EUs tidsplan. Det vi er interesserte i, er å fortsette vårt handelsforhold med EU. Men EU ville ikke diskutere dette før etter at en rekke andre saker var håndtert, som EU-borgeres rettigheter og det fullstendig oppblåste problemet rundt Nord-Irlands grense.

Da Davis trakk seg som brexit-minister, avslørte han at han var imot denne tidsplanen, men at han ble overkjørt av May.

– I en tid der landet vårt trenger en stor leder, har vi ulykkelig nok fått den mest inkompetente og rådville lederen på statsministerens kontor på 150 år. Som medlem av det konservative partiet vil jeg si at hun er den verste lederen vi har hatt, sier Howe.

yohans@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.