Fredag 17. august 2018
VIL HA LULA FRI: Fra 10. til 15. august samlet De jordløses bevegelse (MST) tusenvis av brasilianere til en nasjonal marsj, «Lula Livre», som krever frihet fra fengsel for Lula Inácio Lula da Silva.FOTO: LEO CORREA, AP/NTB SCANPIX
13 kandidater ønsker å bli Brasils president, men den mest populære får neppe stille:
Samler seg rundt Lula
Lula da Silva
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.

Brasil

– Det er ennå ikke avgjort om Lula får stille, men stemningen er høy blant hans støttespillere, sier Tuva Ressem (24) på telefon fra Brasil.

Da Klassekampen i går fikk tak i aktivisten fra Latin-Amerikagruppene i Norge, satt hun på en buss sammen med folk fra De jordløses bevegelse (MST). De var på vei tilbake fra Brasília til São Paulo, etter å ha deltatt i den nasjonale marsjen «Lula Libre» – sett Lula fri.

Marsjen startet på tre ulike steder i landet og endte med en stormønstring i Brasília onsdag i tilknytning til at Arbeiderpartiet (PT) formelt registrerte Luiz Inácio «Lula» da Silva som sin presidentkandidat.

– Stemningen er energisk og emosjonell. Folk er stolte og rørt over den store oppslutningen, forteller Ressem.

– Det var stort i går. Politiet anslo at det var 10.000 deltakere, MST sier 50.000.

Fakta

Valget i Brasil:

• Det er valg i Brasil 7. oktober. I tillegg til ny president står hele underhuset og en del av senatet på valg. I de 27 delstatene skal det velges guvernør og delstatsforsamlinger.

• Fristen for å registrere kandidater gikk ut onsdag 15. august.

• Totalt 13 personer har registrert seg som presidentkandidat. Mest populær er Luis Inácio «Lula» da Silva, som neppe får lov til å stille.

• Hvis ingen presidentkandidat får over 50 prosent av stemmene 7. oktober, blir det en andre valgomgang 28. oktober.

Kilder: NTB og www.brasileira.no

Fengslet kandidat

I valget 7. oktober vil 100 millioner brasilianere kunne stemme på ny president, nye representanter til hele underhuset og en del av senatet. I de 27 delstatene velges guvernør og delstatsforsamlinger.

Det er imidlertid valget av president som er mest omstridt. Den tidligere presidenten og landsfaderen Lula får høyest oppslutning på meningsmålingene, rundt 30 prosent. Men Lula sitter bak lås og slå, dømt til tolv års fengsel i en korrupsjonssak som hans støttespillere mener er et ledd i en skitten politisk kamp mot ham. Lula har anket dommen, men vil sannsynligvis ikke få lov til å stille til valg.

Ifølge tv-kanalen Telesur ba riksadvokat Raquel Dodge allerede onsdag kveld valgdomstolen vurdere om Lula får stille.

Den politiske analytikeren Erich Decat sier til Al-Jazeera at domstolen sannsynligvis vil avvise Lulas kandidatur første uke i september.

Visepresidentkandidat

PT har hele tida tviholdt på at det er Lula som er deres kandidat. Kampen for å få satt Lula fri var derfor også hovedfokus da partiet registrerte sin kandidat onsdag.

– Vi vil kjempe til siste stund for Lula, sa PT-leder Gleisi Hoffman tidligere i uka, ifølge Al-Jazeera.

Lulas visepresidentkandidat er Fernando Haddad, tidligere borgermester i São Paulo. Det er ventet at han vil ta over som PTs kandidat hvis Lulas kandidatur blir stoppet i valgdomstolen.

– Vi antar at Lulas styrke er nok til å ta Haddad til andre valgomgang, sier Decat til Al-Jazeera.

Brasil-ekspert Torkjell Leira skriver på sin blogg Brasileira at Haddad kan ta Lulas plass «hvis PT og Lula vil».

Dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, vil de to med flest stemmer gå videre til ny valgomgang 28. oktober.

Stor usikkerhet

Leira skriver at det ikke siden 1960-tallet har vært knyttet større usikkerhet til et presidentvalg i Brasil. Han trekker fram at Lula, hvis han fikk stille, ville vunnet uten problemer.

«I tillegg stiller høyrepartiet PSDB, som har møtt PT i andre valgomgang i samtlige presidentvalg siden 1994, med et kraftig handikap. Deres kandidat Geraldo Alckmin er en tørrpinn, og partiet har støttet landets ekstremt upopulære president Michel Temer (MDB) siden riksrettssaken/kuppet mot president Dilma Rousseff i 2016», skriver Leira.

Brasil-eksperten lister opp de kandidatene han «uavhengig av ideologiske og politiske sympatier» tror har best vinnersjanse.

Etter Lula/Haddad nevner Leira Jair Bolsonaro, som ligger på andreplass på målingene, med 15–17 prosent. Bolsonaro er tidligere yrkesmilitær og blir av kritikere kalt en «kvinnediskriminerende, rasistisk, homofob fascist».

Tidligere miljøvernminister Marina Silva, fra det nye partiet Bærekraftig nettverk (Rede), ligger på tredjeplass på målingene, med en oppslutning på mellom 7 og 10 prosent.

Deretter følger Ciro Gomes fra det tradisjonelle sentrumspartiet PDT og Geraldo Alckmin fra de store høyrepartiet PSDB, begge med 4–6 prosent på målingene. Også Henrique Meirelles fra MBD, som nå bare har én prosent oppslutning, kan komme til å seile opp, tror Leira.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Fredag 2. november 2018
ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.