Tirsdag 14. august 2018
VALUTAFALL: To kvinner venter på å få vekslet penger i Istanbul. Forrige fredag ble Tyrkia slått av en finansiell sjokkbølge som førte til stupende valutakurser. FOTO: MUCAHID YAPICI, AP/NTB SCANPIX
Kapital- og valutaflukt og halverte sparekonti gjør at Tyrkias varslede krise slår inn:
Gir USA skylden for krise
Recep Tayyip Erdogan
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.

Tyrkia

Den økonomiske nedgangen gjennom hele 2018 i Tyrkia gjorde at det hastet for president Recep Tayyip Erdogan. Han framskyndet valget fra november neste år til juni i år for å sikre sitt presidentstyre.

I slutten av mai forsøkte den tyrkiske sentralbanken å få ro i markedet ved å innføre flere tiltak for å fremme investeringer. Lira hentet seg for første gang på mer enn ett år. For en stakket stund.

Lenge før USA hevet tollen på stål og aluminium gynget lira faretruende, men krisa mellom de Nato-allierte landene slo beina unna den tyrkiske valutaen som igjen utløste panikk.

Mange har mistet store deler av sine sparekonti, folk veksler inn i annen valuta, andre plasserer pengene sine dollar, japanske yen, sveitserfranc og annen valuta.

Fakta

Tyrkias økonomi og valuta:

• Lira sank til rekordlave 7,24 mot dollaren i går og har tapt seg 45 prosent mot dollar siden årsskiftet.

• Aksjemarkedet har falt 17 prosent. Regjeringens lånekostnader har økt til 18 prosent i året, melder BBC.

• Underskuddet og gjelden øker raskt og krever 200 milliarder dollar i finansiering. Underskuddet for 2018 er på over 50 milliarder dollar.

• Tyrkia vil bygge opp reserver i kinesiske renminbi og skaffe lån og kreditter fra Kina, ifølge presidenten. Krisa og politisk konflikt med USA øker uroen i det globale finansmarkedet.

Godt varslet krise

Sentralbankens forsikringer i går at de skulle stabilisere markedet ved å garantere for bankenes likviditeter, sto ikke høyt i kurs, verken på børsene i Asia eller Europa.

Krisa i Tyrkia bidrar til den ulmende handelskrigen mellom USA og Kina. Neste torsdag trer de neste amerikanske tolløkningene i kraft – og kinesiske myndigheter vil svare.

Tyrkias utenrikshandel, med underskudd på handelsbalansen, og valutareserver er slunkne. Det friske oppsvinget under Erdogans første tid ved makten, siden valget i 2002, har flatet ut.

Dermed synker hans politiske kapital i takt med liras fall på 20 prosent bare på fredag, da USAs president Donald Trump annonserte at USA dobler toll på stål og aluminium.

Erdogan rykket ut for vel to uker siden med at Tyrkia står overfor «økonomisk krig». Søndag hevdet han at valutaraset skyldes politisk komplott mot landet, samtidig med at finansminister Berat Albayrak varslet regjerings­tiltak overfor investorer og bankvesenet.

Familiebusiness

Erdogan har luftet ideen om å fjerne renter på lån som haram, synd, slik bankvesenet opererer i en rekke muslimske land – men da med andre avgifter. Her synes han å være på kollisjonskurs med sentralbanken.

Erdogans stadig sterkere innflytelse over tyrkisk økonomi har bidratt til at lira har tapt seg 45 prosent i år og at inflasjonen går i været. Han avviste at Tyrkia står overfor en finanskrise under sitt besøk i Trabzon søndag. Han betegnet det som «storm i vannglass», og oppfordret bedrifter og folk til å selge, ikke kjøpe, dollar.

Albayrak, Erdogans svigersønn, forklarte valutaraset med at Tyrkia var utsatt for angrep utenfra.

Det skjerper tonen overfor USA som har innført sanksjoner mot justisminister Abdulhamit Gül og innenriksminister Suleyman Soylu for arrestasjonen av pastor Andrew Brunson, som tilhører samme evangeliske sekt som visepresident Mike Pence, i oktober 2016.

Bråk med USA

Brunson blir anklaget for å ha konspirert for å styrte Erdogan. USA forlanger ham utlevert, men nekter å utlevere Fethullah Gülen, leder for den religiøse Hizmet-bevegelsen. Han hjalp Erdogan og hans Rettferdighet- og utviklingspartiet (AKP) til å befeste makten inntil hans bevegelse avslørte en rekke lysskye affærer som Erdogans familie og innerste krets var innblandet i.

Erdogan mener Gülen sto bak kuppforsøket 15. juli 2016.

Brunson og Gülen føyer seg inn i rekka av saker hvor USA og Tyrkia er på kant: For det første Syria med USAs støtte til kurdermilitsen YPG/YPJ og Tyrkias allianse med Russland og Iran. For det andre Ankaras planlagte kjøp av det russiskde rakettsystemet S400 og de økende økonomiske og energipolitiske forbindelsene og Tyrkia som lener seg mot Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

I deler av Trump-administrasjonen snakker de nå om den nye ondskapens triangel: Kina, Iran og Tyrkia. Erdogan truer med å bryte med Nato og søke nye venner og allierte, ifølge avisa Hurriyet.

Trykia blir nok ikke mer populær hos amerikanerne når de vil fortsette å kjøpe olje fra Iran, tross USAs varslede straffetiltak og sanksjoner, og støtter Qatar mot Saudi-Arabia i golfkonflikten. Erdogan vil også legge ut obligasjoner i kinesiske renminbi og låne fra Kina til infrastruktur­prosjekter.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.