Klassekampen.no
Lørdag 11. august 2018
Ingen tekno-boble

TEKNOLOGI

Klassekampens Information-artikkel fra mandag 6. august forteller historien om den digitale boblen som skal sprekke. Verdien på selskaper som Google, Facebook og Amazon er helt urealistiske, tror analytikere.

Jeg har ingen tro på at det finnes en digital boble og at den vil sprekke. At et selskap vokser mye, blir sett på som et bobletegn i seg selv, ifølge sakens kilder. Amazon er kunstig høyt verdsatt, hevdes det, og når selskapets antatte verdi faller vil en finanskrise treffe USA.

Amazon har vokst med hundrevis av prosent de siste ti årene fordi de er en av tre-fire aktører som leder an en ny industriell revolusjon. Det handler altså om mer enn at selskapene «er i medvind». På kort tid har teknologigigantene startet forvandlingen av hvordan all produksjon og konsum fungerer.

Amazon vil selge alt du trenger og levere det med en drone på døra. Amazon alene vil sitte på enorm kunnskap om etterspørsel. Produsenter over hele verden kan ende opp med å bli fabrikksatellitter for Amazons markedsmakt.

Verdiene til Amazon, Google og Facebook er ikke basert på verdipapirer ingen vet hvor mye er verdt eller kompliserte finansielle korthus. De er basert på omfattende eierskap til råmateriale (data), teknologi, infrastruktur og kulturell dominans. Automatikken i at markedsdominans er et boblesymptom (eller at Jeff Bezoz er rik), er uforståelig.

Personvernlover vil tippe over teknologigigantene, hevdes det. Selv om GDPR blir en global standard – noe som neppe vil skje – vil det ikke hindre selskapene å samle inn data og bruke til å utvikle nye tjenester og ny teknologi. Dette har ingenting med Bitcoin å gjøre, som analytikerne nevner i farta. Bitcoin er et spekulasjonsobjekt, mens Google og Amazon ekspanderer inn i nye sektorer hver eneste dag. Google analyserer helsedata, driver byutvikling, lager biler, er langt inne i skoleverket og er ledende på kunstig intelligens. Dette er ikke en boble, men en enorm realøkonomisk ekspansjon.

Gjeldssituasjonen som blir trukket fram er heller ikke ny. USA kommer neppe til å sette opp renten når de vet at dette kommer til å utløse en ny finanskrise.

Istedenfor å gni seg i hendene og vente på at en boble sprekker, må vi gjøre noe med teknologiselskapenes makt nå. Det haster å få offentlig eierskap til data og en offentlig satsing på kunstig intelligens for å beskytte og utvikle offentlige tjenester. Teknologisk suverenitet er et politisk prosjekt som gjør oss til mer enn tilskuere til en utvikling vi tror vi ikke kan påvirke.

petter.st@attac.no

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 08.56