Klassekampen.no
Lørdag 11. august 2018
Fri oss fra oss selv.
Mobilbruk

Som alle vet, er venstresida tilhenger av en sterk stat. Jo mer staten styrer over, dess bedre. Den siste tidas debatt om mobilbruk på skolen har derfor ikke vekket noen indre dilemmaer her i gården: La staten bestemme, og la dem bestemme at mobiler må ut av skolen.

Siden smarttelefoner gjorde sitt inntog i livene våre for et knapt tiår siden, har vår eksistens vært truet. Glem resistente bakterier, ekstremvær og terror. Vi stirrer vår egen undergang i det hvite skjermlyset hver dag. 150 ganger om dagen. Ja, nordmenn sjekker telefonen sin i snitt 150 ganger i løpet av et døgn, altså hvert sjette minutt.

Dette høres ut som fake news, men det er det dessverre ikke. At dette landet fortsatt går rundt, skyldes nok ene og alene oljen.

Noen som helt klart har fått redusert produktivitet grunnet mobilen, er politikerne. Det er ikke bare Iran-reisende statsråder som bør tenke gjennom mobilbruken.

En hel haug politikere laster daglig opp bevis på at de bruker arbeids­tida på å ta selvportretter istedenfor å styre skuta.

En stor studie tegner et svært dystert bilde: Etter mobilen og sosiale mediers inntog har ungdommen omtrent sluttet å snakke med hverandre.

De sender hverandre fine bilder, men stadig flere av ungdommene er deprimerte og gråter seg i søvn. De får sikkert ikke med seg noe av det lærerne prøver å lære dem, og istedenfor å være med hverandre etter skoletid, sitter alle hjemme på hvert sitt rom foran hver sin skjerm.

Dette får den fatale konsekvensen at de nesten har sluttet å ligge sammen. Mobilen kan bokstavelig talt bli menneskehetens undergang. Studien var riktignok gjennomført i USA, men alt som er i Amerika har jo en tendens til å komme hit etter hvert.

Tenk bare på fargefjernsyn og identitetspolitikk.

Som med alt annet som er vanskelig og vrient, er det best å overlate det til staten. Ta klimakatastrofen vi bykser inn i. Hver og én av oss kan godt kildesortere og ha kjøttfri mandag, men det monner ikke før staten tilrettelegger for et klimavennlig samfunn, det vil si å gjøre det skamdyrt å fly eller umulig å kjøre bil.

Det beste hadde derfor vært om regjeringen, som nå allerede er godt i gang med å slukke FM-nettet, kunnet tatt fra oss 4G-en med det samme.

astrid.rambol@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 08.58