Klassekampen.no
Lørdag 11. august 2018
Åndsfrender

«Jeg lytter til Fuglens Sang og finder den behagelig, uagtet jeg veed den synger ikke efter Noder.»

Slik formulerte Henrik Wergeland seg, uovertruffent. Nylig avdøde, norsk-irakiske Walid al-Kubaisi, journalist, forfatter («Blekk og blod»), oversetter, svært kjent fra spalte i Dag og Tid, sa han var begeistret for Henrik Wergeland. Mon tro hva han fant hos vår store dikter?

Professor Harald Beyer skriver i 1947 i boken «Wergeland for hvermann: lyrikk og prosa» (Gyldendal) at «Det er den felles kamp mot underkuing og trellevilkår som knytter oss så nær til Wergeland nå hundre år etter hans død. Og tidens underkuing og nød tvang innpå ham det samme spørsmålet som vi så ofte har måttet stille oss: Hvorfor skrider menneskeheten så langsomt frem?»

Wergeland har selv uttalt at han visste godt han kom fra et lite folk, genialt uttrykt i diktet Følg Kaldet! : « ... den arme Dikters Vånde som i lidet Folk er født, han i Verdens Hjørne stødt, med et Sprog som ei rækker fra sin Krog længer end dets Læbers Aande».

I «Hassel-Nødder», som Wergeland fullførte på dødsleiet, i ulidelige smerter, blir en kjent med Wergeland som frihetsforkjemper, en uredd kar, kunnskapsrik. En genial dikter som ville så mye og som fikk leve så altfor kort tid, bare 37 år.

En god venn av Walid al-Kubaisi, dr. Steinar Berge, kjent fra avisspaltene i Møre og Romsdal og Sunnmørsposten i Ålesund, sier til meg at Walid kunne hatt så mange produktive år. Han døde for tidlig. De to hadde diskusjoner der han sier at Walid var den eneste fra Midtøsten kan kunne diskutere med på en analyserende/kritisk måte. Alltid opptatt av den bedrøvelige utviklingen i natur og klima og de kom frem til at det er en felles detominator som ingen vil snakke om, verken politikere eller presse: selve årsaken til forurensning av vann, sjø, luft, elver, jord, avskoging av regnskogene, økt CO2, hungersepidemier, migrasjoner og krig om ressurser: overbefolkning! De to diskuterte den vanvittige formeringen menneskeheten driver med for at de skal «bli tallrike som stjernene på himmelen og sanden på havets bunn», slik religionene hevder Gud påbyr oss. Vet vi hvor mange mennesker jordens befolkning øker med årlig? Slå det opp og bli sjokkert. Jordklodens bærekraft for mennesker er i ferd med å overskrides i våre barns livstid.

For igjen å sitere Edvard Beyer og Wergeland: All diktning som ikke står i framgangens tjeneste, er sofalitteratur. Dikterne skal ikke være arkeologer, men stridsmenn for bedre tider, ikke se tilbake, men framover. De er lurblåsere for framtiden, de skal ikke slå seg ned på gamle gravhauger, men ta bolig under himmelhvelvingen og synge mot inn i folket.

Walid al-Kubaisi var nok en ektefødt åndsfrende av Henrik Wergeland.

kvlunde38@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 08.58