Lørdag 11. august 2018
DRØMMEN: Legen Abdul el-Sayed håpet å få gjennomføre sin detaljerte progressive helseplan i Michigan.
I hele høst følger Klassekampen framveksten av en radikal, demokratisk grasrotbevegelse i USA:
mirakeljakt i Michigan
FELTARBEID: Fra hele USA kom frivillige til Michigan for å støtte el-Sayeds valgkamp. Bildet er fra et valgkampkontor i Detroit.
VED SAMME BORD: Ekteparet McGeady i prat med to muslimske damer. USA skal være et sted hvor alle er velkomne, uansett religion, sier Judy McGeady.
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.

En av USAs mest kjente kvinneaktivister, Linda Sarsour, bryter sammen i tårer. Hun begraver fjeset i hendene, føres bort av venner og forsvinner inn i den unge og skuffede folkemengden som hadde kommet for å være en del av et historisk øyeblikk.

Sarsour arrangerte Women’s March on Washington like etter Donald Trumps innsettelse i 2017. I tida etterpå har kvinne etter kvinne sikret seg lokale valgseiere i det som gjerne beskrives som et feministisk opprør mot presidentens kvinneforakt.

Fakta

Primærvalg i USA:

• Hvem som stiller til ulike valg i USA på vegne av partiene, avgjøres i primærvalg.

• De neste ukene skal begge USAs partier, Demokratene og Republikanerne, gjennomføre sine siste primærvalg før kongressvalget 6. november.

• Demokratene øyner å gjenvinne kontroll over Representantenes hus, i beste fall også USAs senat.

• Hos Demokratene blir flere etablerte kandidater utfordret av mer venstreorienterte grasrotkandidater.

Knust håp og kampvilje

Denne kvelden, i et stort konferansesenter nede ved vannet i Detroit, har resultatene fra Demokratenes guvernørprimærvalg i Michigan nettopp tikket inn. Igjen trakk en kvinne det lengste strået.

Gretchen Withmer vant klart over sine to mannlige motstandere. Det er hun som i november skal forsøke å kaste republikanske Rick Snyder ut av det mektigste kontoret i Michigan.

Men resultatet får likevel tårene til strømme hos Sarsour og hennes medarrangør av kvinnemarsjen, Winnie Wong. Sammen med tusenvis av frivillige fra hele USA har de jobbet intenst for å føre fram det 33-år gamle fenomenet Abdul El-Sayed.

Aktivistene håpet El-Sayed skulle gjøre Michigan til en nasjonal ledestjerne. Guvernørposten er den mektigste på delstatsnivå, det midterste av USAs tre styringsnivåer. Som Michigans «president» ville El-Sayed fått en unik mulighet til å teste sin progressive politikk mot den virkelige verden og vist resten av landet hva som er mulig. Derfor er skuffelsen stor.

– Jeg er forbanna, sier Wong, en sentral organisator på USAs venstreside.

– Men vi vil våkne opp i morgen og fortsette å organisere denne kampen. Bernie Sanders-kampanjen utløste noe som ikke kan holdes tilbake.

Satser på smell for Trump

Det foregår et grasrotopprør mot den høyreorienterte partieliten i Demokratene i USA.

Denne valgkampkvelden i Michigan står vi midt oppe i det. Den samme hallen var for bare en uke siden fylt til randen da El-Sayed fikk besøk og støtte fra Bernie Sanders og det nye stjerneskuddet på USAs venstreside, Alexandria Ocasio-Cortez.

I juni sjokkerte Ocasio-Cortez, som er medlem av Democratic Socialists of America, Demokrat-eliten, ved å nedkjempe partibossen Joe Crowley i New York i Demokratenes primærvalg der det ble avgjort hvem som blir kandidat til kongressvalget i november.

I tida etterpå har hun reist landet rundt for å støtte andre venstreorienterte kandidater.

El-Sayed, med foreldre fra Egypt, kunne også blitt USAs første muslimske guvernør. Detroit-bydelen Dearborn, med USAs største muslimske befolkning, stiller sterkt her i kveld.

– Han er helt klart del av en bevegelse som reagerer på at middelklassen kollapser, at vi lar fattige slite uten å støtte dem, og at tanken om at folk skal kunne løfte seg selv opp, har gått fra å være en amerikansk kjerneverdi til en unnskyldning for å ikke hjelpe folk som trenger det, sier det lokale mediefjeset og El-Sayed-tilhenger Eric Thomas.

Hele det politiske USAs øyne var rettet mot dette valget. Det ble sett som en viktig temperaturmåler for en politisk dragkamp om sjelen og framtida til Demokratene. Det er en kamp om hvordan partiet skal sørge for at Trumps presidentskap går på en smell i kongressvalget 2018 og er historie etter presidentvalget i 2020.

Helseforsikring til alle

Den Demokrat-tilknyttede tenketanken Third Way og andre politiske forståsegpåere ser Withmers seier i Michigan som et bevis på at veien til nye valgseiere ikke ligger i politikken til kandidater som El-Sayed, Sanders og Ocasio-Cortez.

Selv om målinger for noen måneder siden bare ga Abdul El-Sayed 6 prosents oppslutning, var håpet at han skulle følge i Ocasio-Cortez’ fotspor og sjokkere partieliten. Det skulle skje uten å ta imot en eneste dollar fra store selskaper, gjennom utstrakt grasrotmobilisering og på en økonomisk og sosial progressiv politisk plattform.

Kronjuvelen i El-Sayeds over 225 sider lange detaljerte og forskningsbaserte politiske program var planen om å gi alle i Michigan delstatsgarantert helseforsikring.

Planen har fått navnet Michicare og er en delstatsversjon av programmet Bernie Sanders har vunnet stadig større støtte for de siste årene, Medicare for all.

På sjokkerende vis vant Sanders mot Hillary Clinton i primærvalget her i Michigan i 2016. El-Sayed håpet å gjenskape mirakelet i Michigan.

Siste krampetrekning

Det er fem timer til valglokalene stenger. På feltkontoret nord for sentrum sitter en håndfull frivillige og ringer for å få de siste velgerne ut til urnene. Vi blir med når de hopper inn i biler for å kjøre ut på en siste innsats. Sjåføren er en doktor fra Massachusetts som jobber med helsetjenester for veteraner. Han har latt seg imponere av El-Sayeds detaljerte helseplan.

El-Sayed er utdannet lege. Finanskrisa og en påfølgende krisepolitikk kuttet budsjettet til Detroits helsedepartement til beinet, og i 2015 fikk El-Sayed ansvaret for gjenoppbyggingen.

En ung mann i kampanjebilen forteller at han jobbet under El-Sayed i nesten to år, at han er det mest imponerende mennesket han noen gang har truffet.

Vi stopper ved et valglokale i et av områdene i den enorme byen som ikke har fått være med på den økonomiske oppturen som Detroits sentrum har opplevd de siste årene.

– Jeg støtter kvinnelige kandidater og kommer absolutt til å stemme på Gretchen Withmer. Men jeg likte El-Sayeds politikk best, sier Elanor Carey (24).

Withmer brukte over ti ganger så mye penger på kampanjen. Hun har også beveget seg til venstre for å stå imot El-Sayed. Hans oppgave ble ikke enklere av at Shri Thanedar, en forretningsmann som tidligere har flørtet med republikanske kandidater som Marco Rubio, brukte elleve millioner av sine egne dollar på en valgkamp der han framstilte seg som den progressive opprørskandidaten.

Avataren Bernie

Til slutt endte El-Sayed på 30 prosent. Han vant i de store byene. Men selv om han jobbet fram en detaljert «Rural Agenda», kom han klart til kort i Michigans rurale og hvitere områder.

Et nettverk på tusenvis av frivillige sørget likevel for 340.000 stemmer for en muslimsk venstreprogressiv kandidat som finansierte valgkampen med små donasjoner fra vanlige folk, ikke selskaper. Alle på valgvaken er overbeviste om at «dette bare er begynnelsen». Wong er enig:

– Det handler ikke om Bernie, det handler ikke om Abdul. De er avatarer for en bevegelse. Det handler ikke om hvem som er på innsida, men om hvem som er på utsida.

– Bevegelsen vil vokse videre, sier den 26-år gamle medisinstudenten Micah Johnson, som har kjørt fra Massachusetts for å være frivillig.

Ani Onesian (28) og Yasmeen Bhatti (24) sier Trumps seier fikk dem til å lete etter politiske motsvar og at de fant El-Sayed. Som flere andre unge muslimer vi snakker med, sier de at valgkampen har gitt dem troen på at det er plass til muslimske politikere i Trumps USA.

Minoritetskvinne på vei inn

Hvor skulle kvinneaktivist Sarsour da hun løp gråtende vekk? Hun skulle til valgvaken til sin venn Rashida Tlaib. Tlaib vant sitt primærvalg og blir dermed svært trolig den første muslimske kvinnen i Kongressen noensinne.

Hun er også medlem av Democratic Socialists of America (DSA). Dermed har DSA i løpet av sommeren sørget for at to av deres medlemmer, begge kvinner med minoritetsbakgrunn, etter all sannsynlighet sitter i Representantes hus etter valget i november.

Den store salen tømmes for folk. Blant de siste som står igjen, er El-Sayeds far, Mohamed. Han får trøst av de hvite arbeiderklassepensjonistene Bobby og Judy McGeady. De har en schizofren sønn som har lidd i delstatens skadeskutte helsesystem, og de frykter Trumps angrep på sosiale tjenester.

– Å gjøre ting skittent er enkelt, men det tar tid å gjøre ting rent. Dette slutter ikke her, verken for min sønn eller for bevegelsen for rettferdighet som han er del av, sier Mohamed El-Sayed.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.