Klassekampen.no
Fredag 10. august 2018
Outsideren

Å vokse opp i etterkrigstidens Torshov på Oslos østkant, hvor bydelsnavnet var synonymt med fotballklubben Skeid, uten selv å være en av spillerne eller ikke engang å tilhøre fanklubben som kunne hylle veteraner som Hans Nordahl og ynglinger som Kjell Kaspersen – sistnevnte var til og med gift med Lill-Babs en stund – tilhører et av mine traumatiske minner.

Det hjalp ikke at jeg var en selvlært turner som trente, utenom reglementet til Torshov Idrettsforening (TIF) i gymnastikksalen på Lilleborg skole, når alle jentene dro til Skeidbanen på Nordre Åsen for å se sine helter spille fotball.

Hvem brydde seg vel om en ten­åring med Elvis-sveis som på egen hånd hadde lært seg å slå stiften og araber-flikk-flakk og baklengs salto, når Hans Nordahls lange og imponerende landskampkarriere skulle avsluttes i 1954 – hvor var det Skeid-patriotene fant veien da?

Eller da keeperen og sjarmøren Kasper – med sine 34 A-landskamper – ble norgesmester i 1963 og 1965, hvem hadde vel hørt om jærbuen og storturneren Åge Storhaugs bragder nasjonalt og internasjonalt etter hvert med deltakelse i to OL, seks nordiske mesterskap og fjorten NM-gull?

At jeg snart fant veien til Oslo Turnforenings treningslokaler i St. Olavs gate, og ble integrert i det fine miljøet der, gjorde ikke at Torshov-jentene la mer merke til meg. Men jeg fikk utløp for en idrettsgren som må ha ligget som en medfødt besettelse i meg. Og jeg glemmer ikke trenings­øktene sammen med geniet Storhaug, når han var i hovedstaden og viste oss hvordan man måtte øve for å nå toppen i den idrettsdisiplinen vi opplevde at vi var satt til jorden for å praktisere.

Men som sagt ville man gjerne, i den alderen man var i da, ha oppmerksomhet fra det annet kjønn. Kjell Kaspersen fikk det i massevis. Jentene på Torshov utgjorde en stor andel av supporterklubben hans.

Så hvem tok vel veien helt ned til Turnhallen i Oslo sentrum for å se en Torshov-gutt boltre seg i svingstangen og i ringene og på bøylehesten når Skeid trente eller spilte kamp med de beste fotballklubbene i landet?

Slik hadde det vært siden Skeids stiftelse i 1918 og helt sikkert siden 1938, mitt fødselsår, da Hans’ern debuterte på landslaget.

I 1956 åpnet Frognerbadet på Majorstua, og vi turnere fikk en ny arena å utfolde oss på.

Stup og turn har mye felles. Men det vrimlet ikke av Torshov-jenter der heller.

arkitekturtekst@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 08.59