Fredag 10. august 2018
Palestinsk helsearbeider skutt og drept av israelske soldater på Gaza
En palestinsk helsearbeider er skutt og drept av israelske soldater under sammenstøt langs grensen til Gaza, opplyser palestinske helsemyndigheter.
Publisert: 10 August 19:35
En palestinsk helsearbeider er skutt og drept av israelske soldater under sammenstøt langs grensen til Gaza, opplyser palestinske helsemyndigheter.
Fra palestinsk hold blir det også opplyst at rundt 40 skal ha blitt såret da israelske soldater skjøt med skarpt mot tusenvis av demonstrerende palestinerne. Senere fredag kveld kom det melding om nok en drept palestiner.
Torsdag hevdet Hamas at det var oppnådd en form for enighet med Israel om en ny våpenhvile, etter at konflikten hadde blusset opp tidligere denne uka. Hamas uttalte at våpenhvilen ville holde så lenge Israel respekterer den.
Israel og Hamas har de siste ukene vært på randen av en alvorlig væpnet situasjon etter måneder med demonstrasjoner og voldshandlinger langs grensen til Gaza-enklaven. Det israelske forsvaret meldte fredag morgen at det ikke hadde vært hendelser i løpet av natten og at Israel heller ikke hadde gjennomført nye flyangrep.

Nye spekulasjonerMen drapet på en helsearbeider og en annen palestiner fredag utløste nye spekulasjoner om at en større væpnet konflikt er på trappene. EU advarer partene og ber om en nedtrapping av voldsspiralen for å spare sivile for nye lidelser.
– Rakettene fra Gaza mot israelske lokalsamfunn i sør, så vel som andre provokasjoner fra Hamas og andre militante palestinere, er fullstendig uakseptable, sier en talsperson for EUs utenrikstjeneste.
EU erkjenner at Israel har rett til å forsvare seg, men ber samtidig israelerne om å vise tilbakeholdenhet for å spare sivile liv.

Flyangrep etter raketterAdvarselen kommer etter at israelske fly torsdag gjennomførte en lang rekke flyangrep mot mål i Gaza. Dette var et svar på at Hamas tidligere i uken sendte av gårde minst 180 raketter inn på israelsk område og avfyrte mange runder med bombekastere.
Fredag samlet noen tusen palestinere seg ulike steder ved grensen på Gazastripen. De satte fyr på hjul og kastet steiner, men det var færre demonstranter enn i tidligere uker, ifølge AFPs korrespondenter.
Den israelske regjeringen bekreftet aldri våpenhvilen som Hamas henviste til, og en talsperson for statsminister Benjamin Netanyahu sier myndighetene har gitt det israelske forsvaret ordre om fortsatt å bruke makt mot terrorister.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.