Fredag 10. august 2018
Erdogan varsler motreaksjon etter Trumps tolldobling
Tyrkia varsler motreaksjon etter at USA fredag doblet tollen på tyrkisk stål og aluminium, og mener beslutningen går imot WTOs regler.
Publisert: 10 August 21:25
Tyrkia varsler motreaksjon etter at USA fredag doblet tollen på tyrkisk stål og aluminium, og mener beslutningen går imot WTOs regler.
– USA burde vite at det eneste resultatet av slike sanksjoner og press er at vårt forhold som allierte skades, skriver det tyrkiske utenriksdepartementet i en uttalelse.
– Som med alle skritt som tas mot Tyrkia, vil de nødvendige reaksjoner iverksettes, heter det. Videre står det at USAs handlinger ikke er i tråd med reglene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).
USAs president Donald Trump opplyste fredag at tollen på tyrkisk stål og aluminium blir doblet. Det bidro til at liren falt kraftig.
– Jeg har akkurat godkjent å doble tollen på stål og aluminium hva gjelder Tyrkia, samtidig som deres valuta, den tyrkiske liren, faller kraftig mot vår veldig sterke dollar! Aluminium vil nå bli 20 prosent og stål 50 prosent. Våre forbindelser til Tyrkia er nå ikke gode! skriver Trump på Twitter,
Striden mellom de to NATO-landene gjelder en amerikansk pastor som er pågrepet i Tyrkia for angivelig støtte til det Erdogan kaller terrorbevegelser. Trump har truet med kraftige reaksjoner om ikke pastoren blir løslatt.

– Mulig bankkriseLiren begynte imidlertid å falle allerede i vår. Valutaen har så langt i 2018 svekket seg mer enn 65 prosent mot dollaren.
– Fallet som begynte i mai, ser nå ut til å dytte den tyrkiske økonomien inn i tilbakegang og kan komme til å utløse en bankkrise, sier Andrew Kenningham i Capital Economics.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ba fredag tyrkere om å veksle inn dollar, euro og gull til lire.
– Dette er en innenlandsk og nasjonalistisk kamp, sa presidenten.
Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået DHA gjorde imidlertid mange tyrkere det motsatte. Byrået melder at hundrevis av tyrkere strømmet til vekslingskontorer for å kvitte seg med lire.
– Sist gang jeg kan huske at en valuta eksploderte inn i en tilsvarende kraftig svekkelse som vi har sett de siste 24 timene, er den russiske rubel-krisen i 2014, sier Jameel Ahmad, sjef for valutastrategi ved FXTM i London.

BekymringBakgrunnen for lirens fall er bekymringen i markedene for Erdogans økonomiske politikk og konflikten med USA som er under oppseiling.
Tyrkia eksporterte i 2017 stål for 1 milliard dollar til USA og aluminium for 60 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Kostnadene knyttet til den tollen på stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 prosent, som ble innført i mars, er anslått til 266 millioner dollar.
Nå dobles altså tollen, ifølge Trump.
Kort tid etter Trumps Twitter-melding snakket Erdogan på telefon med Russlands president Vladimir Putin. Blant temaene i samtalen var de «økonomiske forbindelsene» mellom Russland og Tyrkia, opplyser tjenestemenn ved Erdogans kontor.

Konflikt om pastorKonflikten mellom USA og Tyrkia knyttet til den amerikanske pastoren Andrew Brunson har økt kraftig den siste tiden. Brunson ble pågrepet i Tyrkia for to år siden og er anklaget for å ha støttet terror ved å ha kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.
Trump truet i juli Tyrkia med «store» sanksjoner hvis ikke Brunson løslates, og onsdag i forrige uke innførte USA sanksjoner mot Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu og justisminister Abdulhamit Gül. Begges kontoer og eventuelle eiendeler i utlandet ble frosset.
Få dager senere svarte Tyrkia med sanksjoner mot flere amerikanske ministre.
(©NTB)
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Tirsdag 22. januar 2019
• Politikk kan iblant framstå som en dragkamp mellom fløyene, hvor én side får gjennomslag det ene året, før nye valg snur om på alt. I realiteten er det likevel slik at mye av det som vedtas blir stående, politiske skifter til tross. Det...
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.