Fredag 10. august 2018
Flyangrepet mot skolebuss i Jemen skal granskes
Det saudiledede angrepet mot en skolebuss i Jemen der 29 barn ble drept, vekker sterke reaksjoner. Nå skal angrepet granskes av de angripende landene selv.
Publisert: 10 August 16:20
Det saudiledede angrepet mot en skolebuss i Jemen der 29 barn ble drept, vekker sterke reaksjoner. Nå skal angrepet granskes av de angripende landene selv.
. Både FN og USA har krevd en forklaring, og fredag kom en talsmann for den såkalte koalisjonen med en forsikring om at hendelsen straks vil bli gransket. Resultatet av granskingen vil bli lagt fram så snart det er klart.
FNs sikkerhetsråd skulle møtes fredag for å drøfte angrepet.
Koalisjonen er en gruppe muslimske land, som med støtte av USA, kjemper mot Houthi-opprørerne. Disse landene er Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Kuwait, Egypt, Marokko og Sudan.,
Bussen med barn ble bombet nær Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag. Den internasjonale Røde Kors-komiteen bekrefter at ett av sykehusene de støtter i området, mottok 29 drepte barn, alle under 15 år.
Dette bekreftes av lederen for UNICEFs virksomhet i Midtøsten, Geert Cappelaere, som opplyser at 30 barn også ble såret i flyangrepet.

FordømmesDet saudiledede flyangrepet mot en buss med barn fordømmes av hjelpeorganisasjoner som Redd Barna.
– Dette er enda et eksempel på de åpenbare overtredelsene av internasjonale humanitære regler, som vi har sett i Jemen de siste årene. Vi har sett alt fra skruppelløse og uproporsjonale angrep på sivilbefolkningen, til at sivilbefolkningen nektes humanitær hjelp og til at utsulting blir brukt som et strategisk virkemiddel, sier hjelpeorganisasjonens talskvinne i Jemen, Sylvia Ghaly.

Krever granskingFNs generalsekretær António Guterres krever umiddelbar og uavhengig gransking, og det samme gjør USA som bistår Saudi-Arabias krigføring i Jemen i form av våpenleveranser, tankfly, etterretningsinformasjon og annen operativ støtte.
– Vi ber den saudiledede koalisjonen gjennomføre en grundig og åpen etterforskning av hendelsen og tar alle troverdige meldinger om sivile tap svært alvorlig, sier talskvinnen Heather Nauert.
Houthi-opprørernes leder Mohammed Ali al-Houthi slutter opp om FNs krav om gransking og lover all nødvendig bistand.

KrigsforbrytelserOver 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudi-Arabia med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.
Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, gjort.
Krigen har hatt katastrofale følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.
Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-Arabia har innført blokade som gjør det svært vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.
(©NTB)
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Torsdag 14. november 2019
• Det har vist seg svært vanskelig å øke skattene for de inntektsgruppene som skatteutformerne selv tilhører. Når det politiske liv i stadig større grad domineres av høytlønte, skal det svært bevisste politiske grep til for å hindre at...
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...