Fredag 10. august 2018
SKUFFA: Kritikken hagler mot Per Sandberg i en rekke artikler på nettstedene til Hans Rustad (bildet) og Hege Storhaug. Foto: Anniken C. Mohr
Innvandringskritikere refser Per Sandberg etter at han feiret Irans nasjonaldag:
Dømmes av sine egne
Undersak

– Sandberg kan ikke bli sittende

Tidligere HRS-redaktør Nina Hjerpset-Østlie, nå innehaver av nettstedet Gjenstridig.no, tror ikke Sandberg kan bli sittende som statsråd etter hendelsene som er blitt kjent.

– Den islamske revolusjonen i Iran er ingenting å feire. Det står stikk i strid med det Frp står for. Det er greit å gjøre feil, men her er det jo feil på feil på feil, sier hun.

Hun ser ikke for seg at Sandberg blir sittende og tror det blir mer støy enn det er verdt hvis han gjør det.

– Vi så hva som skjedde i forbindelse med Sylvi Listhaug. Dette kommer partiet til å måtte svare for igjen og igjen, sier Hjerpset-Østlie.

HRWs Hege Storhaug
Per Sandberg
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.

SANDBERG- SAKEN

Frp-nestleder Per Sandberg har lenge vært regnet som en favoritt blant innvandringskritikere og islamfiendtlige stemmer i Norge.

Men etter at det ble kjent at Sandberg ikke bare har reist på ferie til Iran, men også deltatt som statsråd på feiringen av Irans nasjonaldag, har mange av hans gamle allierte latt seg forferde.

– Det er en skandale at han deltok på feiringen. Vi snakker om et av verdens verste diktaturer som har påført titalls av millioner ekstreme lidelser i snart 40 år, sier Hege Storhaug, informasjonsleder i tenketanken Human Rights Service (HRS) og forfatter av bestselgeren «Islam – den 11. landeplage».

Også redaktør for det innvandringskritiske nettstedet Document.no, Hans Rustad, er kritisk til Sandbergs Iran-flørt det siste året.

– Det er klart at dette er uheldig, for å si det mildt, spesielt for Sandberg, men også for Frp. Når det viser seg at prinsipper betyr så lite, slår det tilbake. Dette gjelder både prinsippet om at asylanter ikke skal reise tilbake og Frps holdning til et regime som Irans. Alle varsellamper burde lyst, men gjorde det ikke. Sandberg ser ut til å ha mistet hodet, sier Hans Rustad.

Fakta

Irans nasjonaldag:

• Feires 11. februar.

• Markerer slutten på den iranske revolusjonen i 1979, der landet ble en islamsk republikk ledet av ayatolla Ruhollah Khomeini.

• Irans ambassade i Norge markerte dagen 8. februar på Akershus festning.

• Fiskeriminister Per Sandberg deltok som statsråd, uten at det ble journalført. Han var der sammen med kjæresten Bahareh Letnes.

Får kritikk også i Frp

Irans nasjonaldag markerer slutten på den islamske revolusjon, hvor prestestyret kom til makten og innføre en teokratisk islamsk republikk.

– Det at Sandberg deltar på en slik markering, er et hån mot de grunnleggende frihetsverdiene som samfunnet er tuftet på, sier partikollega og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Selv ville Tybring-Gjedde overhodet ikke deltatt hvis han ble invitert til markeringen.

– Jeg synes ikke noen skal markere innføringen av et islamistisk undertrykkende regime.

Han får støtte i kritikken fra flere i Frp, blant annet tidligere partileder Carl I. Hagen.

– Nei, det er ikke greit at Sandberg deltok på markeringen. Jeg har lyst å utdype mer, men klarer å motstå fristelsen.

Blir kritisert på nett

De siste ukene har en rekke Sandberg-kritiske artikler blitt publisert på nettsteder som rights.no, Resett og Document.

Flere artikler uttrykker stor skuffelse over at en politiker de tidligere hadde stor respekt for, nå har strukket ut en hånd til islamistregimet i Iran.

Hege Storhaug i HRS mener det er på tide at Sandberg går ut og avklarer sin posisjon.

– Hvis han ikke mener det samme som han gjorde i sin kronikk, er det i hvert fall grunn til å sette spørsmålstegn ved denne politikeren.

Hun mener Sandbergs handlinger har hatt alvorlige konsekvenser.

– Det han har gjort er å legitimere de diktatoriske kreftene i Iran. Det kommer han ikke unna, sier Storhaug, som viser til flere ting Sandberg har skrevet tidligere, blant annet at «vi må bekjempe Saudi-Arabia og andre islamske diktatur fra å spre sine islamtolkninger i Norge og Europa».

innenriks@klassekampen.no

Artikkelen er rettet 10. august: Ved en feil tok vi med et bilde Helge Lurås i denne saken. Han er ikke intervjuet, så bildet er nå tatt bort. Red.

Artikkelen er oppdatert: 10. august 2018 kl. 09.50
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.