Fredag 10. august 2018
KREVER SVAR: Audun Lysbakken er misfornøyd med svaret han fikk onsdag fra utenriksministeren om Norges reaksjon på Israels aksjon mot den norske båten Kårstein. Nå leverer han oppfølgingsspørsmål. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• Ingen norsk kritikk mot bording av Gaza-båt • Sverige mener Israel har brutt folkeretten
SV: Pinlig passiv regjering
Undersak

Humanitær krise på Gazastripen

En gravid kvinne (23) og hennes halvannet år gamle datter er de siste ofrene for israelske angrep mot Gazastripen.

De to ble drept natt til i går, da hjemmet deres ble truffet av israelske granater. Også en mann (30), medlem av Hamas, ble drept onsdag. Åtte andre skal være skadd i det israelske angrepet, ifølge NTB.

Som vanlig går diskusjonen rundt hvem som har ansvar for opptrappingen. Israel sier at deres angrep mot Gaza var gjengjeldelse for rakettangrep mot Israel onsdag. Tre israelere skal ha fått mindre skader fra disse rakettene.

Tirsdag ble to medlemmer av Hamas-bevegelsens væpna grein Ezzedine al-Qassam-brigadene drept i et israelsk droneangrep på Gazastripen.

FN-organisasjonen Ocha meldte nylig at 164 palestinere i Gaza ble drept mellom 30. mars og 2. august, og at 17.259 ble såret i samme periode. De fleste av dem var ubevæpnede demonstranter. Én israelsk soldat er drept i samme periode. Siden 2. august er minst åtte drept i Gaza.

Leger uten Grenser (MSF) skriver i en pressemelding at de har behandlet over 1700 pasienter med skuddskader i Gaza siden slutten av mars. To tredeler er mellom 15 og 29 år.

«Mange av skuddskadene vil føre til livslange lidelser for pasientene, og fremdeles blir demonstranter skudd på av israelske soldater hver uke», skriver MSF og peker på at helsevesenet i Gaza er svært presset.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström viser i et brev til Ship to Gaza Sweden til at FNs generalsekretær António Guterres har beskrevet situasjonen som en humanitær krise, og at mangelen på medisinske forsyninger er katastrofal, særlig etter at så mange har blitt såret av israelske militære de siste månedene.

Ine Eriksen Søreide
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).

Palestina

SVs partileder Audun Lysbakken fikk onsdag svar på et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide. om hvilke reaksjoner Norge vil komme med overfor Israel etter at de stanset det norskregistrerte skipet Kårstein i internasjonalt farvann 29. juli.

– Utenriksministerens svar er fryktelig svakt og bare en oppsummering av det hun tidligere har sagt. Det virker som om regjeringen trår vannet og håper at hele saken bare skal gå over, sier Lysbakken til Klassekampen.

I svaret gjentar Søreide at hun har etterlyst svar fra Israel om «på hvilket grunnlag de mente seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet».

Hun skriver også at hun i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre representanter for israelske myndigheter har tatt opp meldingene fra mannskapet om «overdreven maktbruk» og at hun «understreket viktigheten av at disse spørsmålene besvares så raskt som mulig».

Fakta

Gaza-blokaden:

• Israel har siden 2007 holdt Gaza under streng blokade.

• Freedom Flotillas fire båter forsøker i sommer å bryte blokaden ved å frakte medisinske forsyninger til Gaza.

• Den norskregistrerte båten Kårstein/Al Awda ble stoppet av Israel 29. juli, svenske Freedom ble stoppet 4. august.

• Begge båtene ble bordet i internasjonalt farvann, og tvunget til israelsk havn. Deltakere på Kårstein ble ifølge dem selv mishandlet, og kapteinen drapstruet.

• Sverige har kalt Israels handlinger brudd på folkeretten. Norge har bedt Israel om en forklaring på meldingene om «overdreven maktbruk».

– Tar ikke stilling

– Dette svaret viser en pinlig passiv holdning fra en norsk regjering når norske borgere er blitt utsatt for vold og drapstrusler, sier Lysbakken.

Han skjønner ikke ministerens stadige etterlysing av en forklaring fra Israel.

– Israel har jo forklart sitt syn for lengst, blant annet med en pressemelding fra ambassaden. Det som gjenstår, er et standpunkt fra den norske regjeringen.

Lysbakken tilføyer at han også forventer at Norge støtter aktivistenes krav om å få tilbake sine eiendeler.

«Det ble utøvd brutal og til dels livstruende vold. Soldatene ribbet folkene om bord for penger og verdisaker, telefoner og annet IT-utstyr og det aller meste av klær. Båtens norske flagg ble berget etter at soldatene trampet på det. Det var faktisk det eneste SV-politikeren Mikkel Grüner fikk lov til å ta med seg. Brillene hadde de tatt fra ham. De stjal til og med bibelen til skipslegen», skriver Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza Norway, i et brev til Søreide.

Svensk reaksjon

Til tross for at det ikke er rapportert om vold under Israels bording av den svenske båten Freedom lørdag, har Sverige gått mye skarpere ut enn Norge. Sveriges utenriksminister Margot Wallström skriver i et brev til Ship to Gaza Sweden blant annet:

«Regjeringen har vært i kontakt med israelske myndigheter angående Ship to Gaza, og har slått fast at israelske myndigheters handlemåte overfor det svenske skipet Freedom og folkene om bord er i strid med folkeretten. Regjeringen har også krevd at skipet, dets last og personene om bord blir satt fri.»

Svenskene som var om bord i Freedom, ble deportert fra Israel til Sverige mandag.

– Sveriges reaksjon er skarp, tydelig og prinsipiell og står i skarp kontrast til den manglende norske kritikken. Uansett hva man mener om blokaden av Gaza, så burde det være enkelt for en norsk regjering å ta stilling mot at Israel med brutal makt har kapret et skip i internasjonalt farvann, sier Lysbakken.

– I tillegg reagerer vi i SV som parti på den brutale og respektløse behandlingen av en av våre folkevalgte, Mikkel Grüner, sier Lysbakken.

UD: Svarer Stortinget først

Klassekampen har siden tirsdag bedt Utenriksdepartementet (UD) om svar på en rekke spørsmål i saken. Vi har spurt om og når Norge vil komme med en klar protest, om UD vil ta kontakt med de norske deltakerne for å høre deres versjon, og om Norge mener sjøblokaden av Gaza bryter folkeretten.

UD sa tirsdag at de ville vente på Søreides svar til Lysbakken før de svarte oss. Dette svaret fikk Klassekampen kopi av onsdag ettermiddag. Vi ba da om mer utfyllende svar på det vi spurte om.

I går svarte UD at de mente at svaret til Lysbakken «dekker flere av dine spørsmål».

De skriver videre:

«Når det gjelder spørsmålet om lovstridighet, har vi her fått spørsmål fra Audun Lysbakken om det samme. Dette svaret vil bli sendt Stortinget før vi svarer mediene. Våre ambassadeansatte i Tel Aviv møtte nordmennene om bord på Kårstein for å tilby konsulær bistand, men dersom de ønsker å komme til UD for å legge fram sin versjon av hendelsesforløpet, er vi selvsagt åpne for det.»

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 24. oktober 2018
DRAP: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan unnlot å peke på kronprins Muhammad bin Salman i sin redegjørelse om Khashoggi-drapet.
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.