Torsdag 9. august 2018
SKJOLD: Livvakter omringet Venezuelas president Nicolás Maduro da en drone med sprengstoff detonerte lørdag i nærheten av der Maduro holdt tale for soldater i forbindelse med Nasjonalgardens jubileum. FOTO: XINHUA/AP/NTB SCANPIX
Beskyldningene går i alle retninger etter droneangrepet i Venezuela lørdag:
Drone-anklagene hagler
ISCENESATT: Opposisjonslederen Julio Borges har blitt beskyldt av Nicolás Maduro for å stå bak angrepet. Borges mener det er iscenesatt av Maduro. FOTO: JEAN-FRANCOIS BADIAS, AP/NTB SCANPIX
ATTENTAT: President Nicolás Maduro har beskyldt Colombia, høyreekstreme i opposisjonen og bakmenn i USA for attentatforsøket. FOTO: FEDERICO PARRA, AFP/NTB SCANPIX
Benedicte Bull
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Venezuela

Da to droner med sprengstoffet C4 gikk i lufta i dobbelt forstand over Venezuelas president Nicolás Maduro på lørdag, utløste det en strøm av anklager.

«Høyreekstreme» i opposisjonen, bakmenn i Florida i USA og Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos har fått beskyldninger rettet mot seg av Maduro.

– Det er veldig vanskelig å fastslå hva som egentlig har skjedd, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og Latin-Amerika-kjenner.

Til å begynne med var det uklart om det hadde vært et angrep, men Bull mener bevisene nå virker overbevisende.

Fakta

Droneangrep:

• Under en tale av Venezuelas president Nicolás Maduro i Caracas lørdag ble to droner lastet med sprengstoffet C4 detonert.

• Maduro anklager Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos, høyreekstreme og bakmenn i USA for å stå bak.

• Opposisjonen mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

Beskylder Colombia

I en tv-sendt tale kort tid etter angrepet beskyldte Maduro nabolandet Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos for attentatforsøket.

– Juan Manuel Santos er navnet bak dette angrepet. Den innledende etterforskningen peker mot Bogota, sa Maduro, ifølge Reuters.

Santos kvitterte direkte til Maduro på Twitter: «Ingen grunn til bekymring. På lørdag hadde jeg viktigere ting fore: dåpen av mitt barnebarn Celeste».

Bull forteller at Maduro bruker et velkjent fiendebilde når han beskylder Santos.

– Santos blir for Maduro en representant for høyrekreftene i Latin-Amerika, sammen med opposisjonen og «oligarkiet». Det er navnet han gir på en konspirasjon av rike venezuelanere, høyrekrefter og Miami-lobbyen, som er høyreorienterte latinamerikanere fra mange land, sier hun.

Bull mener det er høyst kritikkverdig at Maduro går ut med beskyldninger rett etter angrepet og uten bevis.

– Det er også underlig at han utpeker Santos, ettersom de mer høyreekstreme kreftene snarere er knyttet til hans erkefiende, tidligere president Álvaro Uribe, sier hun.

T-skjorter og politi

Det har heller ikke skortet på dem som villig innrømmer å ha tatt del i angrepet.

En gruppe som kaller seg Movimiento Nacional Soldados de Franelas («Den nasjonale bevegelsen soldater i T-skjorter») påtok seg ansvaret for angrepet kort tid etter hendelsen. De hevder å representere «militære og sivile patrioter» som er «lojale mot folket i Venezuela som søker å redde demokratiet fra en nasjon under diktatur», ifølge egen Twitter-konto.

I et intervju med Reuters hevder en tidligere politisjef i eksil i Colombia at han organiserte angrepet. Salvatore Lucchese hevder han samarbeidet med militante i Venezuela som er en del av en løst sammensatt bevegelse som kaller seg «Motstanden».

Slår ned på opposisjon

I dagene etter angrepet har anklagene rettet seg hovedsakelig mot opposisjonen internt i Venezuela. Ifølge statsadvokat i Venezuela Tarek William Saab veit etterforskere nå hvor dronene ble flydd fra, og to av pilotene skal være arrestert. I tillegg skal de vite hvem som lagde sprengstoffet og deres «internasjonale koplinger», ifølge CNN.

Flere arrestasjoner skal ha skjedd mandag, ifølge venezuelanske myndigheter. Tirsdag kveld ble opposisjonspolitikeren Juan Requesens og søsteren Rafaela Requesens arrestert, ifølge Reuters.

Opposisjonslederen Julio Borges, som er i eksil i Colombia, fikk tirsdag skylden for angrepet av Maduro. Borges på sin side mener angrepet er iscenesatt av Maduro selv.

– Verken landet eller verden tror på deg når det gjelder denne farsen av et angrep. Vi vet alle at det var satt i scene for å kunne forfølge og undertrykke de av oss som er motstandere av diktaturet ditt, var hans svar, ifølge NTB.

Svekket image

Bull mener det tyngste argumentet mot at angrepet er iscenesatt, er at det ikke satte Maduro i et særlig godt lys.

– Han, og nasjonalgarden som løp i alle retninger, fikk ikke akkurat imaget sitt styrket, sier hun.

Samtidig mener Bull at Maduro står sterkere enn på lenge, både i egen bevegelse og i forhold til opposisjonen. Hun ser ingen god grunn til at han skulle lage et fiktivt angrep.

– Opposisjonen akkurat nå, selv om det går opp og ned, er svak og splittet. Det betyr ikke at de ikke har penger og sterke støttespillere i utlandet. Det har Maduro rett i, og det er deres sterkeste kort.

Hun tar avstand fra Maduros ordbruk der ordene «høyreekstrem» og «opposisjon» henger uløselig sammen.

– Det er virkelig ikke tilfellet. Det er en del høyreekstreme krefter i opposisjonen, men det er også mange andre, sier hun.

axeln@klassekampen.no

Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.