Onsdag 8. august 2018
GULL OG GRØNNE SKOGER: Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt håper på et bedre forhold til Russland og president Vladimir Putin. FOTO: KIRILL KUDRYAVTSEV, AFP/NTB SCANPIX
Frps Bengt Rune Strifeldt tar til orde for å bedre Norges forhold til Russland:
Rekker ut hånda til Putin
Bengt Rune Strifeldt
JUBILEUM: Neste år skal vi feire at det er 75 år siden soldater fra Sovjet startet frigjøringen av Norge. – Da må sanksjonene overfor vår nabo i øst være avsluttet, sier stortingspolitiker fra Frp.

RUSSLAND

Finnmark merker ekstra godt det stadig kjøligere forholdet til Russland.

Etter invasjonen på Krim i 2014 har Vesten innført en rekke sanksjoner mot vår nabo i øst.

Mye av samarbeidet på tvers av grensa har stoppet opp, handelen med Russland er sterkt redusert, og det økende folk-til-folk-samarbeidet mellom Finnmark og naboene i øst er rammet.

Soldater på tvers av grensa har sluttet å besøke hverandre, og det snakkes ikke lenger om felles militærøvelser i nord. Sentrale politikere i Finnmark beklager det som skjer.

– Sanksjonene forverrer et normalt naboskap, og de løser ingenting, sier stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) fra Finnmark.

Fakta

Norges forhold til Russland:

• Norge sluttet seg i 2014 til sanksjonene EU innførte mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i Ukraina.

• Tiltakene er gjort gyldige også for Svalbard, noe russerne mener er diskriminering i strid med Svalbardtaktaten.

• Samtidig har Norge fortsatt det bilaterale samarbeidet med nabolandet på flere områder.

Besøk har opphørt

Han mener ting har tilspisset seg på grunn av sanksjonene og at Russland svarer med å stoppe handel og gjøre det vanskelig med kulturutveksling. De politiske besøkene på tvers av grensa har også så godt som opphørt.

– Dialog er eneste løsning. Vi må ta opp igjen det gode naboforholdet og starte med kulturutveksling og folk-til-folk-samarbeidet, sier Strifeldt.

Han støtter fullt ut initiativet fra ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger som vil invitere president Vladimir Putin til Norge neste år.

– Neste høst er det 75 år siden sovjetiske soldater kom inn fra øst og gjorde Øst-Finnmark fritt. Soldatene led store tap, og starten på frigjøringen av Norge er en stolt del av den russiske historien, sier Strifeldt.

Markeres i Kirkenes

75-årsdagen skal markeres i Kirkenes, og Frp-politikeren håper at sanksjonene er opphevet innen da.

– Russland har mange utfordringer, og kjempelandet foretar seg også ting vi på ingen måter støtter. Men derfra til å bryte bånd med en nær nabo blir ikke riktig, sier Strifeldt.

Han er fra Finnmark og har tett kontakt med mange i fylket. Overalt ønskes det et bedre forhold østover.

– Dette med sanksjoner er et nasjonalt anliggende, men på regionalt nivå støtter vi at sanksjonene gradvis avsluttes, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark.

Hun er gledelig overrasket over at utspillet kommer fra Frp og regner med at regjeringen nå må ta de nødvendige grepene.

– I møter med mine russiske kolleger merker jeg at sanksjonene skaper dårlig stemning. Det blir stadig henvist til, sier hun.

Vassvik viser til at norsk næringsliv lider under sanksjonene og mottiltak fra russisk side. Tonen er blitt tøffere, og naboforholdet er kaldere.

– Jeg har lurt på om Frode Berg ville blitt arrestert om forholdet til Russland var godt og varmt, sier Vassvik.

Den tidligere grenseinspektøren Berg er siktet for spionasje og har siden jul i fjor vært fengslet i Moskva.

– Sanksjonene skaper uro, og Russland vil straffe oss tilbake. Det er riktig å ta initiativ til å bedre forholdene. Dette må bli et tema på høyeste politisk nivå utover høsten, sier Ragnhild Vassvik, som er enig i at sanksjonene må være over før frigjøringsfeiringen neste år.

Stortingsrepresentant Geir Iversen (Sp) fra Finnmark mener det er viktig å få i gang det mellommenneskelige samarbeidet først.

– Det er viktig å finne løsninger og at de rette initiativ blir tatt, sier Iversen.

rapp@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.