Klassekampen.no
Mandag 6. august 2018
MANGFOLD: Vi gir deg høydepunktene på årets Øya.
ØYA – fra dag til dag

Onsdag

Øyafestivalens første dag i Tøyenparken, og det føles som om bookinggruppa har fått mer enn de ba om – med to litt for store (indie) headlinere på samme dag: Montreals Arcade Fire OG Sheffields Arctic Monkeys. Men der er vi, altså – begge sværinger med en karrierepil som peker svakt nedover etter middels mottakelse for sine siste album, uten at det trenger å stå i veien for hva som potensielt sett kan bli knallkonserter.

Og det er jo andre greier her også, som indiefolk-sanger/låtskriver Phoebe Bridgers, som Londons jazzpsykedelikere i The Comet Is Coming, som den nå snart legendariske Jenny Lewis. Sistnevnte California-voyager en gang i tida best kjent fra Postal Service og Rilo Kiley, her med Band of Gold som svært passende «oppvarming» på naboscenen.

Og så har du hiphopen, da – med Bergen i full fyr fra Store P, via Linni, til A-laget utpå natta der en gang – i Samfunnssalen, intet mindre. Og med det California-baserte kollektivet Brockhampton, med Kevin Abstract i front, som fremste up-and-coming Øya-artist. Verdens beste boyband?

Torsdag

Etter sideprosjektet og soundtrack-albumet «Black Panther: The Album», og etter hva han leverte i Telenor Arena tidligere i år, kan det ikke være noen tvil om at Kendrick Lamar er Øyas store må se-artist, spesielt på en såpass intim scene som Amfiet i Tøyenparken.

Av annet, vil vi sette ekstra utropstegn bak den splittende Fever Ray, som delte meningene både på Sentrum Scene i april og på Roskilde nylig. Vi ser og hører både henne og crewet hennes som fengende, frekt, funny og friskt. Som også gjelder, på en helt annen måte, for den pub-rantende Nottingham-duoen Sleaford Mods. Mens LA-låtskriver og sanger Moses Sumney er et navn for fremtiden, i ferd med å riste av seg kleint «alt-R&B»-stempel og aktuell med ny EP dagen etter (!).

Ellers serveres unge, lovende norske som Sofie Tollefsbøs soulgruppe Fieh og den energisk-følsomme sanger-rapperen Emir. Pluss kultheter som psych-rockerne King Gizzard & the Lizard Wizard og en mulig kommende hitmaskin som Atlantas R&B-sanger 6LACK (uttales: black).

Fredag

På papiret den svakeste Øya-dagen, og også den dagen som har slitt mest med billettsalget – hvilket sier seg selv når Lykke Li og Tangerine Dream står øverst på plakaten. Hun første leverte et haltende comebackalbum i juni og Vest-Berlins Tangerine Dream har ikke opptrådt med sitt viktigste medlem, grunnlegger Edgar Froese, siden 2014 – fordi han gikk bort i januar 2015. Men greit nok, både Lykkes trist/sexy og tyskernes kosmiske new-age er i tida.

I tida er også St. Vincent, som har fått strålende mottakelse for sitt antirock rockeshow. Sondre Lerche skrev om hennes L.A.-konsert i vinter her i avisa, og kalte det et «enestående engasjerende solo-show». Ola Kvernbergs Steamdome er det motsatte av solo, men et band som øser på med et ustoppelig perkussivt driv.

Merk ellers at Susanna har med seg Frode Haltli og Tuva Syvertesen, at Charlotte Gainsbourg er mer enn datter av mor og far, at Halie er «den nye Sigrid», at Tønes sannsynligvis spiller Mountain Goats-låta si og at London-kollektivet Superorganism var det mest sprudlende vi så på Bylarm.

Lørdag

Om du avslutter Øya med Patti Smith eller Cezinando avhenger vel av hvor gammel du er. Eller kanskje ikke. Følsom-rapper Cez burde kunne treffe de over ... førti? Og følsom-punker Patti burde definitivt kunne treffe ... alle? Folket har makta og vi er perfekte men verden er ikke det.

Dagen begynner uansett med No. 4 og familiekonsert, etterfulgt av hun vi har ventet oss mye av i et par år allerede, bergensrapper Myra. Smalltown Supersounds 25-årsfeiring av seg selv åpner med Dungen, når klimaks med Neneh Cherry og avsluttes av Lindstrøm. Underveis og innimellom der er det nok å velge i, fra et særs variert program.

Blant annet: Londons (afrobeats)rapper J Hus, countryfolksanger Courtney Marie Andrews, R&B-fiolinist/sanger Sudan Archives, den engelske soulsangeren Jorja Smith, Ørsta-DJ Skatebård, Texas-verdensborgerne i trioen Khruangbin, emo-popper Silje Halstensen aka Bendik, pop-punkerne i Sløtface, hardcore-metal-bandet Converge og så videre. Mye godt, med rom for overraskelser, uten de helt store toppene.

Artikkelen er oppdatert: 27. september 2018 kl. 09.22
Mandag 10. desember 2018
AlbumKaja Draksler / Petter Eldh / Christian Lillinger«Punkt.Vrt.Plastik»Intakt RecordsHHHHHIFor en stund tilbake kom jeg over...
Mandag 10. desember 2018
Et konsertopptak med en nesten løssluppen Carlos Kleiber sender lyttingen på sporet av gresk mytologi.
Mandag 10. desember 2018
dokumentar«En gang Aurora»Regi og manus: Benjamin Langeland og Stian ServossFlimmer Film«Nitti prosent av alle debutanter gir seg etter én plate.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 10. desember 2018
AlbumAlessia Cara«The Pains of Growing»Def Jam Recordings/Universal MusicHHHHIIPå tross av en i utgangspunktet tydelig avsender,...
Mandag 10. desember 2018
ALBUMEarl Sweatshirt«Some Rap Songs»Tan Cressida/Sony MusicHHHHHIDet ser ut som om Earl Sweatshirt er i ferd med å gå ut av...
Mandag 10. desember 2018
AlbumBuilding Instrument«Mangelen min»Hubro/MusikkoperatøreneHHHHJIBuilding Instrument lager kunstmusikk som både føles varm og...
Mandag 10. desember 2018
Å lese og lytte etter det historiske ved musikken, kan sette deg på sporet av barokke tidsfornemmelser, duften av mugne notetidsskrift og en brannmester i Trondheim.