Klassekampen.no
Lørdag 4. august 2018
Hjelp, de drar på ferie!
Hjemme best

Per Sandberg er ikke den eneste som har vært på ellevill heisatur i sommer. Men han har fått utrettet mye, det skal han ha. På få dagers reise i Iran har fiskeriministeren klart å utsette seg selv og Norge for en enorm sikkerhetsfare, hjulpet kjæresten med lyssky fiskeforretninger, han har legitimert kvinneundertrykkelse, henrettelse ved steining og fandens oldemor – og handlet stikk i strid med sitt eget partis asylpolitikk. (I hvert fall hvis vi skal tro diverse medieoppslag.) Litt av en tur!

Tar vi et lite dykk i sosiale medier, finner vi imidlertid ut at Per Sandberg ikke er den eneste statsråden med tvilsomme feriebilder å vise til. Obs: Her må vi for ordens skyld nevne at Per Sandberg sier at fiskeriministeren ikke har vært på ferie, det er det hans alter ego Per Sandberg som har vært. Vi velger likevel å omtale statsrådene både ved tittel og alter ego-navn. Her er noe av det vi fant:

Ketil Solvik-Olsen har tilbragt ferien på National Corvette Museum i Kentucky, som seg hør og bør for en samferdselsminister. På et bilde poserer han foran et banner med sportsbiler og slagordet «Living the dream». Her kan man bare ane hvilke fordeler Solvik-Olsen har tenkt å gi den amerikanske bileksportøren. Noen dager seinere gliser han mot oss med en sykkelhjelm på hodet. Man ser tydelig to Iphone-ørepropper som dingler ned fra hjelmen. Solvik-Olsen gir altså en lang marsj i trafikkreglene og sykler med musikk på øret på full guffe. Sprekt!

Linda Hofstad Helleland figurerer på et Instagram-bilde sammen med en oppblåsbar enhjørning (som hun refererer til som «årets badeleke»). Den er hvit. Man kan spørre seg om den såkalte likestillingsministeren forfekter et noe problematisk syn på enhjørninger. Må de nødvendigvis være hvite? Hvorfor sitter hun ikke på en rosa (les: homovennlig) flamingo? Her ser det ut til at statsråden faktisk bruker ferien til å undergrave regjeringens likestillings- og inkluderingspolitikk. Bra jobba!

Eldreminister Åse Michaelsen har vært på tur med Lars Monsen. Og hva kan vi skimte på bildet av turutstyret hennes? Intet mindre enn en gassbrenner. Michaelsen dro til fjells rett fra et av de mest skogbrann-rammede områdene i Norge. Jeg bare nevner det.

Alt dette er bare toppen av isfjellet, tro meg. Så kjære statsråder, for deres eget – og Norges – ve og vel: Bli hjemme neste år.

mariv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 26. september 2018 kl. 14.42