Klassekampen.no
Fredag 3. august 2018
Erna lar det skure og gå.
Jomfru Sandberg?
I SKJÆRSILDEN: KrF-leder Knut Arild Hareide.

Det er ikke hver dag jeg er opptatt av strid på borgerlig side i politikken. Men når det kommer til veivalget KrF skal gjøre, snakker vi plutselig om et valg som vedrører hele landet.

Kristelig Folkeparti skal bestemme seg i høst. Jonas eller Erna? De har tenkt på dette i måneder og år, og jeg skjønner godt at de tar seg god tid. Knut Arild Hareide sitter nemlig i ei felle det ikke finnes noen god rømningsvei ut av.

La oss si at han vender seg til Støre – at han danner regjering med Ap og Sp, med parlamentarisk støtte fra Rødt og SV. Et slikt utfall er ikke utenkelig. Kanskje kommer det allerede gjennom Stortingets forhandlinger omkring regjeringa Solbergs håndtering av objektsikringa i etterkant av 22. juli.

Hvis Hareide vil ha regjeringskrise, er dette åpenbart anledninga. Høyre-mannen Per-Kristian Foss, riksrevisor, har gitt sin partifelle Erna Solberg det glatte lag. Hvis Hareide stemmer for mistillit, gjør han det sammen med et flertall i Stortinget. Da er Høyre og Fremskrittspartiet ute av regjeringskvartalet.

Men hva vinner Knut Arild på å felle Erna, og altså melde overgang til sosialdemokratiet? Mitt tips er at han ikke vinner en eneste velger. Han taper derimot mange. Stort sett hele bibelbeltet.

Hva hvis han gjør omvendt, går i regjering med Erna og Siv? Da vil han garantert tape en hel drøss sympatisører som befinner seg utafor indremisjonens rekker; velgere som da syns det er sikrere å stemme på Støre eller Vedum.

Det er vanlig å snakke om en «vinn-vinn»-situasjon. For KrF 2018 er det tale om en «tap-tap»-situasjon. Det går til helvete, uansett hvilken vei partiet velger. De klamra seg til sperregrensa i år, ved eksplisitt å ikke velge framtidig strategi. Det kommer ikke til å gå ved neste korsvei.

KrF har lovt sine velgere at de skal ta en avgjørelse i høst. Mitt tips er at partiet er ute av norsk politikk etter stortingsvalget i 2021. Det blir nemlig gæernt, uansett hvilken vei de velger. KrF befinner seg i det ulendte terrenget Mick Jagger synger om – between a rock and a hard place.

Når vi for en gangs skyld befinner oss på høyresida i norsk politikk, er vi temmelig raskt inne i det omflakkende sirkuset som reiser under navnet Per Sandberg. Nå har han vært på ferie i Iran, sammen med sin iransk-norske kjæreste – uten å gi beskjed til statsministerens kontor. SMK trodde fiskeriministeren var i Tyrkia!

Mobiltelefonen har vært påslått underveis, et faktum som får dataeksperten Jan-Helge Flesvik til å si at han, altså Sandberg, «like godt kunne hengt en kubjelle rundt halsen». Sandberg svarer at «jeg er jo ikke helt jomfru heller når jeg tar denne typen reiser»!

Det meste tyder dessverre på at Sandberg er helt jomfru. Tror han virkelig at etterretninga i Iran ikke har hacka telefonen hans under besøket?

Men burde statsråder ha lov til å reise på ferie til diktaturer? Til Kina? Se, det er et helt annet spørsmål.

Ukas lydspor: Meg Myers – «Take Me to the Disco».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Det går til helvete, uansett hvilken vei KrF velger»

Artikkelen er oppdatert: 26. september 2018 kl. 14.38