Fredag 3. august 2018
HÅP: Tilhengere av å legalisere abort demonstrerte i Buenos Aires i forkant av forrige måneds avstemming i underhuset. Her diskuterer en tilhenger (i grønt) med en motstander. FOTO: EITAN ABRAMOVICH, AFP/NTB SCANPIX
• 8. august kan abort bli lovlig i Argentina • Motstandere vil ha konservativ versjon
Forsiktig tro på abortlov
Siri Gloppen
SPENT: Argentinere mobiliserer i gatene for å påvirke senatet før avstemmingen om ny abortlov neste uke. Tilhengerne av loven er forsiktig optimistiske, forteller forsker.

ARGENTINA

Det er en splittet argentinsk befolkning som forbereder seg på den historiske avstemmingen 8. august, da det argentinske senatet skal avgjøre om selvbestemt abort skal bli lovlig.

Forslaget går ut på å legalisere abort fram til 14. graviditetsuke, og seinere når man vet at barnet ikke vil overleve etter fødsel. Det fikk støtte av 129 mot 125 representanter i underhuset i juni. Det er nå opp til de 72 senatorene å avgjøre om forslaget blir en del av argentinsk lov.

Ved utgangen av juni hadde 27 senatorer annonsert at de ville stemme for lovforslaget, mens 29 gjorde det klart at de ville stemme imot. De resterende 16 senatorene er fortsatt usikre.

Fakta

Abort i Argentina:

• Den argentinske kongressens underhus stemte 14. juni for forslaget om å legalisere selvbestemt abort innen 14. uke.

• 8. august skal senatet avgjøre om forslaget blir en del av loven.

• I dag er abort kun lovlig dersom mors liv står i fare, eller hvis graviditeten er et resultat av voldtekt.

• Det er estimert at mellom 370.000 og 520.000 argentinske kvinner hvert år får utført ulovlig og usikker abort.

• Omlag 3030 kvinner har dødd som følge av usikker abort etter gjenopprettelsen av demokratiet i Argentina 1983.

Forsiktig optimisme

I Argentina er det vanlig at senatet aksepterer underhusets beslutning. Den konservative presidenten Mauricio Macri, som selv er motstander av abort, har sagt at han vil signere loven dersom den får flertall. Men det er ikke gitt at loven vil bli godkjent, forteller Siri Gloppen, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og direktør for Centre on Law and Social Transformation.

– I utgangspunktet er vurderingen at senatet er mer konservativt enn underhuset. I tillegg var det bare fire stemmer som skilte de som var for og de som var imot under avstemmingen i underhuset, sier hun.

Hun mener det er svært usikkert hva den endelige avgjørelsen vil bli, og forteller at argentinske kolleger hun har snakket med som støtter loven, er forsiktig optimistiske.

Det var nettopp grasrotmobilisering, gjennom blant annet bevegelsen «Ni una menos» (ikke en [kvinne] mindre), som førte til at abortspørsmålet ble brakt til parlamentet.

– Mange omtaler det som et mirakel i at lovforslaget kom til parlamentet og deretter gikk gjennom. De forteller også at det har vært en saklig og respektfull debatt, der politikere med svært ulike syn, har lyttet til hverandre, sier Gloppen.

Krangel i senatet

Debatten om lovforslaget har pågått i senatet siden 3. juli. Onsdag stemte senatorene over en konservativ versjon av det originale forslaget, som har blitt kjempet fram av representanter fra president Macris partikoalisjon Cambiemos. De ønsker blant annet å gjøre det mulig for medisinsk personell ved private sykehus å avstå fra å utføre abort basert på religiøs overbevisning. Forslaget ble imidlertid nedstemt samtlige av senatskomiteene som har ansvar for å debattere loven.

Like etter hevdet noen av de konservative senatorene at kun et samlet flertall for alle de tre komiteene er nødvendig for å godkjenne endringene.

Under den endelige plenumsforsamlingen i senatet neste onsdag må representantene først finne ut hvilken versjon de skal begynne å debattere.

Dersom det ikke blir enighet om noen av versjonene, blir saken trolig ikke vil tatt opp igjen før en ny kongress møtes i 2020, melder nyhetskanalen Telesur.

Mobiliserer

Mens motstandere av lovforslaget den siste måneden har mobilisert rundt budskapet om at menneskelivet starter ved unnfangelsen, har tilhengere demonstrert under banneren «hemmelighold har ikke reddet noen liv».

Det er estimert at 370.000-520.000 argentinske kvinner hvert år får utført hemmelig og usikker abort. Under argentinsk lov er abort lovlig kun dersom mors liv står i fare, eller hvis graviditeten er et resultat av voltekt.

3030 kvinner har dødd som følge av usikker abort etter gjenopprettelsen av demokratiet i Argentina 1983, ifølge Pagina12.

Selv om Argentina i 2010 ble det første landet i Latin-Amerika som legaliserte homofilt ekteskap, har abort fortsatt å være et svært sensitivt tema. Skribentene Luciana Rosende og Werner Pertot skriver i det argentinske sosiologiske tidsskriftet Anfibia at abortmotstanden ble styrket etter at lovforslaget gikk gjennom i underhuset, og at volden mot kvinner «i grønt» (forkjempere for loven) har økt.

benedictes@klassekampen.no

Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.
Lørdag 3. november 2018
PRESS: Menge vil at Norge skal trekke ut sine investeringer og stanse salg av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men Oljefondet planlegger å doble investeringene i landet.
Fredag 2. november 2018
ANGREP: De kurdiskledete SDF-styrkene må nå avbryte sin offensiv mot Den islamske staten (IS) for å stagge Tyrkias angrep ved Kobane.