Klassekampen.no
Tirsdag 24. juli 2018
TIL GAZA: Skipet Kårstein.
Mitt skip er lastet med solidaritet.
Mare Liberum

I skrivende stund legger det norske skipet Kårstein kursen fra Sicilia mot Gaza. Norske fagforeninger har bidratt med finansiering, støtte og arbeidskraft. Om bord seiler flere norske statsborgere og en dansk bergenser. Skipet forlot Bergen 30. april for å gjennomføre en kontinuerlig og fredelig politisk aksjon, som krever en rettferdig fremtid for palestinerne og vil forsøke å bryte den ulovlige og brutale blokaden av Gaza. Skipet er lastet med fredsaktivister og enkelt medisinsk utstyr som gasbind og pakker med nål og tråd som kan lappe sammen mennesker med skuddskader.

Siden 1609 har prinsippet om fritt hav eksistert. FNs Havkonvensjon, som gjelder i internasjonale farvann slår fast at retten til uskyldig gjennomfart i hovedsak gjelder for alle farvann. Når israelske militærstyrker etter alle solemerker kommer til å borde Kårstein, Freedom og de andre skipene som utgjør Freedom Flotilla Coalition 2018 og tar skipene og aktivistene i arrest, er det etter alle solemerker en ulovlig og folkerettsstridig handling.

Svenskene har vært krystallklare. Utenriksminister Margot Wallström uttalte 4. juli at den svenske regjeringen sammen med EU arbeider for å få blokaden hevet og at de støtter prinsippet om fritt hav og retten til gjennomfart i internasjonale farvann. Hva har vår egen utenriksminister tenkt å foreta seg? Vil Søreide protestere høylytt over at norske statsborgere blir bordet og kidnappet av israelske myndigheter i internasjonalt farvann? Vil hun heve stemmen over kjennelsen fra tingretten i Jerusalem, som pålegger israelske myndigheter å konfiskere skipene og selge dem? En absurd og latterlig kjennelse som karakteriserer internasjonale fredsaktivister som terrorister og påstår at skipene er på vei til Gaza for å bistå Hamas med terrorisme mot israelere. Sannheten er at Kårstein skal gis til fiskerne i Gazas organisasjon, UAWC, en sivil menneskerettighetsorganisasjon som ikke kan knyttes til vold eller terror.

Den danske bergenseren som har seilt for Ship to Gaza Norway siden 30. april er medlem i Fagforbundet Bergen. Han er tilfeldigvis også samboeren min. Jeg må medgi at jeg gruer meg til å høre at han er ulovlig arrestert, samtidig som jeg er stolt av at vi tilhører en bevegelse som er villig til å omsette ord og resolusjoner til handling.

Den siste uken har Israel innført enda flere straffetiltak, altså kollektive avstraffelser mot Gazas befolkning, og Gazas fiskere er nå begrenset til 3 nautiske mil, som i praksis betyr at de nektes tilgang til 85 prosent av de 20 nautiske milene Osloavtalen ga dem, og overgangen Kerem Shalom er stengt for varer inn og ut av Gazastripen. Knesset har vedtatt at det kun er jøder som har nasjonal selvråderett i Israel, et skritt nærmere formalisering av apartheidstaten. At aktivister blir ulovlig arrestert er en kanskje en liten sak i det store bildet, men kampen for å forsvare folkerettens legitimitet blir viktigere enn de fleste av oss tror.

O mad people of Gaza

A thousand greetings to the mad

The age of political reason

Has long departed

So teach us madness

(Nazir Qabbani, Trilogy the Children of the Stones, 1988)

post@fagforbundet-bergen.no

«Hva har vår egen utenriksminister tenkt å foreta seg?»

Artikkelen er oppdatert: 26. september 2018 kl. 08.38