Fredag 20. juli 2018
Britisk novitsjok-offer utskrevet fra sykehus
Charlie Rowley (45), som ble syk etter å ha blitt utsatt for nervegiften novitsjok, er utskrevet fra sykehus.
Publisert: 20 Juli 19:59
Charlie Rowley (45), som ble syk etter å ha blitt utsatt for nervegiften novitsjok, er utskrevet fra sykehus.
Han ble innlagt på Salisbury District Hospital etter forgiftningen i slutten juni. Tilstanden var i en periode kritisk, men de siste dagene har han blitt mye bedre.
– Charlie har vært gjennom en grusom opplevelse de fleste av oss ikke kan forestille seg. I dag er en etterlengtet merkedag for ham, og vi her på Salisbury Hospital ønsker ham alt godt, uttaler lederen for sykepleierne på sykehuset, Lorna Wilkinson.

ParfymeflaskeRowley og hans partner, Dawn Sturgess, ble brakt til sykehuset etter at de kollapset i Amesbury den 29. juni. Sturgess døde 8. juli.
Paret ble eksponert for en høy dose av nervegiften gjennom kontakt med en beholder, ifølge London-politiet. Det skal dreie seg om en parfymeflaske som ble funnet i en søppelkasse.
Eksperter mener paret kan ha blitt utsatt for det samme stoffet som den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter. De ble forgiftet i byen Salisbury, som ligger like ved Amesbury, i mars.
Novitsjok ble utviklet i Sovjetunionen under den kalde krigen. Storbritannia har lagt skylda for giftangrepet på far og datter Skripal på Russland. Russiske myndigheter avviser blankt beskyldningene, men hendelsen har utløst en diplomatisk krise der hundrevis av utsendinger er utvist fra Russland og vestlige land.

BekymringWilkinson sier sykehuset har fått en rekke henvendelser fra folk som er bekymret for at de har vært utsatt for nevergiften. Hun understreker imidlertid at bare fem ofre er blitt identifisert – far og datter Skripal, Rowley og Sturgess og en polititjenestemann som hjalp Sergej og Julia Skripal.
Politisjefen i Wiltshire, Kier Pritchard, sier politiet vil jobbe sammen med lokale institusjoner for å sørge for at Rowley får støtten han trenger mens han kommer seg.
Britiske myndigheter har plassert far og datter Skripal på et sikkert sted inntil videre.
(©NTB)
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Tirsdag 22. januar 2019
• Politikk kan iblant framstå som en dragkamp mellom fløyene, hvor én side får gjennomslag det ene året, før nye valg snur om på alt. I realiteten er det likevel slik at mye av det som vedtas blir stående, politiske skifter til tross. Det...
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.