Torsdag 19. juli 2018
ARRESTERT: Med fullmaktene unntakstilstanden gir, har tyrkiske myndigheter forhindret mange demonstrasjoner. I år ble den tradisjonelle feiringen av 1. mai på Taksim-plassen i Istanbul forbudt og markeringen flyttet. De som motsatte seg forbudet, ble arrestert. FOTO: YASIN AKGUL, AFP/NTB SCANPIX
Tyrkia avslutter unntakstilstanden landet har vært i siden kuppforsøket:
Videreføres i ny drakt
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.

Tyrkia

Unntakstilstanden i Tyrkia ble erklært etter kuppforsøket i 2016, der over 300 mennesker ble drept.

Den har siden blitt forlenget av regjeringen til president Recep Tayyip Erdogan med tre måneders intervaller flere ganger og har til sammen vart i to år.

Avslutningen av unntakstilstanden kommer på grunn av folkelig misnøye og press fra regjeringens allierte i partiet MHP, ifølge Emre Caliskan, forsker ved universitetet i Oxford og medforfatter av boka «The New Turkey and its Discontents».

Flere av fullmaktene i unntakslovene blir samtidig videreført gjennom et midlertidig tillegg til anti-terror-lovgivningen.

Forslaget til tillegg ble forelagt parlamentet på mandag og skal gjelde i tre år, ifølge Hürriyet Daily News.

– Den nye loven vil i praksis likne på unntakstilstanden på mange av de sentrale områdene, sier Caliskan til Klassekampen.

Fakta

Unntakstilstand:

• 15. juli 2016 forsøkte deler av hæren i Tyrkia å kuppe staten, men mislyktes.

• Fem dager seinere innførte regjeringen og parlamentet unntaks­tilstand. Den gir regjeringen rett til styre ved dekret, ifølge den tyrkiske grunnloven.

• Som en del av unntakstilstanden unntok tyrkiske myndigheter seg midlertidig fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Fratas fortsatt jobbene

Blant annet skal lengden på varetektsfengsling for forbrytelser mot statens integritet, organisert kriminalitet og terrorforbrytelser endres. Mistenkte kan holdes uten siktelse i 48 timer, men dette kan forlenges til opp mot tolv dager «hvis det er problemer med å samle beviser eller saken anses å være spesielt stor», ifølge Hürriyet Daily News.

I tillegg får guvernører utvidet fullmakt til å nekte mennesker fra å oppholde seg på et bestemt sted i opptil 15 dager.

I treårsperioden loven skal vare, vil ansatte i hæren, politiet og staten som myndighetene mener har koplinger til terrororganisasjoner eller lignende grupper, bli fratatt jobbene sine.

«Terrororganisasjoner» viser blant annet til Fetö, den påståtte organisasjonen til eksilpredikanten Fethullah Gülen, som ifølge regjeringspartiet AKP sto bak kuppforsøket i 2016.

– Disse lovene vil åpenbart bli brukt for å holde unna folk som myndighetene mistenker at har en kopling til Gülen-bevegelsen, sier Caliskan.

160.000 arrestert

I de to årene unntakstilstanden har vart, har minst 160.000 mennesker blitt arrestert, ifølge en rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter ga ut i mars i år. Et liknende antall statsansatte har mistet jobben, «mange av dem helt vilkårlig», ifølge høykommissær Zeid Ra’ad Al Hussein.

Rapporten tar høyde for at Tyrkia sto overfor en «kompleks situasjon» etter kuppet, men skriver videre at «unntakslovenes antall, hyppighet og manglende kopling til noen nasjonal trussel synes å indikere at unntaksmyndigheten brukes til å kneble alle former for kritikk av regjeringen».

Høykommissæren uttalte at unntakstilstanden i Tyrkia «har blitt brukt til å hindre drastisk og vilkårlig menneskerettighetene til et veldig stort antall mennesker».

axeln@klassekampen.no

Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.
Fredag 30. november 2018
STRUPES: Norsk gasseksport går vanskelige tider i møte. – Det blir tøff konkurranse for den som skal produsere EUs siste gass, sier Thina Saltvedt i Nordea.