Onsdag 18. juli 2018
Tyrkia avslutter unntakstilstanden
Tyrkia avslutter unntakstilstanden innført etter kuppforsøket i 2016. Opposisjonen frykter at et nytt lovforslag vil gi nye oppsigelser i offentlig sektor.
Publisert: 18 Juli 11:40
Tyrkia avslutter unntakstilstanden innført etter kuppforsøket i 2016. Opposisjonen frykter at et nytt lovforslag vil gi nye oppsigelser i offentlig sektor.
Unntakstilstanden utløper onsdag etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan valgte ikke å gå inn for en forlengelse av lovene innført for to år siden.
– Presidenten ønsker ikke å forlenge den, sa Erdogans talsmann Ibrahim Kalin fredag kveld.
Unntakstilstanden har vært forlenget flere ganger, og den inneværende perioden går ut 19. juli. Drøyt 80.000 mennesker er blitt fengslet i Tyrkia siden kuppforsøket, mens over dobbelt så mange har mistet jobben i offentlig sektor.

Kritikk fra opposisjonenOpposisjonen i landet frykter at regjeringen kommer til å fortsette oppsigelsene. Torsdag skal den såkalte «antiterrorloven» diskuteres på komité-nivå, før nasjonalforsamlingen som helhet vurderer den mandag.
Om forslaget vedtas, forlenges myndighetenes fullmakter til å si opp offentlige ansatte mistenkt for å ha forbindelser til terrorgrupper, med tre år.
– De får det til å se ut som at de opphever unntakstilstanden, mens de i realiteten forlenger den, sier Ozgur Ozel, lederen for opposisjonspartiet CHPs fraksjon i nasjonalforsamlingen.

Nekter skyldEt stort antall av de fengslede og oppsagte er mistenkt for å delta i bevegelsen til eksilpredikanten Fethullah Gülen. Tyrkia anklager den USA-bosatte predikanten for å stå bak det mislykkede kuppet 15. juli 2016.
Gülen benekter å være involvert i kuppforsøket utført av en fraksjon av det tyrkiske forsvaret. Predikanten sier også at bevegelsen hans er fredelig.
(©NTB)
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Tirsdag 22. januar 2019
• Politikk kan iblant framstå som en dragkamp mellom fløyene, hvor én side får gjennomslag det ene året, før nye valg snur om på alt. I realiteten er det likevel slik at mye av det som vedtas blir stående, politiske skifter til tross. Det...
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.