Tirsdag 17. juli 2018
OPPRYDDING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever at statsminister Erna Solberg redegjør for løftene hun ga til Donald Trump under Nato-møtet i Brussel. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener statsministeren må rydde opp etter Nato-møtet:
Krever svar fra Erna
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.

Forsvar

Store penger og stor usikkerhet. Det er status etter det kaotiske Nato-toppmøtet i forrige uke. USAs president Donald Trump presset europeiske statsledere til å love mer penger – men det er fremdeles uklart hvor mye de europeiske landene faktisk har lovet.

Trump varmet opp til møtet med å kreve at alle Nato-land umiddelbart skal heve forsvarsbevilgningene sine til minst to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), et krav han gikk bort fra under møtet. Til slutt doblet han kravet, og sa at målet nå er hele fire prosent.

Resultatet var full forvirring om hva Nato-landene egentlig må betale, en forvirring som også har nådd Norge. Det er ikke holdbart, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han krever nå at Erna Solberg rydder opp.

– Erna Solberg må fortelle hva hun har lovet bort til Donald Trump og generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. Vi må få klare svar på hvilke eventuelle forpliktelser regjeringa har gått inn på overfor Nato, sier Moxnes.

Fakta

Forsvarsbudsjettet:

• Norge forpliktet seg på Nato-toppmøtet i 2014 til å arbeide mot å bruke to prosent av BNP på forsvar innen 2024.

• I dag bruker Norge 1,61 prosent av BNP.

• Det vil ifølge SSBs prognoser bli svært kostbart dersom Norge skal nå målet om to prosent. I så fall må Norge bruke nesten 80 milliarder på forsvar i 2024. I dag bruker Norge omtrent 55 milliarder. Budsjettet må derfor økes med 24 milliarder for å nå målet.

• Donald Trump la stort trykk på sine allierte land om å nå målet.

USAs milliardkrav

Fredag opplyste Forsvarsdepartementet til Klassekampen at regjeringen holder på linja som statsministeren satte før Nato-møtet. Da var beskjeden at forsvarsbevilgningene skal «bevege seg ytterligere mot to prosent av BNP» de neste fem årene. Det betyr at forsvarsbudsjettet skal øke raskere enn det norsk økonomi vokser, men likevel ikke at regjeringen setter to prosent av BNP som et absolutt mål.

Norge bruker i år omtrent 55 milliarder kroner på Forsvaret. Ifølge SSBs prognoser vil to prosent av BNP være omkring 80 milliarder om fem år.

For å nå amerikanernes krav, må altså det norske forsvarsbudsjettet øke med rundt fem milliarder i året.

– Et nøkkelpremiss

Fredag var beskjeden fremdeles at den norske regjeringen ikke har forpliktet seg til denne massive økningen.

Men da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) møtte sin amerikanske kollega James N. Mattis i Oslo på lørdag oppsto det på ny usikkerhet om hva Norge egentlig lover.

– Norge er forpliktet til toprosentmålet i Nato, og vår nye langtidsplan for Forsvaret fra 2021 til 2024 vil ha denne forpliktelsen som et nøkkelpremiss, sa Bakke-Jensen.

Bjørnar Moxnes mener at det dermed fremdeles hersker stor usikkerhet ved hva regjeringen egentlig mener, og Rødt-lederen krever en avklaring.

– Hvilke kostnader innebærer disse løftene? Dette er helt grunnleggende ting som Stortinget og befolkningen må få svar på, sier han.

– Jeg er enig med Erna Solberg i at toprosentmålet er tullete, for det vil si at forsvarsbevilgningene svinger i takt med BNP, det vil altså for vår del oljeprisen, legger han til.

Moxnes understreker likevel at Rødt skiller lag med regjeringen i synet på hva forsvarspengene bør brukes på.

– Vi ønsker at våre begrensede forsvarsmidler brukes til å styrke norsk forsvarsevne, i stedet til offensive kapasiteter som kan brukes i USAs angrepskriger og krigseksperimenter, sier han.

Mener sikkerheten svekkes

Rødt-lederen ønsker seg også en redegjørelse for resten av toppmøtet, og for slutterklæringen som alle Nato-landenes statsledere underskrev.

Der ble alliansen blant annet enig om å fortsette opptrappingen mot Russland og å lage infrastruktur for militære operasjoner i Nord-Afrika. Moxnes mener at begge deler er dårlig sikkerhetspolitikk.

– Dette øker sikkerhetstruslene mot Norge og Europa, heller enn å redusere dem. Det er lettere å sitte på andre siden av Atlanterhavet og øke konflikten mot Russland, mens vi som er naboland har en interesse ikke bare av avskrekkelse, men også beroligelse. I flere hundre år har vi klart å ha et konstruktivt forhold til Russland, men det settes på spill med dagens opptrapping, sier han.

På en pressekonferanse i Brussel sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato gjør det mulig for USA «å projisere makt i Nord-Afrika og Midtøsten».

Det reagerer Moxnes på.

– Stoltenberg sa rett ut at Natos tilstedeværelse i Europa er viktig for å fremme USAs makt også utenfor kontinentet. Denne uttalelsen har fått for lite oppmerksomhet, for den er oppsiktsvekkende tatt i betraktning av USAs kriger i Irak og Libya. De har vært katastrofale også for europeisk sikkerhet, med terror like utenfor Europas stuedør som resultat.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.
Fredag 23. november 2018
STERK KRITIKK: KrF går knallhardt ut mot regjeringen i terrorsikringssaken, men vil ikke bli med på et mistillitsforslag. Tilliten mellom partiene er likevel svekket på borgerlig side, sier Frp-topp.