Fredag 13. juli 2018
Helsedirektøren: Pass på at sommerfesten ikke skremmer barna
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
Publisert: 13 Juli 06:05
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
– Sommeren er en fin tid hvis du er bevisst på å bry deg om de menneskene du omgås med. Blir det mye drikke, blir man asosial og egoistisk istedenfor å kunne bidra med nærhet og omsorg, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.
Rådet hans kommer på et tidspunkt der både Vinmonopolet og Bryggeriforeningen rapporterer om gode salgstall – i stor grad drevet av mange varme dager.
Guldvog ber voksne om å passe på barna.
– Det er viktig å tenke på hvordan barn har det. De oppfatter ofte små endringer i voksnes atferd, og det kan bli truende hvis det er mye alkohol inne i bildet, sier han.

Unngå vesentlig atferdsendringIfølge Helsedirektoratet preges sommeren av vold og seksuelt misbruk der alkohol er tungt inne i bildet. Helsedirektøren mener nordmenn bør tenke gjennom hvordan sommerfesten kan være til glede for alle, også de som ikke drikker.
– Det er viktig å skape trygge omgivelser. Vi har ingen faste mål på hva som for mye, men du bør begrense antall enheter såpass at du ikke vesentlig endrer atferd. Det kan være skremmende for barna, sier Guldvog.

– Ha gode måltiderGuldvog legger til at sommeren er en fin tid, og en mulighet for å lade batteriene foran resten av året. Derfor kan det være lurt å holde seg i form.
– Se gjerne flott fotball fra VM, men husk å reis deg fra godstolen og gjør noe selv. Spill fotball med barn og familie og venner eller gå på tur. Og så kan man gjerne bytte ut snacks med frukt når man nyter en spennende fotballkamp, sier Helsedirektoratets direktør.
– Det er også viktig å ha gode måltider. Frukt og grønnsaker er bra, og nordmenn bør bli flinkere til å ha grønnsaker på grillen og til å spise mer grov kornmat, sier Guldvog.

Ber folk om å passe på eldreEn utfordring som oppstår i varmen er å få i seg nok drikke.
I Canada har over 70 personer dødd som følge av høye temperaturer, og landets myndigheter opplyser at eldre utgjør en stor andel av de omkomne. Norge er på sin side inne i en hetebølge der termometeret flere ganger har passert 30 grader.
– Når det er så varmt er eldre mennesker særlig utsatt. De får ofte ikke i seg nok væske, og blir dehydrerte. Flere bruker også medisiner som kan få uheldige bivirkninger når de ikke får nok vann. Derfor bør de ikke være altfor mye alene, sier Guldvog.
Rådet om å drikke mye vann gjelder ikke bare eldre, men også de som drikker alkohol i sommervarmen.
– Vann er den beste tørstedrikken. I varmen blir man lett tørst, og hvis den tørsten bare slukkes av alkoholholdige drikker, blir man lett dehydrert, sier Guldvog i Helsedirektoratet.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.