Torsdag 12. juli 2018
Trump hyllet seg selv etter NATO-møtet
USAs president Donald Trump hevder han har fått NATOs medlemsland til å bruke mer penger på forsvar. Hva han sikter til, er imidlertid uklart.
Publisert: 12 Juli 14:09
USAs president Donald Trump hevder han har fått NATOs medlemsland til å bruke mer penger på forsvar. Hva han sikter til, er imidlertid uklart.
– Enorm framgang har blitt gjort, alle har blitt enige om å øke forpliktelsene vesentlig, de skal øke det til nivåer de aldri har vurdert tidligere, sa Trump med henvisning til NATO-landenes forsvarsutgifter da han torsdag ettermiddag møtte pressen på siste dag av toppmøtet i Brussel.
Trump sa også at USAs forpliktelse til NATO er veldig sterk, og at NATO-sjef Jens Stoltenberg senere på dagen vil legge fram nye tall over medlemslandenes forsvarsutgifter.
– Generalsekretær Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb, sa Trump.

Ingen detaljerDet er imidlertid uklart hvilke nye forpliktelser Trump sikter til. Selv ga han ingen detaljer under pressekonferansen.

Slutterklæringen fra toppmøtet ble vedtatt allerede onsdag, og der flyttet ikke NATO på så mye som et komma i det såkalte toprosentmålet, som ble vedtatt på toppmøtet i Wales i 2014.
Målet går ut på at alle allierte skal «ta sikte på å bevege seg mot» en pengebruk på minst 2 prosent av BNP innen 2024.
Frankrikes president Emmanuel Macron avviste på sin egen pressekonferanse torsdag Trumps påstand om at NATO-landene er enige om å bruke enda mer penger.
– Det er en slutterklæring som ble publisert i går. Det er veldig detaljert. Det bekrefter målet om 2 prosent innen 2024, sa Macron.

– Ikke nødvendigTrumps pressekonferanse ble holdt etter et krisemøte torsdag formiddag med alle NATOs 29 medlemsland. Krisemøtet kom til etter at Trump tidligere på dagen igjen tok opp spørsmålet om byrdefordeling.
Under pressekonferansen fikk Trump spørsmål om han kan trekke USA ut av NATO uten støtte fra Kongressen.
– Jeg tror jeg kan det, men det er ikke nødvendig, svarte Trump.
Bakgrunnen for spørsmålet var at Trump ifølge DPAs kilder tidligere på dagen truet med amerikansk alenegang i forsvarspolitikken hvis ikke de NATO-allierte økte forsvarsbudsjettene umiddelbart.

– Veldig fornøydUnder pressekonferansen bekreftet ikke Trump at han truet med dette.
– Jeg sa til folk at jeg ville vært veldig misfornøyd hvis de ikke økte forpliktelsene, sa presidenten. Han fortsatte med å si at han også onsdag gjorde det klart at han var «ekstremt misfornøyd» med situasjonen.
– Nå er vi veldig fornøyd, og vi har et veldig, veldig mektig og sterkt NATO, mye sterkere enn for to dager siden, fortsatte Trump.
– Vi ønsker å nå 4 prosent i framtiden. Men akkurat nå får vi folk opp til 2 prosent, og det vil skje i løpet av få år, sa presidenten.
NATO-kilder og Frankrikes president Macron har gått ut og avvist at Trump truet med å trekke USA fra NATO.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.