Torsdag 12. juli 2018
Trump på middag hos May på Churchills fødested
Donald Trump ankom torsdag kveld Blenheim Palace, Winston Churchills fødested, for å spise middag med Theresa May. Fredag har han bilaterale samtaler med May.
Publisert: 12 Juli 22:05
Donald Trump ankom torsdag kveld Blenheim Palace, Winston Churchills fødested, for å spise middag med Theresa May. Fredag har han bilaterale samtaler med May.
Trump hadde følge av førstedame Melania Trump, som for anledningen var iført en gul kveldskjole, samt USAs ambassadør til Storbritannia, Woody Johnson, med ektefelle.
Velkomstmiddagen markerer startskuddet for Trumps første besøk til Storbritannia som president. May var ventet å holde en tale under middagen, og det var militærparade til ære for Trump.
Samtidig hadde hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor Blenheim Palace, som ligger nær Oxford. Det var på forhånd varslet store protester mot Trumps besøk til øyriket, men de største demonstrasjonene er ventet i London lørdag.
Trumps Air Force One landet på Stansted-flyplassen ved 15-tiden torsdag. Da kom han rett fra NATO-toppmøtet i Brussel. På sin pressekonferanse før avreise kommenterte han de planlagte protestene i London og andre steder.
– Jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg tenker at jeg er godt likt der borte, og jeg tror de er enige med meg om innvandring. Jeg er veldig sterk når det gjelder innvandring, sa Trump.

Te med dronningenFra torsdag til fredag overnatter presidenten og førstedamen i den amerikanske ambassadørboligen i Regent's Park. Der har politiet satt opp sikkerhetssluser og ekstra gjerder.
Fredag besøker Trump det britiske militæret før turen går til Chequers, den britiske statsministerens sommerresidens i Buckinghamshire like utenfor London, der de offisielle bilaterale samtalene mellom Trump og May vil finne sted.
Trump skal også drikke te hos dronning Elizabeth i Windsor Castle før han reiser til sin egen golfklubb i Skottland sent fredag.
Fra torsdag til søndag er det varslet demonstrasjoner mot den republikanske presidenten i London, Glasgow og Edinburgh.

Churchill-beundringDen amerikanske presidenten har uttrykt beundring for Churchill, som er et ikon for de konservative i USA for sin robuste ledelse av Storbritannia under andre verdenskrig og rolle i bekjempelsen av nazistene.
Blant annet gjeninnsatte Trump en byste av Churchill i Det ovale kontor kort tid etter at han ble tatt i ed som USAs president, og han har også hatt en visning av filmen «Darkest Hour» i Det hvite hus.
Trumps kritikere mener imidlertid at han og Churchill har få likheter, og at de to sågar er rake motsetninger på flere områder.

– OpprørPresidenten har en rekke ganger ytret seg svært kritisk til den britiske regjeringens politikk. Før han reiste fra NATO-toppmøtet i Brussel, uttalte han at det pågår et opprør i Storbritannia, der folket må ta stilling til om de vil beholde May.
– Folket stemte for å bryte det opp (Storbritannias forbindelser til EU), så jeg regner med det er det de vil gjøre, men kanskje de tar en litt annen vei. Jeg vet ikke om det er det de stemte for, sa Trump, med henvisning til den britiske folkeavstemningen.
Han understrekte samtidig at det er opp til britene å selv bestemme hvordan de løser brexit.
Trump innledet sin Europa-reise med NATO-toppmøtet i Brussel tirsdag og drar hjem til USA etter at han mandag har møtt Russlands president Vladimir Putin i den finske hovedstaden. Der lover Trump at han kommer ta opp spørsmålet om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.