Torsdag 12. juli 2018
Kiir kan styre Sør-Sudan til 2021
Sør-Sudans parlament har forlenget president Salva Kiirs regjeringsmandat med tre år, til store protester fra landets væpnede opposisjon.
Publisert: 12 Juli 17:21
Sør-Sudans parlament har forlenget president Salva Kiirs regjeringsmandat med tre år, til store protester fra landets væpnede opposisjon.
Torsdagens vedtak truer en allerede skjør diplomatisk innsats for å få slutt på den fem år lange borgerkrigen i Sør-Sudan.
Valg skulle egentlig ha blitt holdt i år, men har blitt utsatt på grunn av kampene. Krigen har krevd titalls tusen menneskeliv og utløst Afrikas største flyktningkrise siden folkemordet i Rwanda i 1994. Samtidig trues befolkningen av sult, og sju millioner mennesker vil ifølge FN trenge mathjelp i 2018.
Lovendringen som nå bare mangler Kiirs signatur, gjør at presidenten kan bli sittende til 2021 – selv om han nå deltar i nye fredsforhandlinger med opprørsleder Riek Machar.
– Regjeringen var nødt til å forlenge perioden inntil det er fred. Vi kan ikke la landet være uten en regjering, sier parlamentsmedlem Atem Garang om vedtaket.

Grove overgrepKrigen i Sør-Sudan begynte etter at Kiir i 2013 ga daværende visepresident Riek Machar sparken som følge av en langvarig maktkamp. De to rivalene mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.
Begge parter er blitt anklaget for grove overgrep under krigen. Senest denne uka presenterte FN grufulle detaljer i en ny rapport. I løpet av fem uker i vår drepte Kiirs styrker 232 sivile og voldtok minst 120 kvinner og jenter i to landsbyer, ifølge rapporten fra FNs menneskerettskontor.
Regjeringsstyrkene og deres allierte hengte sivile, brente dem levende, voldtok barn så unge som fire år og bortførte over 130 kvinner og jenter, opplyser FN.

Brutte våpenhvilerFlere runder med fredssamtaler mellom Kiir og Machar har så langt mislyktes. De siste samtalene førte 30. juni til en «permanent» våpenhvileavtale, som i likhet med tidligere våpenhviler ble brutt innen få timer.
Fredsforslag som innebærer at Machar igjen blir visepresident, ligger fortsatt på forhandlingsbordet.
Machar kaller tar avstand fra torsdagens beslutning om å forlenge Kiirs mandat. Den er ulovlig og grunnlovsstridig og kommer til å komplisere den pågående fredsinnsatsen, sier Machar via sin talsmann Pouk Both.
(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.