Torsdag 12. juli 2018
Kjos ikke fornøyd til tross for overraskende gode resultater for Norwegian
Norwegians resultater for andre kvartal i år knuser markedsforventningene og viser vekst i selskapet. Konsernsjef Bjørn Kjos er imidlertid ikke fornøyd.
Publisert: 12 Juli 11:27
Norwegians resultater for andre kvartal i år knuser markedsforventningene og viser vekst i selskapet. Konsernsjef Bjørn Kjos er imidlertid ikke fornøyd.
Norwegian hadde et resultat før skatt i andre kvartal på 369,6 millioner kroner. Kontrasten til fjorårets andre kvartal som ga en minus på 909 millioner kroner, kunne knapt vært større.
Det ferske resultatet er mye bedre enn markedet ventet og aksjen stiger kraftig på børsen. Men konsernsjefen selv er bare mellomfornøyd.
– Vi er på rett vei, men det er ikke godt nok hvis vi ser det fra et litt lenger perspektiv, fastslår Kjos til NTB etter kvartalspresentasjonen på Fornebu torsdag.
Konsernsjefen poengterer at Norwegian har hatt høy produksjon, og det gjør at det vil ta tid før produksjonen setter seg.
– Vi er ferdig med den store veksten nå, og vi vil se mer normal vekst framover. Vår langtidsstrategi er nå å blant annet ytterligere redusere kostnader, sier han.

Ny kvartalsrekordDriftsresultatet ble 153,6 millioner kroner, mot minus 863 millioner kroner i samme periode i fjor, mens driftsinntektene var 10.227 millioner kroner. I andre kvartal i fjor beløp driftsinntektene seg til 7.775 millioner kroner.
Nettoresultatet var på 300 millioner kroner, mot en minus på 691 millioner kroner i samme periode i fjor.
Produksjonsveksten (ASK) – var på hele 48 prosent – noe som er ny kvartalsrekord for selskapet. Trafikkveksten (RPK) var på 46 prosent.

Reduserte kostnaderNorwegian har også redusert kostnadene sine med 9 prosent i andre kvartal. Kostnadene, inkludert engangseffekter, er redusert til tross for en stigende oljepris som har økt drivstoffutgiftene betraktelig. Om drivstoffutgiftene holdes utenfor er kostnadsreduksjonen i andre kvartal på 19 prosent.
– Vi har et av verdens mest moderne flåter, og det er en lykke når oljeprisen er så høy, sier konsernsjefen.
Han tilføyer at det er gledelig for Norwegian å legge fram et resultat med reduserte kostnader til tross for sterk vekst dette kvartalet.
– Fremover skal veksten avta og vi skal høste av det vi har sådd, noe som vil gagne kunder, ansatte og aksjonærer, sier konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos.

Flere interessertePå pressekonferansen sa Kjos at det fortsatt er flere selskaper som har vist interesse for flyselskapet, men at hans oppgave først og fremst er å drive Norwegian på best mulig måte.
– Jeg tar det som et tegn på at vi er på riktig vei. Vi ville ikke vært interessante for andre selskaper om vi ikke var på rett vei og at vår strategi er riktig, sa Kjos.
Norwegian åpner i oktober selskapets første skandinaviske langdistansebase. Basen er plassert i København og rundt 80 piloter skal være plassert der for å betjene selskapets skandinaviske langdistanseruter.
– Vår langdistanseoperasjon i Skandinavia har nå vokst betydelig slik at det er naturlig for oss å etablere en base for piloter i København, sier HR-direktør Helga Bollmann Leknes i Norwegian.

Høy fyllingsgradTil sammen fløy nesten 10 millioner passasjerer med Norwegian i andre kvartal – en økning på 16 prosent.
Fyllingsgraden – andelen flyseter med passasjerer på flygningene – har holdt seg på et høyt nivå også i andre kvartal, 86,8 prosent i år mot 87,7 i fjor, skriver selskapet i en pressemelding.
Kabinfaktoren – som angir hvor fulle flyene var – ble noe redusert i andre kvartal. Den var på 86,8 prosent mot 87,7 prosent i samme kvartal i fjor. Også punktligheten på flygingene gikk noe ned med 77 prosent i andre kvartal i år.
Tallene som er lagt fram er langt bedre enn det analytikerne hadde ventet, ifølge TDN Direkt. Ekspertene i fem meglerhus hadde ventet et underskudd før skatt på 701 millioner kroner i snitt, ifølge Dagens Næringsliv.
At Norwegian leverer bedre resultater enn ventet fikk også en positiv respons da Oslo Børs åpnet torsdag morgen. Ifølge hegnar.no steg aksjen med 7,2 prosent etter åpning.


(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.