Torsdag 12. juli 2018
Kjos ikke fornøyd til tross for overraskende gode resultater for Norwegian
Norwegians resultater for andre kvartal i år knuser markedsforventningene og viser vekst i selskapet. Konsernsjef Bjørn Kjos er imidlertid ikke fornøyd.
Publisert: 12 Juli 11:27
Norwegians resultater for andre kvartal i år knuser markedsforventningene og viser vekst i selskapet. Konsernsjef Bjørn Kjos er imidlertid ikke fornøyd.
Norwegian hadde et resultat før skatt i andre kvartal på 369,6 millioner kroner. Kontrasten til fjorårets andre kvartal som ga en minus på 909 millioner kroner, kunne knapt vært større.
Det ferske resultatet er mye bedre enn markedet ventet og aksjen stiger kraftig på børsen. Men konsernsjefen selv er bare mellomfornøyd.
– Vi er på rett vei, men det er ikke godt nok hvis vi ser det fra et litt lenger perspektiv, fastslår Kjos til NTB etter kvartalspresentasjonen på Fornebu torsdag.
Konsernsjefen poengterer at Norwegian har hatt høy produksjon, og det gjør at det vil ta tid før produksjonen setter seg.
– Vi er ferdig med den store veksten nå, og vi vil se mer normal vekst framover. Vår langtidsstrategi er nå å blant annet ytterligere redusere kostnader, sier han.

Ny kvartalsrekordDriftsresultatet ble 153,6 millioner kroner, mot minus 863 millioner kroner i samme periode i fjor, mens driftsinntektene var 10.227 millioner kroner. I andre kvartal i fjor beløp driftsinntektene seg til 7.775 millioner kroner.
Nettoresultatet var på 300 millioner kroner, mot en minus på 691 millioner kroner i samme periode i fjor.
Produksjonsveksten (ASK) – var på hele 48 prosent – noe som er ny kvartalsrekord for selskapet. Trafikkveksten (RPK) var på 46 prosent.

Reduserte kostnaderNorwegian har også redusert kostnadene sine med 9 prosent i andre kvartal. Kostnadene, inkludert engangseffekter, er redusert til tross for en stigende oljepris som har økt drivstoffutgiftene betraktelig. Om drivstoffutgiftene holdes utenfor er kostnadsreduksjonen i andre kvartal på 19 prosent.
– Vi har et av verdens mest moderne flåter, og det er en lykke når oljeprisen er så høy, sier konsernsjefen.
Han tilføyer at det er gledelig for Norwegian å legge fram et resultat med reduserte kostnader til tross for sterk vekst dette kvartalet.
– Fremover skal veksten avta og vi skal høste av det vi har sådd, noe som vil gagne kunder, ansatte og aksjonærer, sier konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos.

Flere interessertePå pressekonferansen sa Kjos at det fortsatt er flere selskaper som har vist interesse for flyselskapet, men at hans oppgave først og fremst er å drive Norwegian på best mulig måte.
– Jeg tar det som et tegn på at vi er på riktig vei. Vi ville ikke vært interessante for andre selskaper om vi ikke var på rett vei og at vår strategi er riktig, sa Kjos.
Norwegian åpner i oktober selskapets første skandinaviske langdistansebase. Basen er plassert i København og rundt 80 piloter skal være plassert der for å betjene selskapets skandinaviske langdistanseruter.
– Vår langdistanseoperasjon i Skandinavia har nå vokst betydelig slik at det er naturlig for oss å etablere en base for piloter i København, sier HR-direktør Helga Bollmann Leknes i Norwegian.

Høy fyllingsgradTil sammen fløy nesten 10 millioner passasjerer med Norwegian i andre kvartal – en økning på 16 prosent.
Fyllingsgraden – andelen flyseter med passasjerer på flygningene – har holdt seg på et høyt nivå også i andre kvartal, 86,8 prosent i år mot 87,7 i fjor, skriver selskapet i en pressemelding.
Kabinfaktoren – som angir hvor fulle flyene var – ble noe redusert i andre kvartal. Den var på 86,8 prosent mot 87,7 prosent i samme kvartal i fjor. Også punktligheten på flygingene gikk noe ned med 77 prosent i andre kvartal i år.
Tallene som er lagt fram er langt bedre enn det analytikerne hadde ventet, ifølge TDN Direkt. Ekspertene i fem meglerhus hadde ventet et underskudd før skatt på 701 millioner kroner i snitt, ifølge Dagens Næringsliv.
At Norwegian leverer bedre resultater enn ventet fikk også en positiv respons da Oslo Børs åpnet torsdag morgen. Ifølge hegnar.no steg aksjen med 7,2 prosent etter åpning.


(©NTB)
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.