Mandag 9. juli 2018
UTEN KONTROLL: Fiskeriminister Michael Gove og utenriksminister Boris Johnson ledet brexit-forkjempere til seier i 2016. Nå slaktes de av sine egne for en plan kritikere mener at binder britene til EUs regler. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
• Tory-strid etter Mays nye brexit-plan • EU-kritikere kaller planen «falsk brexit»
De kalles for svikere
Theresa May
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

BREXIT

Mens Englands VM-suksess i Russland samler nasjonen, splittes regjeringspartiet Toriene av brexit-konflikt og svikeranklager.

Partisammenbrudd, velgeropprør og Jeremy Corbyn som statsminister er bare noen av skrekkscenarioene EU-motstandere ser for seg som følge av brexit-planen statsminister Theresa May i dag skal presentere for sine parlamentarikere.

Sinnet koker etter at May fredag samlet regjeringens 26 øvrige medlemmer om en plan for britenes forhold til EU etter at de forlater unionen i mars 2019.

«Brexit-ministere har satt karrierer foran landet sitt. De er forrædere mot nasjonen», sier en anonym Tory-parlamentariker til avisa Telegraph.

Mays fremste partileder­utfordrer, Jacob Rees-Mogg, mener planen kan være verre enn ingen avtale med EU i det hele tatt.

«Dette er ikke det landet stemte for, ikke det statsministeren har lovet», sier han.

Fakta

Britenes brexit-batalje:

• I juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• I juni 2017 startet britene utmeldingsforhandlinger med EU.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

• EU-forhandler Michel Barnier sier avtaleteksten må være på plass innen oktober 2018 for at den kan ratifiseres i tide.

• Theresa May forsøker nå å samle sitt parti om en felles posisjon.

Mays maktdemonstrasjon

Et 120-siders dokument om britenes brexit-posisjon skal etter planen offentliggjøres torsdag.

May sa i helga at regjeringen har blitt enige om å «harmonisere» handelsregler med EU. Britene vil opprette et «UK/EU frihandelsområde» med en «felles regelbok» der britene matcher EUs standarder for mat og varer.

Brexit-tilhengere i partiet mener dette vil befeste en situasjon der britene tvinges til å godta regler fra Brussel, og vanskeliggjøre handelsavtaler med andre land uten samme standarder.

Johnson: Å polere en bæsj

Kritikerne mener også planen legger opp til fortsatt innflytelse for EU-domstolen og spesielle rettigheter for EU-borgere. De mener May bryter «røde linjer» hun har streket opp overfor EU, og kaller planen «falsk brexit» og «brino»: Brexit in name only.

Ifølge May støtter hele regjeringen planen. Ifølge BBC sa imidlertid Johnsen at planen gjør Storbritannia til en «vasallstat», og at den tilsvarer «å polere en bæsj».

Han ga likevel til slutt sin tilslutning. May skal ha truet med å sparke Johnson dersom han kritiserte planen offentlig.

En anonym pro-brexit-minister sier til BBC at det ikke var vits å presse på for noen avstemning, ettersom styrkeforholdet var «20 mot sju».

I forkant av fredagens møte hadde May signalisert at oppviglere raskt ville byttes ut med en yngre generasjon politikere. Møtet foregikk 65 kilometer utenfor London, og kritikere fikk på forhånd beskjed om at hvis de trakk seg fra regjeringen, så ville offentlige tjenestebiler umiddelbart inndras. Kort med kontaktinformasjon til et lokalt taxi­selskap var lagt fram.

Vil kaste May

Enigheten May oppnådde øker konfliktnivået. Partiets parlamentarikere er sinte over at regjeringens brexit-forkjempere ikke ga May tøffere motstand.

Ikke minst blir tidligere Michael Gove, en av lederne for brexit-kampanjen i 2016, pekt ut som en «slange i gresset» etter at han skal ha snakket varmt om brexit-planen.

Det er ventet tøffe tak når May møter sine parlamentarikere i dag.

– Hva enn de visstnok har blitt enige om vil få det vanskelig med å overleve kontakt med tory-parlamentarikere og medlemmer, sier Labours brexit-skyggeminister Kai Stermer.

I et brev til May sier EU-kritiske parlamentarikere at forhandlingene med EU har blitt «total kapitulasjon». De forbereder et mistillitsforslag mot statsministeren Lista over konservative parlamentarikere som vil kvitte seg med May, skal ha fått tre nye navn i løpet av helgen. Andrew Bridgen er blant dem som vil erstatte May med brexit-tilhenger Jacob Rees-Mogg.

Ifølge Telegraph advarer høytstående kilder i partiet at Mays plan, overfor millioner av velgere, vil bekrefte Labour-leder Jeremy Corbyns fortelling om at Toriene «ikke bryr seg om vanlige folk».

Kilden sier tapet mot Tony Blair i 1997 vil bli som et «teselskap» satt opp mot Corbyns seier i neste valg.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. juli 2018 kl. 13.45
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.